fbpx

Bokhandlare hann före förlag med Mueller-rapport som bok

Indiebokhandlare drog nytta av sina Espresso Book Machines och kunde redan samma dag som The Mueller Report släpptes trycka och sälja dem i bokhandeln. Bakgrundsfoto: iStock. Infällda bilden: Harvard Bookstore. Bild på Espresso Book Machine från tillverkaren On Demand Books.

Två indiebokhandlare hann före förlagen. Bara några timmar efter att Robert Mueller släppt utredningen i torsdags fanns den att köpa – tack vare butikernas egna POD-maskiner.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om två kreativa indiebokhandlare som tog vara på det stora intresset för Robert Muellers. Den som skulle svara på om Trump var skyldig eller oskyldig till att ha konspirerat med Ryssland. Eftersom politikerna inte verkar eniga i hur rapporten ska tolkas så lär det finnas många som vill läsa och göra sin egen tolkning.

Flera förlag har tidigare aviserat att de ska släppa egna bokversioner av rapporten. En av dem The Mueller Report, utgiven av Washington Post har kompletterats med analyser av tidningens journalister, ligger i skrivande stund femma på Amazons lista över mest sålda böcker. På elfte plats på samma lista finns en annan bok med samma titel utgiven av Skyhorse med en inledning av advokaten Alan Dershowitz. En tredje variant från Melville House finns på 26:e plats på Amazons topplista.

ANNONS

Men hos bokhandeln Shakespeare & Co i New York gick tryckpressen varm på torsdagskvällen när deras Espresso Book Machine spottade ur sig ett exemplar av den 400-sidiga rapporten var tionde minut.

En annan bokhandel som har en EBM (som i grunden är en Xerox-skrivare) är Harvard Book Store i Cambridge, de hade sålt nästan 40 exemplar för 18,95 dollar. Kunderna blev minst sagt överraskade när de såg boken skyltad i kassan.

– Det har varit mycket ”Vänta en minut. Den här släpptes ju precis, hur kan den vara en bok?”, säger Jeff Meyersohn på Harvard Book Store till Publishers Weekly.

Det här är samtidigt ett sätt att visa att det finns andra användningsområden för POD-maskiner ute i bokhandeln. Tidigare har de främst använts av egenutgivare och i vissa fall klassiker och äldre titlar som förlagen slutat trycka. The Mueller Report blir ett sätt att visa upp tekniken för kunderna,

– I konversationen med kunderna kan vi förklara att detta är normen, inte ett undantag. Med miljoner titlar kan vi ge dig en bok på några minuter, säger bokhandlaren Rob DeNyes på Shakespeare & Co som sålde sina Mueller-rapporter för tio dollar.

Frågan är om något svenskt förlag ger sig på att översätta och ge ut på svenska?

Fotnot: Espresso Book Machine är en kompakt skrivare men den tar ändå upp en yta av 160×210 cm (med en höjd på 90 cm) och kan trycka böcker på 40-830 sidor i storlekar mellan 114×127 mm och 210×273 mm). Det finns drygt 80 maskiner i drift runtom i världen, de flesta i USA. Ingen i Sverige, närmsta i Europa verkar vara Amsterdam. Läs mer hos tillverkaren ondemandbooks.com
POD (print on demand) ska ej förväxlas med podcast.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny