ANNONS

Eva Gedin tar över som vd för Norstedts – Otto Sjöberg lämnar vid årsskiftet

Eva Gedin efterträder vid årsskiftet Otto Sjöberg som VD för Norstedts Förlagsgrupp. Foto: Kajsa Göransson.

Norstedts Förlagsgrupp byter vd vid årsskiftet. Efter drygt fem år som vd slutar Otto Sjöberg. Han ersätts av Eva Gedin, idag förlagschef på Norstedts.

Otto Sjöberg tillträdde som vd för Norstedts Förlagsgrupp i augusti 2014, och har varit drivande bakom förlagsgruppens vändning från tidigare års förluster till vinst. Vändningen från 2014 års förlust på 32 Mkr till 34 Mkr i vinst är den svenska förlagshistoriens största vändning. Sedan 2015 har förlagsgruppens samlade vinster varit 128 Mkr och gruppen har levererat en stabil lönsamhet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Alla vi som jobbar på förlagsgruppen ska vara stolta över det vi genomfört de senaste åren, och jag är definitivt stolt. Men vd-rollen för förlagsgruppen är idag också annorlunda än den var för fem år sedan. Givet de utmaningar som vi och hela branschen har framför oss är jag övertygad om att Eva Gedin har de bästa förutsättningarna att driva förlagsgruppen i den omvandling som branschen står inför, säger Otto Sjöberg i samma pressmeddelande.

ANNONS

Eva Gedin ersätter Sjöberg som vd vid årsskiftet. Hon är idag förlagschef på Norstedts och har arbetat på förlaget som förläggare, publicistisk chef och förlagschef sedan 1995. Gedin är förläggare för många av förlagets kända författarskap, som David Lagercrantz, Jonas Gardell, Kristina Sandberg, Bea Uusma, Agneta Pleijel och P O Enquist. Hon är även ordförande för Svenska Förläggareföreningen.

– Norstedts har kommit att betyda väldigt mycket för mig och jag hoppas att min långa erfarenhet som förläggare ytterligare ska stärka författarnas och bokens ställning, säger Eva Gedin, som snart blir vd för Norstedts Förlagsgrupp.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Norstedts Förlagsgrupps styrelseordförande Eva Swartz Grimaldi är nöjd med valet av Eva Gedin som ny vd.

– Otto har varit avgörande för Norstedts återtåg till positionen som ett av Sveriges mest framstående förlag och det har varit en glädje att arbeta med honom. Att Eva Gedin, med sin unika erfarenhet av bokbranschen i stort och Norstedts i synnerhet nu tar över, är bästa tänkbara lösning och en garanti för att förlaget fortsätter i rätt riktning, säger Eva Swartz Grimaldi.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL