fbpx

Elsie Johansson tilldelas Bureuspriset 2019

Elsie Johansson. Foto: Anna-Lena Ahlström

Kungl. Gustav Adolfs Akademien belönar författaren Elsie Johansson med Bureuspriset. Priset delas ut den 16 maj på Upplandsmuseet.

Författaren Elsie Johansson tilldelas Bureuspriset 2019 av Kungl. Gustav Adolfs Akademien. Prissumman är inte officiell.

Hon debuterade 1979 med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon och har hittills skrivit 23 böcker. För sina romaner om flickan Nancy och hennes uppväxt i TåPellefamiljen har hon rönt stora framgångar. 2001 utkom sista delen, Nancy, i trilogin som inleddes med Glasfåglarna och följdes av Mosippan. Trilogin släpptes i en samlingsutgåva för några år sedan, Berättelsen om Nancy.

ANNONS

Elsie Johansson har tilldelats flera priser och utmärkelser, däribland Aniarapriset, BMF-plaketten och Stig Dagerman-priset. Hon nominerades till Augustpriset 1998. År 2016 kom hennes självbiografi Riktiga Elsie där hon berättar om sitt livs resa från det gamla Fattigsverige till en karriär som hyllad författare.

Om Bureuspriset

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkulturs Bureuspris ska enligt stadgarna utdelas till ”en person som inom Akademiens verksamhetsområde gjort synnerligen betydelsefulla forskningsinsatser eller som på ett högst förtjänstfullt sätt stimulerat intresset för resultaten av sådan forskning hos en bred allmänhet”.

Priset utdelades första gången 2012 till författaren Kerstin Ekman och har sedan delats ut ytterligare två gånger, 2014 till docent Sven-Bertil Jansson och 2016 till vetenskapsjournalisten Bo G. Ericson.

Elsie Johansson tar emot priset den 16 maj 2019 på Upplandsmuseet.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny