ANNONS

Så minns vi 2019 i bokbranschen – del 2 (april-maj-juni)

Den svenska ljudboksmarknaden som ett hajrev. Vem som är den största hajen av Storytel och Bonniers beror på vilket perspektiv du väljer. Klart är i alla fall att de allra flesta förlagen är de små fiskarna i stimmen som bara kan hålla sig undan när giganterna drabbar samman i förhandling. Illustration: iStock.

Vad hände i våras egentligen? Boktugg letar igenom nyhetsarkivet efter stora och små händelser som präglade 2019. En del är glömt, en del kommer att prägla framtiden. Under andra kvartalet brakade Storytel vs Bonniers loss.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Den gångna våren rivstartade med en konflikt mellan Sveriges två stora förlagskoncerner: Bonniers vs Storytel. Men allra först ett skämt såklart.

April

I dessa tider av fake news är det knappt att man vågar skämta eftersom det alltid finns någon som tar det på allvar i en delning i sociala medier. Samtidigt är aprilskämt en fin tradition. I år skrev vi om ett nytt fraktbolag lovar hemleverans från lokala bokhandlare – inom 60 minuter med hjälp av … ugglor. Vi var inte ensamma om att skämta utan sammanställde bokbranschens bästa aprilskämt 2019.

ANNONS

Till allvaret. Bonnier Books UK krävde 618 Mkr i nytt kapital på två år visade att Bonniers utlandssatsningar inte enbart var kassakor och polska präster brände Harry Potter-böcker. Bonniers satsade även på ny content marketing-sajt för barnböcker.

Almapriset 2019 går till Bart Moeyaert och svenska förläggaren Erik Titusson konstaterade: Finns en skattkista att ösa ur. Några veckor senare meddelades att Suzi Ersahin blir ny chef för Almapriset. Du vet förstås att detta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som förkortas ALMA via det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award. På tal om det pratade vi med förlagschefen Ann Sköld som menade Astrid Lindgrens böcker kommer att leva vidare länge.

Under 2019 provade vi egen litteraturkritik, bland annat med en recension av Skärmhjärnan av Anders Hansen. De som är skeptiska till digitalisering gillade rubriken ny forskning: Bättre läsa fysiska böcker än digitala med barnen. Ytterligare en recension: Törnrosor av Stephen King & Owen King. Och faktiskt även recensionen: Anteckningar från en orolig planet av Matt Haig.

ANNONS

Storytel valde varumärket Mofibo i Danmark och arrangerade novelltävling tillsammans med Kamratposten. Dessutom hade de gala och firade alla vinnarna i Storytel Awards 2019. Bland egenutgivarna konstaterades att Arne Wickander vann Selmapriset 2019 med punkbok. Mer priser: Helena Hedlund fick debutantpriset Slangbellan 2018.

Martina Haag meddelade att hon ger ut en kokbok på The Book Affair och Caroline Eriksson skriver kontrakt med HarperCollins Nordic.

Bland alla udda nya förlagsidéer gillade vi att skriftrullen får revansch på nystartade Rotulus Förlag och nya bokförlaget Sävligheten som även är skivbolag och tror på … kassettbandet. Mer traditionellt var då att Martin Kaunitz och Thomas Olsson startade bokförlaget Kaunitz-Olsson. Inte nystartat men ett nytt affärsområde för Tukan som tyckte att läromedelsjättarna behöver utmanas och konkurrensutsättas.

På eventfronten har Bok och hav gjort sig ett namn på bara två år. På tal om mässor så syntes Gretaeffekten när Rabén & Sjögren-anställda tog tåget till barnboksmässan i Bologna.

Amazon sålde böcker för 34 Mkr i Sverige 2018 visade en rapport och vi fick anledning att återkomma till ehandelsjätten. Redan i april nosade vi också upp Amazons Audible smyger in i Sverige vilket skulle visa sig senare under året i större skala.

Det stora bråket 2019 brakade loss: Bonniers stoppar alla nya titlar på Storytel och Boktugg listade Bonniertitlarna som Storytels lyssnare går miste om. I en krönika undrade vi över Ljudboksrevet – hajar Storytel och Bonniers vart strömmen går? Den här affären rullade vidare när författarna tog plats. Mariette Lindstein och Maria Enberg: Författarnas ersättning för ljudböcker är för låg samtidigt som Daniel Åberg påpekade: Om Bonniers vill höja royaltyn borde inte Bookbeat priskriga.

En del i bråket var frågan om fast ersättning (som Bookbeat och Nextory använder) och revenue share (som Storytel) tillämpar. Meningarna gick isär – Mattias Lundgren, WAPI: ”Revenue share har fungerat bra för oss” samtidigt som Niclas Sandin, Bookbeat: ”Revenue share är slapp affärsutveckling”. Vilket var hela Bonniers hållning: Intäktsdelning hör inte hemma på den svenska bokmarknaden.

Storytel svarade att: ”Pris per bok” är en förlegad modell. Boktugg avslöjade samtidigt utfallet av den nya timbaserade ersättningen och intäktsdelningen för första kvartalet i artikeln Storytels nya avtal: 1,72 kr per timme ljudbok vilket ledde till en insikt för några förlag: Storytels nya ersättningar gör noveller olönsamma.

Och dessutom var det bråk kring ljudbokstjänster även i Norge. En analys av den nya maktkampen kom i krönikan Storytel vs Bonniers och Netflix vs Disney.

En organisation det stormat kring är Svenska Akademien som avslöjade sina tillgångar – över 1,7 miljarder. Lite andrum var beskedet att Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien och han stod för årets underdrift: ”Det är inte det lugnaste jobbet”.

Ett beslut det stormade kring 2018 (och som vi kommer att se för- och nackdelar med under 2020 förklarades av Emanuel Karlsten: Medier och politiker vaknade för sent – därför har vi Upphovsrättsdirektivet.

På tal om feelgood var detta en sån där berättelse med lyckligt slut: Eva spontanöversatte Det hemliga pianot och fick manuset utgivet. Inte långt efter var den här Ingvar refuserades av förlagen i Sverige, men gör nu succé runt om i Europa. Avdelningen udda reportage var Linnés klassiska skrivstol gör comeback – gratis ritning finns.

Bokhandlar hade det tufft under 2019: Tuffa besked för Hällefors bokhandel – tappar entreprenader. Även i USA där dock några driftiga bokhandlare hann före förlag med Mueller-rapport som bok (för övrigt var Norstedts på tårna och gav ut Mueller-rapporten med svenskt omslag och Audible läste in den som ljudbok). Här hemma berättade dock Akademibokhandeln att de ökade försäljningen Q1-2019.

Svenska författare är fortsatt eftertraktade utomlands – svenska böcker exporterades för nära 340 miljoner kronor 2018. Samtidigt som Kulturrådet kommer med uppdaterad handlingsplan för läsfrämjande.

Boktugg bidrog med att konstaterat att alla hatar betalväggar – vi provar en annan väg. Digitala tjänster är hett, en nykomling i bokbranschen är Jonas Frid som byggt en plattform för testläsning av bokmanus kallad Betareader.

Det är svårt att leva på royalties så vi skrev on stipendiernas djungel: Boktugg möter en författare som fått över en miljon kronor. En som kanske kan leva på royalties efter den här dealen är Dmitry Glukhovsky som skrev originalberättelse för Storytel.

Maj 2019

Den första maj var en bra dag för krönikan Författare borde strejka för bättre arbetsvillkor.

Det slogs rekord i Skåne: 350 författare deltar i Litteraturrundan 2019. Från Sveriges största bokevent kom nyheten att David Nicholls kommer till Bokmässan 2019 och att det blir premiär för nya Feelgood-scenen.

En stor nyhet på det näst största förlaget: Eva Gedin tar över som vd för Norstedts – Otto Sjöberg lämnar vid årsskiftet. En betydligt mindre organisation tog Yvette Lissman över när hon blev Egenutgivarnas nya ordförande. Mer föreningsnyheter: Eva Gedin omvald, Tobias Nielsén invald i Förläggareföreningen som skrotar servicebolag samt Catharina Isberg som blev ny ordförande för en division i världsomspännande IFLA. En rapport från en annan organisation: Bibliotek och yttrandefrihet i andra länder engagerade under Författarförbundets årsstämma.

Översättarpris till Margareta Eklöf, Eva Johansson och John Swedenmark skrev vi om liksom att Elsie Johansson tilldelas Bureuspriset 2019 och att Hédi Fried och Emerich Roth fick Sokratespriset. Och Selma Lagerlöfs litteraturpris 2019 gick till Kristina Sandberg. Ännu mer: Jonas Hassen Khemiri tilldelades Signe Ekblad-Eldhs pris 2019 och nere i Skåne offentliggjordes att Fredrik Backman får Piratenpriset 2019 medan Ola Larsmo fick Samfundet De Nios stora pris 2019.

Och inte bara författare faktiskt, Redaktörspriset 2019 gick till frilansaren Tina Rabén och Gunnel Furuland fick Svenska Akademiens bibliotekariepris 2019 och i en intervju sa hon att ”En bibliotekaries uppgift är att få böcker och människor att mötas”. Vi avslutar priskavalkaden i maj med att Dagermansällskapet lägger ner – men priset blir kvar.

Prenumerationstjänsterna präglar bokbranschen, vi gjorde ett stort test och jämför Storytel vs Bookbeat vs Nextory vs Bokus Play – för att hjälpa läsare/lyssnare välja ljudbokstjänst och app. Vi lär få återkomma till detta under 2020 då alla appar uppdateras löpande.

När vi skrotade vår betalvägg och lät Boktugg Insider bli något frivilligt lyfte vi samtidigt ut artikelserien Rookie där vi i avsnitt 9 möter Frida Skybäck – Sveriges nya feelgood-drottning som inte ångrar den långa vägen till succén och avsnitt 10 med Jan Mårtenson som släppte sin 50:e roman med antikhandlaren Homan i centrum.

Med deadline nu i dagarna efter årsskiftet, säg inte att vi inte förvarnade dig i god tid: Bonnier Carlsen utlyser barnbokstävling med 100 000 kr i pris. På tal om deadline, eller missad sådan: Uppgifter: Barack Obamas bok försenad – släpps först 2020.

Det var inte bara bokhandlar som lades ner under 2019 – här en positiv nyhet: Ellens café och bokhandel släpper in nya litteraturvindar i Ronneby. Och även att Akademibokhandelns vänner blev Årets lojalitetsprogram vid Retail Awards 2019.

När nyheten filosofen och författaren Åsa Wikforss väljs in i Svenska Akademien släpptes kunde hennes förlag knappast haft bättre timing med pocket-släppet av Åsa Wikforss bara några dagar innan. En som lämnat Akademien är Katarina Frostenson som i nya boken hävdade ”Jag är oskyldig”.

En barnboksgigant: Gunilla Bergström: ”Mina pappor sammansmälte till Alfonspappan”. En exportsuccé på senare år är Millennium-serien som passerade 100 miljoner sålda exemplar. Det är ändå en bit kvar till EL James som pratade om framgången och 150 miljoner sålda böcker: ”Jag blir attackerad”.

Inför sommaren var frågan vad som skulle hända när momsen sänktes till 6 procent. Storytel vill dela 100 Mkr från momssänkningen med förlagen via oförändrade abonnemangspriser medan konkurrenten Bokus Play lovade sänkta priser efter momssänkningen.

Bonnier-Storytel-bråket rullade vidare när båda parterr sa sig ha tjänat mer i april. Kanske en effekt av bråket eller något helt annat, men Mariette Lindstein meddelade att hon ger ut två nya böcker om sekten på Dimön hos HarperCollins Nordic (hon har tidigare gett ut tre böcker på Forum).

Ytterligare en twist i maktkampen: Ny ljudbok av Dag Öhrlund släpps exklusivt på Storytel vilket fick konkurrenten Nextorys VD att säga ”Exklusivitet är en farlig väg”.

Flygskam? Experterna tipsar – så planerar du tågresan till de europeiska bokmässorna. Däremot är filmskam inget begrepp, snarare är författare stolta. Bränn alla mina brev av Alex Schulman filmatiseras av SF Studios.

Publit förändrade sin prismodell – erbjuder ”flat rate” på distribution av eböcker och ljudböcker – inklusive bibliotek. Biblioteken som onekligen börjar känna av digitaliseringen: E-bokslån ökade 28 procent 2018 – färre lånar pappersböcker i Sverige.

På tal om digitalisering: Mediebarometern 2018 om bokläsning: 11 procent prenumererar på en streamingtjänst för böcker.

Ett förlag som fyllde halvsekel under året – Ordfront förlag fyller 50 år: Vår yttersta drivkraft är att förändra samhället i grunden. En annan förlagsnyhet: Everlasting Publisher gör nysatsning – delägare lämnar. Men det finns även de som struntar i förlag: Succé för egenutgivare – filmproducenter och förlag jagar rättigheterna till Bitter Medicin. Eller så kan man starta ett imprint: Susanna Romanus och Åsa Selling startar nytt förlag.

Välkommet besked för författare då regeringen meddelade en ”kraftig” höjning av biblioteksersättningen. Vi fick också en inblick i vardagen med Conny Palmkvists krönika Ur en författares dagbok: det är du mot världen, varje dag.

