Lena Gennerud lät sin karaktär Vanja få liv i sociala medier som en del i skapandeprocessen. Foto: Privat. Bakgrund: Vanjas Instagram

Söndagstuggare: Lena Gennerud gav sin karaktär liv i sociala medier – innan boken var färdig

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hon har ett eget Instagramkonto, Lena Genneruds romankaraktär Vanja Tidblom, 69 år. Hon gick förbi författaren och tog direktkontakt med sina läsare, innan boken var klar. Följ med bakom kulisserna när Vanja gjorde entré digitalt.

Jag kände fysiskt när hon kom till mig, likt en fågel som landade på min axel, eller en själ som flög in i mitt bröst. Jag fick hennes förnamn och ålder. Och jag fick veta att hon är fotmassörska; en mix av terapeut, fotvårdare och massör. Hon håller människor i deras fötter och de berättar om sina liv. Mer hade jag inte, och jag förstod inte då hur mycket hon skulle förändra mitt liv. Det finns inget – förutom att se min son växa upp – som påverkat mitt liv så mycket som Vanja Tidblom: en 69-årig fotmassörska som bor på Sankt Paulsgatan 33 C på Södermalm i Stockholm.


ANNONS


Samtal om att vara kvinna

Jag började skriva hennes berättelse, spridda scener som inte hängde ihop. Jag skrev på intuition, följde inga regler. Manuset blev inte antaget men en förläggare blev nyfiken. Han skickade sms varje halvår och frågade hur det gick. Det drev på mitt författarskap. Under den tiden vandrade jag på en strand med min mamma. Hon sa så här om storyn:

– Vem av karaktärerna har lyckligaste livet?

Genom Vanja och hennes väninnor pratade vi om att vara kvinna, vara människa, våga följa sin längtan. Trots att historien då inte hade en tydlig dramaturgi hade mamma, 80 år, extraherat essensen, kärnan i berättelsen. Men jag behövde lära mig mer.

Vanja startar Facebook-konto

Redan då insåg Vanja Tidblom att det här skulle ta tid, så hon skaffade sig ett Facebook-konto. Hon krävde att få börja leva ett eget liv medan jag skrev vidare. Andra versionen av manuset trodde jag förläggaren skulle ta, men han gjorde inte det. Det var helt enkelt inte hans story. Och det var en bit kvar. Det var då det här med Instagram hände.

ANNONS

Trippel-stories på Instagram

Vanja ville börja publicera bilder om tre kring ett tema. Varje inlägg, eller serie av bilder, blev som en story; hon är ju en story, hennes liv är en story, hon är en romankaraktär. Hon anlitar mig som fotograf och copywriter och låter mig veta vad vi ska publicera och när.

Självklart var detta ett roligt projekt även för mig. Jag är en visuell person och älskar att fotografera. Dessutom är det betydligt kortare projekt att publicera tre bilder i taget än att få klart tre versioner av ett romanmanus.

Fler än 400 inlägg och 600 följare

Idag har hon publicerat mer än 400 inlägg under drygt två år, medan jag skrivit på tredje versionen som nu har blivit bok. Hon har hittat vänner, fått följare, deltar i den dagliga debatten på Instagram; gillar andras bilder, ställer frågor och har byggt relationer med ”riktiga” människor. I boken är Vanja inte berättarrösten. Det är hon i sina sociala medier.

Avslöjar sådant författaren inte vet

En dag såg hon torkade apelsinskivor på ett italienskt café. Vi gör en bildserie om tre som vanligt. När hon skriver läser jag att hon minns sin mamma. Vanjas mamma försvann när hon var fem år, ett mysterium hon aldrig löst. Plötsligt berättar hon för sina följare att mamma Sonja hängde upp apelsiner i fönstren till jul, när Vanja var barn. Det hade jag ingen aning om. Det inlägget fick 122 likes, och då var hennes följarskara 400. Hon får respons från 30 procent! Så ljuvligt att se engagemanget från vänner hon fått på vägen.

Balansgång en utmaning

Jag har haft två målgrupper att ta hänsyn till när jag växelskrivit den långa storyn och Vanjas Instagram. Hennes följare där kan inte få veta i förtid vad som ska hända i boken. Då blir inte romanen lika spännande som jag tycker berättelsen blivit nu.

Vanja å sin sida vet inte vad som kommer hända i romanen. Hon var varit fast, något inom henne behöver förlösas, och när läsarna följer kapitel för kapitel kommer det att ske.

Samtidigt har det varit häftigt att samverka mellan medierna. Jag tycker det förstärker storyn om hennes liv. Bland annat älskar jag scenen i boken där Vanja berättar om sitt Instagram, att hon publicerar tre bilder i taget, och hennes egna funderingar om varför hon gör det.


ANNONS


Om gästbloggaren

Lena Gennerud är född 1962, uppvuxen i Göteborg och har rötter från Käringön i Bohuslän. Sedan många år bor hon i Stockholm och har haft sitt kontor vid Mariatorget där Vanja bor. Lena har tidigare skrivit två sagoböcker om kemi, varav den första är utgiven på fem språk. Hon har även skrivit en e-bok om Kraftekonomi – metoden som stärker människor och lyfter team. Hon har jobbat i bokbranschen och som konsult för bokbranschen. Flyg i skymning är Lenas debutroman och första boken om Vanja. 

Bokköp och inspiration: www.vanjasvärld.se
Vanjas Instagram: vanja_romankvinnan
Kontakt: lena@vanjasvarld.se

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …