Petra Ward och Malin Tenghamn från Roos & Tegnér på Österlen Garden Show. Foto: iStock och Privat.

Sommarserien 2020 – Petra Ward: ”Vi hade skrattretande dålig tajming”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I våras gav Roos & Tegnér ut en resebok om Italien lagom till coronautbrottet men har istället haft framgångar med böcker om Skåne och trädgård. Petra Ward funderar även över hösten och avslöjar sommarläsningen.

Sommartider på Boktugg, vad passar då bättre än att låta ett gäng förlag summera sina intryck från en minst sagt märklig vår? Idag har turen kommit till Roos & Tegnér.


ANNONS


Hur har våren varit för er på förlaget med tanke på corona och allt?
– Jag tror att det var samma för alla – de första två veckorna i mars var man lamslagen och försökte förstå vidden. Samtidigt fick man riva upp alla planer med författarevent, releasefester, PR-evenemang och annat och snabbt försöka tänka ut hur böckerna skulle synliggöras ändå. Vi hade mycket prat med vår PR-byrå, säger Petra Ward, VD för Roos & Tegnér.

De har ett stort och luftigt kontor på 300 kvadratmeter så de sitter inte precis tätt.

ANNONS

– Men vi började jobba hemma så att folk slapp åka kollektivt. Efter ett tag märkte vi att det var svårt att hålla igång förlagets hjärta – det vill säga den ständigt pågående diskussionen om trender och spaningar – om vi inte sågs då och då, så nu är vi på kontoret samtidigt en gång i veckan. Man märker hur viktiga de där samtalen över kaffekokaren och skrivborden faktiskt är och nog utgör grunden för många utgivningsbeslut.

Rent utgivningsmässigt hade förlaget ”skrattretande dålig tajming” med släppet av Tåg och mat i Italien i mars – det var för sent att ställa in den. Det är uppföljaren till succéboken Med tåg genom Europa som kom förra våren.

– Men å andra sidan fick våra tre nya Skåne-böcker en rejäl skjuts. Det har inte kommit ut en uppdaterad guidebok om Österlen på åratal så den hamnade ju lägligt. 100 Balla ställen i Skåne, som vi gett ut nio år i rad och vet nästan på exemplaret hur många vi säljer på 12 månader fick tryckas till omgående. Dessutom har vi tre riktigt bra trädgårdstitlar på vårlistan – och om det är något folk har sysselsatt sig med i vår så är det ju att fixa i sina trädgårdar. Så summa summarum är väl att först stannade allt av men nu rullar det på riktigt bra.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Om Sverige hamnar i en ekonomisk kris, kommer folk att prioritera bort böcker? Just nu är ju försäljningen någorlunda stabil, men när jobben och stödåtgärderna sinar kan det bli tufft. I september kommer man att vara nervös för det allmänna läget.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Min släkt är från Norrköping och under min barndom hade vi en enkel sommarstuga vid sjön Glan. Det var den typen av stuga som man bommade igen på hösten. På min mormors sängbord låg alltid Tove Janssons Sommarboken och väntade till nästa år. Första kvällen läste man en stillsam berättelse ur den och då var det sommar. Min mamma läste ofta högt för mig och min syster när vi var små och var det dåligt väder kunde vi låta bli att klä på oss på flera dagar; vi låg bara i våra sängar medan hon läste Narnia, Bilbo eller Maria Gripes böcker dag ut och dag in. Vi borstade säkert varken hår eller tänder heller. Det var underbart!


ANNONS


– Nu för tiden är vi i Cornwall den största delen av semestern och då är rutinen att direkt gå in på Waterstones i Truro och välja ett gäng skönlitterära böcker som inte kommit på svenska ännu eller som man aldrig hört talas om men som personalen tipsar om. Att botanisera där kan ta timmar. Jäklar vad jag kommer att sakna det i sommar!

Vi ber Petra lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning på förlaget som lästips till Boktuggs läsare och hon fastnar för:

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Jag vågar knappast erkänna det men jag har inte läst Karin Smirnoffs tre böcker ännu, det ska bli den första sommarläsningen.

Och Smirnoffs succéböcker heter förstås Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL