Bokus Play lovar sänkta priser efter momssänkningen

Fokus på Bokus Play 2019, nu är det streamingtjänst som slåss med fysiska böcker i Akademibokhandelns skyltfönster. Foto: Sölve Dahlgren.

Bokus Play kommer att justera sina priser när digitalmomsen sänks ”för att landa på attraktiva konsumentpriser”. Det säger Akademibokhandelns VD Maria Edsman till Boktugg.

Alla streamingtjänster har lurpassat på varandra och inväntat hur övriga skulle agera kring momssänkningen den 1 juli då momsen på digitala böcker (och tidningar) sänks från 25 procent till 6 procent.

Enbart för marknadsledaren Storytel handlar det om över 100 Mkr per år som kan användas för att antingen sänka konsumentpriset eller ge mer pengar till förlag och författare. Storytel gick igår ut och meddelade att de väljer att öka ersättningen till förlag, författare och givetvis Storytel själva. Bookbeat meddelade att de inte heller har några planer på att sänka priserna utöver vad de redan gjort.

Nextory, som är tvåa eller trea på marknaden beroende på vem du frågar, resonerar på liknande sätt.

– Som det ser ut nu kommer vi behålla våra befintliga priser. I nuläget kommer vi främst att satsa på att få fler nya läsare, samt utveckla läsupplevelser så fler kan läsa mer. Och det kommer att öka ersättningen till både förlag och författare, säger Shadi Bitar, VD för Nextory, till Boktugg.

Men det finns en fjärde ljudbokstjänst i Sverige, som faktiskt är en renodlad ljudbokstjänst (i dagsläget inga eböcker), nämligen Bokus Play som lanserades för ett år sedan men egentligen först de senaste månaderna marknadsförts hårdare även ute i Akademibokhandelns butiker.

Bokus Play har dessutom en unik position eftersom deras basabonnemang ger tillgång till en bok i månaden, alltså betydligt enklare att beräkna kostnaderna. Den kostar i dagsläget 89 kr/mån medan Premium med obegränsad lyssning kostar 169 kr precis som Storytel. Bokus Play har kört tillfälliga kampanjer de senaste månaderna med ett pris på 139 kr/mån.

Så hur kommer Bokus Play att hantera momssänkningen?

– Vad gäller våra priser på Bokus Play efter momssänkning så har vi tänkt justera våra ordinariepriser för sänkt moms, med hänsyn tagen till att vi vill landa på attraktiva prispunkter för konsument, säger Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln, till Boktugg.

Boktuggs analys: Hur billigt kan det bli? Ja, tar man 89 kr inklusive 25 procents moms och räknar om till 6 procents moms landar man på runt 75 kr. Så förmodligen väljer Bokus Play mellan 69 och 79 kr. Gör man samma matematiska övning på 169 kr landar man på 143 kr. Vilket skulle kunna indikera att 139 kr faktiskt är ett alternativ till sommaren.

För Premiumabonnemanget måste dock Bokus Play samtidigt ta hänsyn till kalkylen för vad det kostar med storkonsumenter. Bokus Play betalar precis som Nextory och Bookbeat en fast ersättning per ljudbok till förlagen. Så frågan är om de vill/vågar sätta igång en prispress även där?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL