Bokhandlare hann före förlag med Mueller-rapport som bok

Indiebokhandlare drog nytta av sina Espresso Book Machines och kunde redan samma dag som The Mueller Report släpptes trycka och sälja dem i bokhandeln. Bakgrundsfoto: iStock. Infällda bilden: Harvard Bookstore. Bild på Espresso Book Machine från tillverkaren On Demand Books.

Två indiebokhandlare hann före förlagen. Bara några timmar efter att Robert Mueller släppt utredningen i torsdags fanns den att köpa – tack vare butikernas egna POD-maskiner.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om två kreativa indiebokhandlare som tog vara på det stora intresset för Robert Muellers. Den som skulle svara på om Trump var skyldig eller oskyldig till att ha konspirerat med Ryssland. Eftersom politikerna inte verkar eniga i hur rapporten ska tolkas så lär det finnas många som vill läsa och göra sin egen tolkning.

Flera förlag har tidigare aviserat att de ska släppa egna bokversioner av rapporten. En av dem The Mueller Report, utgiven av Washington Post har kompletterats med analyser av tidningens journalister, ligger i skrivande stund femma på Amazons lista över mest sålda böcker. På elfte plats på samma lista finns en annan bok med samma titel utgiven av Skyhorse med en inledning av advokaten Alan Dershowitz. En tredje variant från Melville House finns på 26:e plats på Amazons topplista.

Men hos bokhandeln Shakespeare & Co i New York gick tryckpressen varm på torsdagskvällen när deras Espresso Book Machine spottade ur sig ett exemplar av den 400-sidiga rapporten var tionde minut.

En annan bokhandel som har en EBM (som i grunden är en Xerox-skrivare) är Harvard Book Store i Cambridge, de hade sålt nästan 40 exemplar för 18,95 dollar. Kunderna blev minst sagt överraskade när de såg boken skyltad i kassan.

– Det har varit mycket ”Vänta en minut. Den här släpptes ju precis, hur kan den vara en bok?”, säger Jeff Meyersohn på Harvard Book Store till Publishers Weekly.

Det här är samtidigt ett sätt att visa att det finns andra användningsområden för POD-maskiner ute i bokhandeln. Tidigare har de främst använts av egenutgivare och i vissa fall klassiker och äldre titlar som förlagen slutat trycka. The Mueller Report blir ett sätt att visa upp tekniken för kunderna,

– I konversationen med kunderna kan vi förklara att detta är normen, inte ett undantag. Med miljoner titlar kan vi ge dig en bok på några minuter, säger bokhandlaren Rob DeNyes på Shakespeare & Co som sålde sina Mueller-rapporter för tio dollar.

Frågan är om något svenskt förlag ger sig på att översätta och ge ut på svenska?

Fotnot: Espresso Book Machine är en kompakt skrivare men den tar ändå upp en yta av 160×210 cm (med en höjd på 90 cm) och kan trycka böcker på 40-830 sidor i storlekar mellan 114×127 mm och 210×273 mm). Det finns drygt 80 maskiner i drift runtom i världen, de flesta i USA. Ingen i Sverige, närmsta i Europa verkar vara Amsterdam. Läs mer hos tillverkaren ondemandbooks.com
POD (print on demand) ska ej förväxlas med podcast.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL