Yvette Lissman är Egenutgivarnas nya ordförande

Yvette Lissman Foto: Linda Jönér

Ökad digital närvaro och bättre samlad information ska hjälpa egenutgivande författare att höja kvaliteten på egenutgivna böcker hoppas Yvette Lissman, ny ordförande i föreningen Egenutgivarna. 

Yvette Lissman, som bland annat gett ut samlingsantologin Kvinnor Berättar #metoo och barnboken Novali hjärta Saga, är Egenutgivarnas nya ordförande. Hon valdes till posten den 23 februari i år samtidigt som mer än halva styrelsen byttes ut. Karin Eberhardt Grönwall valdes till ny sekreterare, Margita Tjärnström, Staffan Öberg och Christina Gustavsson till ledamöter medan Owe Liljeberg sitter kvar på posten som kassör och Christer Wallberg som ledamot/IT-ansvarig.

Yvette tar över ordförandeklubban efter Maria Bielke von Sydow och med en majoritet nya ansikten i styrelsen är de nu ett pinfärskt team som ska lyfta Egenutgivarna till nya nivåer.

— Det har blivit en jättebra grupp och det känns väldigt skönt, säger Yvette. Bland oss finns mycket vana av egenutgivande, och många av oss har erfarenheter från ett rikt arbetsliv med sig samtidigt som vi strävar mot samma mål och vill åt samma håll. Själv har jag alltid varit en person som blir engagerad, har suttit i flera styrelser och gillar att hjälpa till.

I framtidsvisionen för Egenutgivarna ingår att generellt höja kvaliteten på egenutgivna böcker för att komma bort från den osynliga men ständigt närvarande stämpeln att egenutgiven litteratur skulle ha lägre status än förlagsutgiven.

— Det är ett problem att egenutgivna böcker ses som någon sorts andra klassens böcker trots att det finns så många av dem som håller otroligt hög kvalitet, säger Yvette. Sedan finns det så klart även dåliga böcker, men det gör det bland de förlagsutgivna också.

Själv valde Yvette egenutgivning för Kvinnor Berättar #metoo eftersom hon behövde få ut den medan #metoo var brinnande nytt. Tack vare egenutgivning kunde hon tajma in sin bok med samhällsdebatten och på så vis nå sina läsare i ”rätt” tid, istället för att vänta in ett förlag.

— Jag hoppas att vi nu ska kunna digitalisera Egenutgivarna mer för att knyta kontakterna mellan medlemmarna tajtare, säger Yvette. Min idé är att få igång webinarier och andra digitala träffar eftersom vi är så utspridda över landet. Då blir det förhoppningsvis lättare att delta.

Hon fortsätter:

— Webinarier och kurser blir tillfällen att kunna hjälpa och utbilda varandra för att höja både kvalitet och kunskapsnivå. Kan vi dessutom samla all information på samma ställe i en kunskapsbank ökar chansen att fler får tillgång till de bästa sätten att ge ut böcker själv på.

Egenutgivarna har idag cirka 200 medlemmar och Yvette vill att föreningen ska bli mer synlig för att kunna växa och få med fler egenutgivande författare i gemenskapen. Genom att erbjuda digitala utbildningar och event som inte bara är för befintliga medlemmar hoppas hon att fler ska vilja prova vad föreningen har att erbjuda. Samtidigt delar hon gärna en del av ansvaret att visa upp Egenutgivarna med medlemmarna själva:

— Det kan handla om att ta tag i och arrangera saker som en after work eller något liknande, säger Yvette. Ofta är det mun till mun-metoden som gäller för att sprida ordet och där är sociala medier bra. Vi har en grupp på Facebook där man kan få fantastiskt mycket hjälp. Samtidigt vill vi inte vara avhängiga av ett enda forum utan finnas på fler platser. De fysiska träffarna vi har är jätteviktiga och kommer absolut inte att försvinna. Digitaliseringen blir istället ett komplement till dem.

Planen är nu att kunna dra igång med webinarierna och få en bättre fungerande hemsida till någon gång efter sommaren.

— Egenutgivarna är en ideell förening och även om man lägger ner otroligt mycket tid så tar det en stund, säger Yvette. Men vi hoppas kunna presentera de nya förändringarna efter sommaren och då erbjuda fler digitala plattformar att mötas på.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL