fbpx

Hédi Fried och Emerich Roth får Sokratespriset

Författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried. Arkivbild: TT.

Hédi Fried och Emerich Roth som båda överlevt Förintelsen tilldelas folkbildarpriset Sokratespriset som delas ut på uppdrag av Studieförbundet Vuxenskolan, vilket framgår i ett pressmeddelande.

”Hédi Fried och Emerich Roth har i decennier bedrivit ett outtröttligt upplysningsarbete i människovärdets tjänst genom att berätta om Förintelsen, på det att vi aldrig må glömma nazismens illgärningar”, lyder juryns motivering.

Hédi Fried har skrivit flera böcker, på senare år Frågor jag fått om Förintelsen (Natur & Kultur 2017) samt tidigare i år barnboken Historien om Bodri (Natur & Kultur) som Fried skrev tillsammans med Stina Wirsén (Boktugg har även recenserat Historien om Bodri).

ANNONS

Sokratespriset har delats ut sedan 1967 och går till personer – i eller utom Sverige – som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund. Prissumman uppgår till 50 000 kronor.

Tidigare vinnare är bland andra Elise Ottesen-Jensen (1967), Torgny Segerstedt (1980) och Gro Harlem Brundtland (2007).

TT/Boktugg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny