fbpx

Dagermansällskapet lägger ner – men priset blir kvar

Stig Dagermansällskapet avvecklas. Arkivbild: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Stig Dagermansällskapet – som bland annat delar ut Stig Dagermanpriset – avvecklas, skriver Gefle Dagblad.

Anledningen är att medlemmarna börjar bli till åren, samt att man tycker sig ha uppnått syftet i vilket sällskapet bildades för 32 år sedan: att sprida Stig Dagermans författarskap.

– Vi tänkte kanske att det blir en liten läsecirkel, men sedan exploderade det bara, säger Bengt Söderhäll, en av grundarna, till tidningen.

Stig Dagermanpriset kommer att drivas vidare av Älvkarleby kommun och andra intresserade aktörer. Flera medlemmar i den nuvarande juryn kommer fortsätta arbeta i en ny, fristående sådan.

Med pengarna som finns kvar i sällskapets kassa planerar man att uppföra en staty eller ett konstverk i Älvkarleby lagom till Stig Dagermans hundraårsdag den 5 oktober år 2023.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny