Storsäljare i Tyskland – bok med tamponger gör succé

I Tyskland finns tamponger att köpa i bokform. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Tyska kvinnor har tröttnat på det höga tampongpriset. För att pressa ner skatten på produkten förpackar de sina mensskydd i böcker.

Den tyska bokmarknaden har en ny kioskvältare i form av en minst sagt udda historia. Faktum är att det inte är den nya bästsäljarens text som lockar köparna, utan det fysiska innehållet. ”The tampon book” innehåller nämligen just vad det låter som: tamponger.

I Tyskland har den höga skatten, 19 procent, på tamponger blivit en het potatis, skriver The Guardian. En helt orimlig siffra, tycker företaget The female company och jämför med den 7-procentiga skatt som gäller för exempelvis oljemålningar, tryffel – och litteratur. För att gå runt systemet och minska skatten förpackar företaget sina organiska mensskydd i böcker – vilka förutom tamponger också inrymmer historier om menstruationens historia.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Boken, som kostar motsvarande ungefär 37 kronor, blev en omedelbar succé. Den första tryckningen sålde slut på en dag, och den andra på en vecka.

– Skatten för tamponger bestämdes 1963. 499 män och bara 36 kvinnor röstade, säger Ann-Sophie Claus, en av grundarna, som vill ifrågasätta det gamla beslutet.

Även i Sverige har dyra mensskydd varit ett föremål för debatt. De senaste åren har flera kedjor och butiker har tagit bort den 25-procentiga momsen från priset, för att statuera exempel.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL