ANNONS

Skillnaden mellan POD och podd är inte lätt att höra

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Två heta begrepp i bokbranschen låter snarlikt – POD och podd. Det leder ibland till att folk blandar ihop dem och därför tänkte vi på Boktugg reda ut begreppen.

När vi läser en del diskussioner på Facebook är det uppenbart att en del blandar ihop POD och podd. Det är inte så konstigt eftersom det bara skiljer en bokstav.


ANNONS


POD = Print On Demand. Det i sig är värt en ytterligare förklaring eftersom det finns flera tolkningar även av detta. Grundtanken är att man helt eliminerar lager och tryckt upplaga. När det beställs en bok så trycks det en bok, beställs det sju böcker trycker man sju böcker.


ANNONS


Men POD används emellanåt även som ett begrepp för digitaltryck i små upplagor, exempelvis att man trycker 10-100 exemplar av en bok för att kunna lägga den på lager hos en distributör (exempelvis Stjärndistribution eller Förlagssystem). Man låter efterfrågan styra och trycker till utifrån hur många beställningar man får. Målet är helt enkelt att det aldrig ska vara tomt på lagret, men att lagret samtidigt ska vara så litet som det bara är möjligt.
Varje krona som binds i lager är en krona som inte kan användas för att investera i nya böcker eller marknads- och försäljningsaktiviteter för förlaget (eller författaren om man är egenutgivare).

podd = svenskt ord för Podcast (som kommer ur de engelska orden pod och broadcast, där pod härstammar från iPod).

Andra betydelser av Pod:
Point of Difference = skillnad mellan produkter
Proof of Delivery = leveransbevis
Pod = frökapsel
pod = räddningskapsel för exempelvis ubåtar eller rymdskepp

En podcast är en episodisk serie av digitala mediafiler som kan hämtas automatiskt via websyndikering till användarens egen lokala dator eller portabla mediaspelare. Filerna är oftast audio eller video, men kan ibland innehålla även andra format som PDF eller epub.

Det finns flera tjänster för att distribuera podcasts, exempelvis Libsyn, Soundcloud, Archive.org, Podbean. För lyssnarna är appar som Apple Podcast, Google Play Music, Overcast, Pocketcast och Soundcloud alternativ. Även Spotify började erbjuda podcasts i början av 2016.

Av tradition är podcasts oftast gratis för lyssnaren och ibland finansierade genom reklaminslag eller sponsormeddelanden. Till skillnad från traditionell radio eller tv är det relativt billigt att spela in podcasts med en mikrofon och en laptop, surfplatta eller idag till och med mobiltelefon.

Begreppet Podcast novels (alternativt serialized audiobook eller podcast audiobook) finns som begrepp på engelska sedan mer än tio år tillbaka men har blivit hetare det senaste året efter att ljudbokstjänster börjat snegla på Netflix och andra streamingtjänsters framgångar. Storytel Originals skulle alltså med detta begrepp kunna kallas poddromaner. Nu ser vi istället att världens största ljudbokstjänst, Audible, istället väljer att döpa om podcasts till ”original audio series” under Audible Channels.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »