ANNONS

Helena Hedlund fick debutantpriset Slangbellan 2018

Debutantpriset Slangbellan för 2018 gick till Helena Hedlund (i mitten), nominerade var även Melody Farshin (t v) och Marjan Svab (t h). Foto: BULT.

BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2018 går till Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin (Natur & Kultur, illustrationer Katarina Strömgård).

På tisdagskvällen den 9 april ägde prisutdelningen rum, i samband med barnboksfestivalen Litteralund. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av illustratören Helena Davidsson Neppelberg samt 30 000 kronor.

Priset Slangbellan delas ut av BULT (barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund).

Det fina med Kerstin

Det fina med Kerstin

Så här lyder juryns motivering:
Med ett lekfullt språk och ur ett precist barnperspektiv gestaltar Helena Hedlund Kerstins vardagliga och samtidigt livsviktiga problem. Det är ju så lätt att nästla in sig i lögner. Det fina med Kerstin är en debut som glimmar som guld, såväl i detaljerna som i helheten.

Nominerade var även: Marjan Svab med boken Stjärnorna ser likadana ut överallt (Rabén och Sjögren, illustrationer Saga Bergebo) och Melody Farshin med Mizeria (Bonnier Carlsen).

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

ANNONS

”Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll”, skriver de på sin hemsida.

Årets sponsorer är: Rabén & Sjögren, Svenska Barnboksinstitutet, Alfabeta Förlag, Lilla Piratförlaget, Kikkuli Förlag, Bokförlaget Opal, Berghs Förlag, Natur & Kultur, Svenska Akademien, Posters & Partners, Stiftelsen Solkatten, Bonnier Carlsen och Bokförlaget Hegas.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL