Stefan Skog, Tina Rabén och Bertil Wahlström. Foto: Danuta Engstedt

Redaktörspriset 2019 till frilansaren Tina Rabén

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förlagsklubbens Redaktörspris delas i år ut till Tina Rabén, frilansande redaktör som har jobbat med bland annat Elena Ferrantes böcker.

Tina Rabén på prisutdelningen. Foto: Danuta Engstedt

Tina Rabén började som frilansade redaktör 2002, innan dess var hon redaktör på Bonniers, där hon började runt 1995. Karolina Ramqvist, Hilary Mantel och Elena Ferrante är några av de författare hon varit redaktör för på senare tid.

Nu tilldelas hon Redaktörspriset om 10 000 kronor med motiveringen: ”Noggrannhet, språkkänsla och lyhördhet är egenskaper som utmärker årets redaktörspristagare. Till dessa ska även fogas envishet, dramaturgisk blick samt pedagogisk skärpa – allt det som i kombination med en mångårig erfarenhet gör att såväl författare, översättare som förlag känner sig trygga i Tina Rabéns händer.”

Ola Larsmo, författare:
– Jag har aldrig haft en mer noggrann och envis redaktör; hon har räddat mig från många fadäser. Dessutom är denna envishet och känsla för nyanser kopplad med en orubbligt positiv inställning. Man kan inte vara i bättre händer som författare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Eva Gedin, förläggare och förlagschef, Norstedts:
– Som förläggare är man alltid i mycket trygga händer när Tina Rabén är redaktör.

Svante Weyler, Senior rådgivare och grundare av Weyler Förlag:
– Hennes arbete utmärks av extremt god språkkänsla och, vilket ofta förbises när redaktörer bedöms, väldigt god förmåga att väcka förtroende och respekt hos de författare och översättare hon arbetar med.

Detta är den 26:e årgången av priset, som förutom ett diplom också består av prissumman 10.000 kronor.

Prisnämnd för Redaktörspriset 2019 är Bertil Wahlström, J.A. Lindblads Bokförlag samt representant för Understödsfonden; Elnaz Baghlanian, Svenska PEN; Johanna Haegerström, Albert Bonniers Förlag; Esbjörn Knutsson, Akademibokhandeln; Ada Wester, Lilla Piratförlaget; Anders Bergman, Natur och Kultur; Anja Eriksson, Opal och Förlagsklubben samt Stefan Skog, MiMa Förlag.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.