ANNONS

Både Storytel och Bonniers säger sig ha tjänat mer i april

Saknas ljudboken du ville lyssna på? Bonnierförlagen släpper inga nyheter till Storytel sedan 1 april 2019. Är det något ljudbokslyssnare får vänja sig vid i framtiden? Foto: iStock.

Så här långt innebär Bonniers beslut att inte släppa nyheter till Storytel att streamingtjänsten sparar pengar, enligt Jonas Tellander i kvartalsrapporten. Bonniers säger samtidigt att de ökade sina digitala intäkter även i april.

Är konflikten mellan Bonniers och Storytel en win-win för de båda företagen? Man skulle kunna tro det när man läser de officiella kommentarerna. Jonas Tellander skriver i kvartalsrapporten angående konflikten (vår översättning från engelska):

”Trots att vi missar dessa [nya Bonnier]titlar har Storytel Sverige sett prenumerationsbasen öka och vi förutspår en total försäljningsökning för Sverige under Q2. Vi förväntar oss även en boost av bruttomarginalen eftersom konsumtionen av Bonnierkatalogen minskat signifikant i april och förväntas fortsätta minska så länge konflikten pågår. Konsumtionen av böcker från andra förlag och författare blomstrar istället då de blir mer synliga för Storytels ca 370 000 svenska abonnenter.”

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Eftersom Storytel sparar pengar på att kunderna lyssnar på andra förlags böcker måste det innebära att Bonniers förlorar pengar. Men enligt Bonniers själva är så inte fallet riktigt. Även i april ökade Bonniers sin digitala försäljning jämfört med föregående år och enligt Svensk Bokhandel tar de igen vad de förlorar på Storytel via de andra streamingtjänsterna.

– Vi är glada över att siffrorna för vår digitala affär visar på fortsatt stark tillväxt. Lyssningarna i Nextory och Bookbeat ökar hysteriskt, vilket ger författarna bättre betalt och ökar vår marginal, säger Sara Börsvik till Svensk Bokhandel.

Det man frågar sig är då om några boklyssnare (exempelvis Backman- och Läckbergfans) aktivt valt att byta eller åtminstone prova en annan streamingtjänst. Vi låter frågan gå vidare till Bookbeat (som ingår i Bonnierkoncernen).

Har ni märkt av någon ökad tillströmning av kunder efter 1 april, någon Läckberg- eller Backmaneffekt?
– Svårt att säga vad som är effekt av just de titlarna och att vi generellt blivit mer populära senaste året och tagit en allt större marknadsandel i Sverige. I siffror ökade antalet nya användare med långt över 100 procent i jämförelse med antal rekryterade april 2018 så vi är såklart nöjda med månaden, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat.

ANNONS

Som vanligt är det endast de båda parterna i konflikten, Bonnierförlagen och Storytel, som verkligen vet hur den påverkat dem ekonomiskt. Så småningom kommer författare och deras agenter att se det på royaltyredovisningen.

För konsumenter och alla oss i bokbranschen är det här en försmak av vad som kan bli vår nya vardag, en konkurrenssituation som mer liknar den mellan Netflix och HBO än den som råder mellan Bokus och Adlibris.

Plötsligt är det inte bara Storytel som har exklusivt material. Även Bookbeat och Nextory har nu attraktiva ljudböcker som inte finns hos Storytel. Det är en ny situation. Ja, och för all del Bokus Play som i sommar ska ge sig in i matchen på allvar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se