ANNONS

Experterna tipsar – så planerar du tågresan till de europeiska bokmässorna

Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson i Snälltågets restaurangvagn. Foto: Pressbild

Att ta tåget ligger i tiden och resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén som nyligen har släppt boken Med tåg genom Europa ger oss några goda råd.

Allt fler väljer att åka tåg istället för att flyga, både i jobbet och privat. Kanske framförallt inom Sverige men även till olika destinationer runtom i Europa. I april skrev vi om tre förläggare från Rabén & Sjögren som tågade ner till barnboksmässan i Bologna, en resa som förhoppningsvis inspirerade andra.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Tidigare i vår släpptes boken Med tåg genom Europa – 470 tips och sju rutter, skriven av resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén. Längre ner i artikeln delar de med sig av några tips till de som vill ta tåget till Frankfurt i höst eller till någon annan stor europeisk mässa.

Hur har det varit att skriva en hel bok om tågresande?
– Det har varit fantastiskt kul! Och intensivt, vi har så klart åkt massor med tåg. Hösten 2018 var vi ute nästan hela tiden. Som resejournalister har vi genom åren skrivit mycket om resor i Europa (och ytterligare tio böcker) så i den här boken har vi kunnat berätta om en del av våra guldkorn, berättar författarna för Boktugg.

Fler och fler åker tåg, men det verkar ändå finnas en tröskel för många som är vana vid att flyga. Vad är det som tar emot och hur kan man komma runt det?

– Det är fortfarande lite krångligt att planera och boka, vilket är en av anledningarna till att vi har skrivit boken. Ett gemensam enkelt bokningssystem för hela Europa skulle göra det betydligt enklare. Sedan måste man inse att tåg inte är flyg, och anpassa sig därefter. Det tar lite längre tid men resan i sig blir mer njutbar.

ANNONS

Med tåg genom Europa är utgiven av Roos & Tegnér, som också ger ut de båda författarnas bok Historiska Berlin till hösten.

– Det är klart att vi har pratat om tågresor som en het och viktig trend i vår utgivningsgrupp, men sedan hade vi ett uppstartsmöte med Anna och Marko om en kommande bok och kom in på ämnet. Som de erfarna resejournalister de är så hade de såklart full koll på de bästa rutterna och sajterna. Så vi kastade om i programmet så boken om Historiska Berlin fick komma ut nu i höst istället och vi satte full fart med tågboken, berättar Petra Ward, vd.

Boken har funnits till försäljning i en dryg månad nu, hur har det gått än så länge?
– Jättebra! Vi har sålt första upplagan – som var större än vi brukar mäkta med – och ett tilltryck är på ingång, säger Petra och tillägger att boken i skrivande stund ligger etta på Bokus inom resekategorin.

Roos & Tegnér åker inte själva på särskilt många utländska mässor, men Petra berättar att någon från förlaget (som ligger i Malmö) är i Stockholm så gott som varje vecka.

– Jag vågar lova att vi nio resor av tio tar tåget, det är bara om ett möte som vi inte kan påverka börjar innan kl 10 som vi inte hinner fram i tid med tåg. De dryga fyra timmar som det tar mellan Malmö och Stockholm är en ytterst effektiv arbetstid – då kan man till exempel läsa manus utan avbrott. Perfekt! Alla som klagar på SJ har inte rest så mycket tåg som jag (mellan Lund och Stockholm varannan vecka under sju år) och jag tycker oftast att tågen är i tid. Vad som däremot stör mig är det svajiga nätverket. Om SJ löser det kommer många fler att vilja ta tåget på jobbresor.

Författarnas bästa tips till de som vill ta tåget till de europeiska bokmässorna:

ANNONS
  • Ha marginal mellan bytena ifall tåget är försenat.
  • Har du råd, boka förstaklass, det ger ofta mer arbetsro (prisskillnaden är inte alls lika stor som på flyget).
  • Tågens internet fungerar sällan bra så ta med eget wi-fi (de flesta kan dela från sin mobil).
  • Tåget är en bra plats för både kreativa samtal och läsande av manus och annat.
  • Till Bologna kan man ta nattåg Hamburg–Innsbruck (om man är en bra sovare) och sedan tåg till Bologna. Då är du där dagen efter du startade.
  • Till Frankfurt kan du komma fram redan på eftermiddagen samma dag om du börjar i Malmö.
  • London är stökigare, du får sova över på vägen och resa via Bryssel. Ett alternativ är att ta det lite lugnare, övernatta på vägen och kanske ha möten och sociala aktiviteter där.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se