Juni 2019

Sommaren är här snabbare än vi tror. Klimatbok fick Ordfront förlag att göra alla böcker mer miljövänliga samtidigt som Bokmässan satsar på en Klimatkväll. Mer på eventfronten, det blev klartecken för Sigtuna Litteraturfestival 2020 och LasseMaja-inspirerad lekplats öppnade i Skogås.

Brombergs omorganiserade och fick ny delägare vilket var efterlängtat för förlaget. Bonniers nya förlagssatsning uppkallas efter Ester Bonnier. Samtidigt som hybridförlaget Hoi började ge ut översättningar – av bland annat Cardinal-författaren Giles Blunt. Petter Stordalen skapade rubriker och många hade undrat när de skulle göra ett förvärv. Svaret blev att Strawberry Publishing köper upp Bazar.

En värvning: Karin Porshage gick till Sekwa förlag.

Ett allt mer använt ord i bokbranschen under 2019: Exklusivitet som tillämpades exempelvis genom att Sista Millennium (av David Lagercrantz kanske ska tilläggas) släpps exklusivt på Storytel eller för den delen Egmont släpper Kalle Anka-tidning exklusivt till Readly-abonnenter. Readly som är konkurrent till Ztory som ägs av Storytel som i ett paketerbjudande lockade med digitala tidningar och magasin för 50 kr extra i månaden. Däremot undrade många varför det dröjde till den 17 juni 2019 innan Storytel lanserade i Tyskland. På tal om maktkamp – Bookbeats motdrag – går från 4 till 28 länder över en natt.

Men Storytel har inte hur stora muskler som helst: Norstedts backade – Millennium 6 släpps även på Bokus Play.

Under året började vi med våra Uppsnappatnotiser som kunde ge rubriker som Minusresultat för Plusbok 2018 och PRH köper rättigheter till hundratals böcker om skrivande eller New York-bokhandeln Strand blir k-märkt trots butikens protester.

Ernst Brunner och Carin Franzén var två av stipendiaterna när Svenska Akademien fördelade 1,1 Mkr medan Leif GW Persson utsågs till Grand Master av Svenska Deckarakademin. De flesta författare tjänar mindre än GW, två av tre brittiska författare tjänade under 120 000 kr 2018. Kanske var det bra att danska förlaget Gyldendal skapade en skrivarskola för deckarförfattare.

En av många Söndagstuggare under året var Sara H. Olsson som berättade om resan från lektör via förläggare till heltidsförfattare. På tal om att vägen till framgång är krokig: Han bytte till ett danskt namn och gjorde succé i Europa – möt Chris Paton.

I en stor genomgång redovisade vi siffrorna bakom Bokhandelsdöden: 102 färre butiker i Sverige på tio år. En nyhet som borde gett eko.

Trendspaning: 3 trender samma dag: konsolidering, eget innehåll och non-books. En nyhet som närmar sig tidsmässigt: Ny ”Hungerspelen”-bok släpps i maj 2020 – även film planeras. Mer filmatisering: Jens Lapidus gör ny tv-serie åt Netflix – spinoff på Snabba cash. Ett annat namn vi minns från 2019 – Marie Kondo slänger böcker – och ger ut nya.

Ljudboksboomen är här så inför sommaren listade vi 7 sätt att frigöra tid till att lyssna på mer ljudböcker – och få mer gjort. En av årets mer udda rubriker: Storsäljare i Tyskland – bok med tamponger gör succé.

Hur ska prenumerationstjänsterna kunna konkurrera? Nextory lanserade ny funktion där användarna kan utmana sig själva i läsning. En helt annan digital tjänst som kanske en dag dyker upp hos prenumerationstjänsterna: Storytourist lanserar guidad tur i Köpenhamn baserad på Den lilla sjöjungfrun.

Kreativiteten kring Trumps skandaler är oändlig: The Mueller Report i lättläst bokform – som tecknad serie.

Ett av årets mer misslyckade reportage som sågades jämns med fotknölarna av tidningen Författarens egna läsare och fick många att tycka att Boktugg borde reagerat ännu kraftigare på omotiverade påhopp: Tidningen Författaren slår ett slag mot hybridförlag och egenutgivartjänster. Vi nöjer oss med att konstatera att kunskapen kring begreppet hybridförlag är låg i allmänhet hos många.

Minns ni Frida Skybäck från Rookie-serien längre upp? Det var hennes bok som låg bakom rubriken Svensk feelgood passerar 100 000 ex – förlagets största succé hittills.

Då hade vi kommit till halvårsskiftet vilket vi sparar till nästa del i denna årsgenomgång.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL