Petra Ward: Häftig lansering får lyssnarna att fastna

WAPI:s vd Petra Ward. Bild: Pressbild

Binge-lyssning, en önskan om modigare lyssnare och en allians mellan dataspelsvärlden och bokvärlden är i sikte när WAPI:s vd Petra Ward tittar mot framtiden.

Hur skulle du summera 2023?
– För mig har det ju varit ett synnerligen händelserikt och lärorikt år eftersom jag började som förlagschef och vd på WAPI i april. Men WAPI har genomfört många fler nyheter än att byta vd i år. Vi har gjort rekryteringar för att spetsa till vår marknadsföring och försäljning och inte minst tillsatt en controller för bättre ekonomisk analys, vilket är livsviktigt när den digitala affären har så små marginaler. Vi har börjat ge ut fysiska böcker för att öka vår synlighet i vissa fall och för första gången hade WAPI en monter på bokmässan. När vi nu går i mål med 2023 är det otroligt skönt att se att WAPI vuxit fenomenalt mycket under året och gör ett bra resultat dessutom.


Vad önskar du dig inför 2024?
– Jag skulle önska att lyssnarna vågade prova fler fantastiska, nya och ännu okända författarskap och att fler inläsare fick chansen att profilera sig. Jag har också undrat länge när det på riktigt ska ingås en allians mellan dataspelsvärlden och bokvärlden och kanske blir det under 2024? Det kan ju vara ett intressant sätt för litteraturen att utveckla sig i en digital tid.


Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– Jag tror att vi kommer att prata ännu mer om den engelska litteraturens växande andel på den svenska marknaden och hur det går för Spotifys lansering av ljudböcker.


Vilken bok från 2023 vill du lyfta fram?
– WAPI har haft en otrolig framgång med paret Grimwalkers Döden i December-serie, som dominerat topplistorna i ljud hela hösten. Det var en häftig lansering som vi planerade efter Netflix/HBO-modell och släppte tre delar på en gång i september, för att få lyssnarna fast, och sedan ytterligare sju delar med ca en veckas mellanrum. Vi är uppe i över 300 000 lyssningar nu. Det tror jag kan bli början på en ny trend för ”binge-lyssning” och att fler förlag gör liknande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,