fbpx

Egmont släpper Kalle Anka-tidning exklusivt till Readly-abonnenter

Barn läser Kalle Anka-numret i Readly. Pressbild.

Kalle Anka fyller 85 år idag. Därför släpper Egmont tillsammans med Readly en digital Kalle Anka-tidning exklusivt för den digitala tidningstjänstens abonnenter.

Diskussionen är just nu högljudd inom bokbranschen kring Storytels exklusivitetsavtal med Lind & Co, Ehrlin Publishing och Norstedts (som dock ägs av Storytel) kring olika titlar.

Därför är det intressant att Egmont tillsammans med Readly släpper en exklusiv digital Kalle Anka-tidning i samband med att den omåttligt populära och otursförföljda Disneykaraktären fyller 85 år den 9 juni. Urvalet av serier har gjorts av Kalle Anka-redaktionen i nära samarbete med de allra största Kalle-fansen – medlemmarna i det svenska ankistförbundet, NAFS(k), skriver Readly i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kalle Ankas födelsedag kommer att uppmärksammas på många håll och kanter runtom i världen och så även i Sverige.

Det svenska jubileumsnumret har tagits fram av Egmont Publishing tillsammans med det svenska ankistförbundet NAFS(k) (Nationella Ankistförbundet i Sverige (kvack)), en förening för svenska ankister. Ankismen är en global rörelse för personer med ett specialintresse för Ankeborgsvärlden. Svenska NAFS(k) har valt ut sina absoluta favoritserier till den 90 sidor långa specialutgåvan, som även innehåller originalteckningar av den framstående Kalle Anka–tecknaren Vicar.

– Det är fantastiskt att äntligen få ge allmänheten en bit av den serieskatt som Disney och Egmont har lämnat efter sig under åren. Vi har tillsammans i föreningen valt ut de serier vi tycker bäst om från varje årtionde. Vi har valt ut riktiga guldkorn som inte lika ofta repriserats och hoppas att många får möjlighet att läsa Kalle, både äldre och yngre, säger Mats Nilsson, ordförande för NAFS(k), i samma pressmeddelande.

ANNONS

Via Readly kommer läsare, exklusivt, kunna ta del av nio utvalda serier från år 1958 till 2015, från kända tecknare som Dick Moores, Al Hubbard och Tony Strobl med förord av Kalle Anka-översättaren och ankisten Stefan Diös.

Readly släppte nyligen den första årgången av den klassiska veckotidningen Kalle Anka & C:o från 1948 och som fortfarande finns att läsa via tjänsten.

– De äldre Kalle Anka-serierna är fantastiska men kan vara svåra att få tag på – många är eftertraktade samlarobjekt som endast går att få tag i på auktion. Det är speciellt roligt att få ge ut ett nummer där de allra största fansen har fått fria tyglar att bestämma innehållet. Sist men inte minst vill jag och hela Readly-teamet önska Kalle Anka med fans en fantastisk födelsedag, säger Daniel Hamrin, Innehållschef på Readly i Sverige.

Visste du detta om Kalle Anka?

  • Kalle Anka gjorde sin debut 1934 som bifigur i kortfilmen The Wise Little Hen.
  • Kalle Ankas fullständiga namn är Karl Magnus Anka.
  • Kalle Ankas motsvarigheter i Danmark, Norge och Finland heter Anders And, Donald Duck och Aku Ankka.
  • De allra största Kalle Anka-fansen kallar sig ankister. I Sverige finns ett nationellt ankistförbund, NAFS(k), med ca 500 medlemmar.
  • Serietidningen Kalle Anka & C:o kom ut första gången i Sverige år 1948.
  • Kalle haft en uppsjö olika jobb genom åren. Till en början var Kalle brandman till yrket. Men CV:t innehåller även jobb som myntputsare, löpandeband-arbete i margarinfabriken, vakt och glasmästare. Men erfarenhet är inte allt. För allt som oftast brukar historierna sluta med att Kalle får sparken…
  • Idag används Kalle Anka-serier även i skolan, som en del av läsinitiativet Serier i Undervisningen.

Födelsedagsnumret av Kalle Anka är tillgängligt för alla Readlys prenumeranter globalt.

Readly är en digital abonnemangstjänst för obegränsad läsning av magasin. Tjänsten ger tillgång till tusentals titlar och har samarbeten med förlag både nationellt och globalt för att kunna erbjuda användarna ett brett utbud av titlar inom många olika specialområden.  Företaget är tillgängligt globalt men är idag aktivt verksamt i Sverige, Italien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna, USA, Irland och Storbritannien.

Storytel köpte tidigare i år en av Readlys konkurrenter, Ztory, och har utlovat en lansering av ett erbjudande till Storytels kunder före sommaren vilket borde vara nu. Frågan är om de tänker erbjuda några exklusiva samarbeten med tidnings- eller bokförlag på den plattformen?❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny