Bonnier Books UK krävde 618 Mkr i nytt kapital på två år

Det blir ingen Bonnier-Exit från Storbritannien trots storförluster. På bilden Oxford Street i London. Foto: iStock.

De två senaste åren har Bonnier Books fått skjuta till 51 miljoner pund (motsvarande över 618 Mkr) för att täcka förluster i sin brittiska förlagsverksamhet, skriver The Bookseller.

Vi börjar med det positiva: Bonnier Books UK förväntar sig att åter gå med vinst 2019 efter två år med rejäla förluster. Rörelseresultatet 2017 blev hela -15 miljoner pund vilket förbättrades till -3,6 miljoner pund 2018 bland annat genom nedskärningar av personalen (60 anställda fick lämna).

Även under 2017 krävdes rejäla åtgärder då Bonniers gjorde nedskrivningar på hela 19,7 miljoner pund (239 Mkr) på värden relaterade till författarrekryteringar. Tillsammans med rörelseresultatet gav det en total förlust på 34,7 miljoner pund (420,9 Mkr).

Moderbolaget har därför fått skjuta till rejäla summor i nytt kapital. Hela 36 miljoner pund (motsvarande 436,5 Mkr) 2017 följdes av ytterligare 15 miljoner pund 2018 (motsvarande 181,8 Mkr). Totala notan är alltså över 618 Mkr för dessa två år.

Det positiva är att Bonnier Books UK växte rejält, från 62,4 miljoner pund till 71,5 miljoner pund (motsvarande 866 Mkr). Enligt Bonnierchefen Jim Zetterlund var det aldrig aktuellt att sälja av verksamheten i Storbritannien.

– Vi vill vara här i UK, det är en av de mest spännande bokmarknaderna i världen. Var skulle vi annars finnas? Vi vill definitivt vara en av de stora spelarna i UK oavsett om det tar fem eller tio år. Men att prata om storlek är inte så viktigt just nu. Det är mycket bättre att ha en verksamhet med kvalitet, som växer, lönsamt över tid. Det är det viktigaste, säger han till The Bookseller.

Storsäljare för Bonnier Books UK under perioden 2017-2018 var The Tattooist of Auschwitz av Heather Morris (Zaffre) som sålde över 470 000 exemplar fördelat på två format och Life to the Limit av Jensen Button (Blink) med 111 000 sålda exemplar.

Just nu råder stor osäkerhet kring vad som kommer att hända i Storbritannien med Brexit. Penguin Random House har exempelvis säkrat flera månaders lager med papper och tidigarelagt tryckningar av backlisttitlar för att undvika ett fruktat transportkaos vid gränsen ifall det blir en hård brexit.

Det blir i alla fall ingen Bonnierexit från den brittiska förlagsbranschen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL