Hédi Fried och Emerich Roth får Sokratespriset

Författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried. Arkivbild: TT.

Hédi Fried och Emerich Roth som båda överlevt Förintelsen tilldelas folkbildarpriset Sokratespriset som delas ut på uppdrag av Studieförbundet Vuxenskolan, vilket framgår i ett pressmeddelande.

”Hédi Fried och Emerich Roth har i decennier bedrivit ett outtröttligt upplysningsarbete i människovärdets tjänst genom att berätta om Förintelsen, på det att vi aldrig må glömma nazismens illgärningar”, lyder juryns motivering.

Hédi Fried har skrivit flera böcker, på senare år Frågor jag fått om Förintelsen (Natur & Kultur 2017) samt tidigare i år barnboken Historien om Bodri (Natur & Kultur) som Fried skrev tillsammans med Stina Wirsén (Boktugg har även recenserat Historien om Bodri).

Sokratespriset har delats ut sedan 1967 och går till personer – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund. Prissumman uppgår till 50 000 kronor.

Tidigare vinnare är bland andra Elise Ottesen-Jensen (1967), Torgny Segerstedt (1980) och Gro Harlem Brundtland (2007).

TT/Boktugg

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL