fbpx

Eva Gedin tar över som vd för Norstedts – Otto Sjöberg lämnar vid årsskiftet

Eva Gedin efterträder vid årsskiftet Otto Sjöberg som VD för Norstedts Förlagsgrupp. Foto: Kajsa Göransson.

Norstedts Förlagsgrupp byter vd vid årsskiftet. Efter drygt fem år som vd slutar Otto Sjöberg. Han ersätts av Eva Gedin, idag förlagschef på Norstedts.

Otto Sjöberg tillträdde som vd för Norstedts Förlagsgrupp i augusti 2014, och har varit drivande bakom förlagsgruppens vändning från tidigare års förluster till vinst. Vändningen från 2014 års förlust på 32 Mkr till 34 Mkr i vinst är den svenska förlagshistoriens största vändning. Sedan 2015 har förlagsgruppens samlade vinster varit 128 Mkr och gruppen har levererat en stabil lönsamhet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Alla vi som jobbar på förlagsgruppen ska vara stolta över det vi genomfört de senaste åren, och jag är definitivt stolt. Men vd-rollen för förlagsgruppen är idag också annorlunda än den var för fem år sedan. Givet de utmaningar som vi och hela branschen har framför oss är jag övertygad om att Eva Gedin har de bästa förutsättningarna att driva förlagsgruppen i den omvandling som branschen står inför, säger Otto Sjöberg i samma pressmeddelande.

ANNONS

Eva Gedin ersätter Sjöberg som vd vid årsskiftet. Hon är idag förlagschef på Norstedts och har arbetat på förlaget som förläggare, publicistisk chef och förlagschef sedan 1995. Gedin är förläggare för många av förlagets kända författarskap, som David Lagercrantz, Jonas Gardell, Kristina Sandberg, Bea Uusma, Agneta Pleijel och P O Enquist. Hon är även ordförande för Svenska Förläggareföreningen.

– Norstedts har kommit att betyda väldigt mycket för mig och jag hoppas att min långa erfarenhet som förläggare ytterligare ska stärka författarnas och bokens ställning, säger Eva Gedin, som snart blir vd för Norstedts Förlagsgrupp.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Norstedts Förlagsgrupps styrelseordförande Eva Swartz Grimaldi är nöjd med valet av Eva Gedin som ny vd.

– Otto har varit avgörande för Norstedts återtåg till positionen som ett av Sveriges mest framstående förlag och det har varit en glädje att arbeta med honom. Att Eva Gedin, med sin unika erfarenhet av bokbranschen i stort och Norstedts i synnerhet nu tar över, är bästa tänkbara lösning och en garanti för att förlaget fortsätter i rätt riktning, säger Eva Swartz Grimaldi.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny