ANNONS

3 trender samma dag: konsolidering, eget innehåll och non-books

Kommer Strawberry Publishing att göra en stor splash i mellanmjölkens land? Foto: Pixabay.

Tre företag. Tre pressmeddelanden samma morgon som alla belyser varsin trend i bokbranschen: konsolidering, eget innehåll och non-books. Företagen? Strawberry, Storytel och Akademibokhandeln.

Tidigare i veckan skrev vi om hur över 100 bokhandlar försvunnit de senaste tio åren. Bokhandelsdöden. Konkurrensen från nätbokhandeln tvingar de bokhandlare som vill överleva att tänka nytt eller annorlunda.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Akademibokhandeln & non-books

”Kollektion Stora A är Akademibokhandelns eget varumärke som innefattar olika produkter inom skriva, anteckning, kalender och skapande produkter inom teckna och måla. Till hösten 2019 stärks kollektionen med flera nya serier i egen unik design och mönster för alla smaker. Från 1 augusti finns allt som behövs för kommande jobb- och skolstart tillgängligt i Akademibokhandelns butiker och för reservation online på akademibokhandeln.se”, skriver bokhandelskedjan i ett pressmeddelande idag.

En sådan är satsning på non-books, alltså sortimentet utöver böcker i bokhandeln. Akademibokhandeln har en längre tid jobbat aktivt med att inte bara ha ett bra utbud av kompletterande pappersvaror utan också skaffat sig egna varumärken.

Det här fyller två syften: dels produkter med högre marginal än böcker, dels unika produkter som inte finns att köpa i andra butiker.

Storytel & eget innehåll

Unika produkter är något som kan särskilja Akademibokhandeln från framför allt nätbokhandlarna. På samma sätt behöver Storytel särskilja sig från sina konkurrenter bland ljudbokstjänster (eller streamingtjänster, för det finns ju även eböcker).

ANNONS

Det kan åstadkommas på två sätt: antingen avtal med förlag om exklusivitet under en viss tidsperiod eller att skapa eget innehåll och inte ge andra tjänster tillgång till detta. Det är bakgrunden till Storytel Original.

Idag hade Storytel stor pressträff i Stockholm för att presentera sin sommarsatsning som innehöll flera olika varianter på eget innehåll:

  • En ljudboksserie – en julikalender (nästan lite göteborgskt som Boktuggs formuleringar) av Daniel Åberg som är en följetongsveteran.
  • En nysatsning på Stories-appen som inte fått det stora lyftet efter lanseringen för två år sedan. Men i sommar har flera välkända författare nu fått skriva varsin historia.
  • En satsning på en talk show eller podcast med Kattias Ahlström som intervjuar författare.
  • En dokumentärserie av Åsa Erlandsson.
  • En dokumentär baserad på en framgångsrik podd.

Strawberry & konsolidering

Om de två första pressreleaserna var mer klassiska nyheter om produktlanseringar som råkar visa på trender så var den tredje en nyhet. Eller kanske snarare ett bekräftat rykte som (jag vill minnas) Förlagspodden tagit upp tidigare.

Petter Stordalens förlag (som han i en Di-intervju sagt ska omsätta 100 Mkr redan i år, men då medräknat norska verksamheten enligt SvB) Strawberry köper Bazar förlag.

Konsolidering av förlag är förstås inget nytt i bokbranschen. Förra året köpte Storytel (via Norstedts förlagsgrupp) upp Printz Publishing och Bonnierförlagen har i alla år letat efter spännande uppköp för att locka till sig duktiga förläggare.

Om även andra streamingtjänster ger sig in på samma väg som Storytel och satsar på eget innehåll kan en konsolidering bland förlagen bli följden. Samtidigt som det dyker upp nya småförlag varje dag.

ANNONS

Från non books till merchandise

Man skulle förresten kunna säga att Storytel den senaste tiden gjort en rejäl satsning på non books när de först köpte Ztory och började sälja tidningar, startade en youtubekanal om ljudböcker och nu tangerar podcasts i sin tjänst.

En annan fråga är förstås ifall förlag kommer att satsa på non books och börja leverera till bokhandeln? För att hitta produkter som har högre marginal. Merchandise är det stora i filmbranschen vet vi sedan tidigare.

Och för övrigt har musikartister på sistone använt sig av merchandise som ett sätt att blåsa upp försäljningssiffrorna av sina skivor för att därigenom ta sig upp på topplistorna. Enligt NY Times var ungefär hälften av de 39 skivor som toppade Billboard-listan förra året sålda som en del av en biljett eller merchandise. Taylor Swift sålde hoodies med skivan på köpet.

Vad tror ni om att sälja tre liter jordgubbar till midsommar och skicka med en pocketbok på köpet? Borde kunna gå en lastpall av Paulo Coehlo utanför varje Ica Maxi. Men det har säkert Petter Stordalen redan tänkt på. Vi får se när topplistorna för juni dyker upp.

Fotnot: Svenskarna äter runt fem miljoner liter jordgubbar på midsommar, enligt Metro.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »