fbpx

Redaktörspriset 2019 till frilansaren Tina Rabén

Stefan Skog, Tina Rabén och Bertil Wahlström. Foto: Danuta Engstedt

Förlagsklubbens Redaktörspris delas i år ut till Tina Rabén, frilansande redaktör som har jobbat med bland annat Elena Ferrantes böcker.

Tina Rabén på prisutdelningen. Foto: Danuta Engstedt

Tina Rabén började som frilansade redaktör 2002, innan dess var hon redaktör på Bonniers, där hon började runt 1995. Karolina Ramqvist, Hilary Mantel och Elena Ferrante är några av de författare hon varit redaktör för på senare tid.

Nu tilldelas hon Redaktörspriset om 10 000 kronor med motiveringen: ”Noggrannhet, språkkänsla och lyhördhet är egenskaper som utmärker årets redaktörspristagare. Till dessa ska även fogas envishet, dramaturgisk blick samt pedagogisk skärpa – allt det som i kombination med en mångårig erfarenhet gör att såväl författare, översättare som förlag känner sig trygga i Tina Rabéns händer.”

Ola Larsmo, författare:
– Jag har aldrig haft en mer noggrann och envis redaktör; hon har räddat mig från många fadäser. Dessutom är denna envishet och känsla för nyanser kopplad med en orubbligt positiv inställning. Man kan inte vara i bättre händer som författare.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Eva Gedin, förläggare och förlagschef, Norstedts:
– Som förläggare är man alltid i mycket trygga händer när Tina Rabén är redaktör.

Svante Weyler, Senior rådgivare och grundare av Weyler Förlag:
– Hennes arbete utmärks av extremt god språkkänsla och, vilket ofta förbises när redaktörer bedöms, väldigt god förmåga att väcka förtroende och respekt hos de författare och översättare hon arbetar med.

Detta är den 26:e årgången av priset, som förutom ett diplom också består av prissumman 10.000 kronor.

Prisnämnd för Redaktörspriset 2019 är Bertil Wahlström, J.A. Lindblads Bokförlag samt representant för Understödsfonden; Elnaz Baghlanian, Svenska PEN; Johanna Haegerström, Albert Bonniers Förlag; Esbjörn Knutsson, Akademibokhandeln; Ada Wester, Lilla Piratförlaget; Anders Bergman, Natur och Kultur; Anja Eriksson, Opal och Förlagsklubben samt Stefan Skog, MiMa Förlag.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny