ANNONS

Polaris köper Roos & Tegnér och startar nytt ljudboksförlag i Sverige

Grundaren Michael Tegnér lämnade över vd-rollen på Roos & Tegnér till Petra Ward den 1 januari 2019.

Polaris (som ägs av danska mediakoncernen Politiken) köper fackboksförlaget Roos & Tegnér. Dessutom startar de det nya digitalförlaget North Audio Publishing.

Vi har tidigare skrivit om konsolideringen på den nordiska förlagsmarknaden där Bonniers varit aktiva och köpt förlag i både Norge och Finland, men även Storytelkoncernen. Danska Gyldendal gjorde sitt första uppköp när man förvärvade Word Audio i slutet av 2020.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Bokförlaget Polaris etablerades 2017 av danska Politikens Forlag och har sedan dess växt organiskt genom rekryteringar av författare och personal. Polaris hade ett mycket starkt år 2020, trots coronan, och ökade sin omsättning med hela 44 procent. Stor betydelse hade titlar av Karin Smirnoff, Lena Andersson, Klas Östergren, Elisabeth Åsbrink och Åsa Linderborg, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Polaris köper Roos & Tegnér

Nu stärks Polaris position ytterligare genom förvärvet av fackboksförlaget Roos & Tegnér i Malmö. Det grundades 2006 och har de senaste åren både ökat sin omsättning och haft god lönsamhet inom områden som trädgård, inredning, personlig utveckling och ekonomi.

”Nu får Roos & Tegnér stärkta resurser och tillgång till ett nära samarbete med Politikens Forlags faktaredaktion för att kunna producera än mer ambitiösa projekt”, skriver Polaris.

– Roos & Tegnér är i dag ett välrenommerat fackboksförlag som vi ser har en ännu större potential. Med förvärvet, där deras skickliga medarbetare ingår, så får Polaris en fackboksmässig grund för att utveckla en omfattande utgivning med stora möjligheter. Vi ser framför oss ett potentiellt starkt och spännande samarbete över Öresund som kan vidareutveckla Roos & Tegnér inom några av de utgivningsområden där Politikens Forlag i många år har dominerat den danska fackboksmarknaden, säger Lene Juul, VD, Politikens Forlag, i samma pressmeddelande.

Petra Ward, idag VD för Roos & Tegnér, fortsätter att leda förlaget som förlagschef med det samlade ansvaret för fackböcker hos Polaris. Michael Tegnér, grundare av förlaget och tidigare majoritetsägare, stannar på förlaget till sista mars 2021.

ANNONS

– Vi har sedan starten av förlaget haft som mål att fokusera på att ge ut fackböcker av hög kvalitet och det har vi lyckats med. Vi har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren och för att nu kunna växla upp är detta en perfekt affär. JP/Politiken och Polaris kompetens, erfarenhet och historia ger oss möjligheterna att fortsätta vår resa. Jag är mycket glad och trygg med de nya ägarna av Roos & Tegnér, säger Michael Tegnér.

Polaris startar North Audio och rekryterar Lasse Jexell

Som ett led i tillväxtstrategin i Skandinavien skapas samtidigt North Audio Publishing, ett planerat internationellt digitalt förlag vars huvudinriktning är kvalitetsunderhållning på ljudboksområdet. North Audio Publishing ska producera och ge ut en stor volym av starka kommersiella titlar för streamingmarknaden i första hand.

I anslutning till etableringen anställs Lars Jexell, tidigare Piratförlaget, som Digital Sales Manager med huvudansvar för North Audio Publishings initiala verksamhet. Det redaktionella ansvaret för utvecklingen av innehåll och tillvaratagandet av rättigheter sker genom ett samarbete mellan redaktionerna på Politiken och Polaris.

– Vår tillväxt är stark för tredje året i rad. North Audio Publishing ska bidra till ytterligare tillväxt och målet för den nya utgivningslistan är att leverera kvalitetslitteratur inom alla genrer, däribland den bästa underhållningslitteraturen till alla ljudbokskonsumenter. Samtidigt är den digitala utgivningsformen ett sätt att nå ytterligare expansion utanför Danmark och Sverige, vilket är Politikens Forlags framtidsplan, säger Juul.

– Roos & Tegnér har imponerat alltmer på mig genom sin utgivning de senaste åren. Detta förvärv ger Polaris storartad kompetens tack vare kollegorna i Malmö och deras författare, likaså en bredare plattform och förtätad relation med våra ägare. Sakprosan som memoarer/biografier kommer att ligga intill den skönlitterära listan på Polaris och resterande fackboksutgivning utkommer på Roos & Tegnér, säger Jonas Axelsson, VD Polaris, och tillägger:

– Med North Audio Publishing och rekryteringen av Lasse Jexell tar vi ett digitalt och publicistiskt steg som ger oss tydliga möjligheter.

Affären och satsningen på ljudboksmarknaden är ytterligare ett tecken på att den nordiska bokmarknaden kan vara på väg mot en konsolidering. En annan fråga blir förstås ifall Politiken även kommer att etablera sin egen streamingtjänst på den svenska marknaden? Politiken äger Danmarks största nätbokhandel Saxo.com och har slagit ihop sin egen streamingtjänst Politiken Books med Saxos dito för att kunna konkurrera på den danska marknaden som är tämligen överetablerad med Mofibo (Storytel), Bookbeat, Nextory, Saxo, Bookmate och senast Gyldendals Chapter.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL