Malin Lilja, redaktör för barn- och ungdomsböcker på Natur & Kultur.

Redaktörspriset till Malin Lilja på Natur & Kultur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Malin Lilja, redaktör för barn- och ungdomsböcker på Natur & Kultur, får årets redaktörspris som delas ut av Förlagsklubben.

Redaktören Malin Lilja belönas med Förlagsklubbens Redaktörspris med följande motivering: ”Formsäkerhet, pedagogisk precision och fokus på barns läsförmåga är några av de förtjänster som utmärker 2021 års pristagare, som ägnat sitt yrkesliv åt såväl fantasi som fakta för barn och unga samt fungerat som en förebildlig vägvisare i redaktörskapets sällsamma konst.”


ANNONS


Malin Lilja började som förlagsassistent på Berghs förlag 1994, men visste så fort hon lärt sig läsa att det var böcker hon ville jobba med. Idag har hon varit i barnbokens tjänst i över tjugo år. Hon har varit redaktör för bland annat Frida Nilssons flerfaldigt prisbelönade barnböcker och har under många år haft ett nära samarbete med Mats Wahl. Dessutom har hon arbetat med några av våra mest kända och kära barnbokskaraktärer som Molly Mus och Mulle Meck av George Johansson och Jens Ahlbom.

Malin Lilja har därutöver arbetat med såväl svensk som översatt fantasy, exempelvis Philip Pullmans Guldkompassen-böcker, samt med faktaböcker för barn i olika ämnen, som Varannan vecka (om skilsmässa), Lilla Feministboken och Bengt-Erik Engholms böcker om mänsklighetens historia, Från apa till Sapiens.

Vilken är en redaktörs viktigaste verktyg eller redskap?
– Jag tror att tålamod och flexibilitet hjälper både i kontakt med författarna och inför alla förändringar i yrket, säger Malin.

Vad är det bästa med jobbet som redaktör?
– När författaren och jag lyckas få till ett samarbete där pusselbitarna som leder till det färdiga verket passar så bra att man inte ser skarvarna, säger Malin.

ANNONS

– Hon har sett mig – och hjälpt mig att – utvecklas, och hon är någon som jag har det allra största förtroende för när det gäller textbearbetning, säger författaren Frida Nilsson om Malin Lilja.

Detta är den tjugoåttonde gången priset delas ut sedan starten 1994. Det består av prissumman 10 000 kronor samt ett diplom. 

Redaktörspriset delas årligen ut till en redaktör, vars arbetsinsats resulterat i titlar som utgivits på ett medlemsförlag inom Svenska Förläggareföreningen. Prisjuryn utgår i första hand från de titlar som redaktören har arbetat med och som har utkommit åren närmast före prisutdelningen.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.