Nya bokförlaget Sävligheten är även skivbolag och tror på … kassettbandet

Felix Sjöblom Foto: Privat

Att presentera musik och böcker för en publik är inte svårt eller dramatiskt. Det menar malmöiten Felix Sjöblom som nu startar ett kombinerat skivbolag och bokförlag. Och satsar på kassettbandet.

Litteratur och musik. Nystartade Sävligheten är bokförlaget som är ett skivbolag och tvärtom. Företagets vision är att presentera en kombination av musik och text tillsammans i ett paket innehållande en liten handgjord fanzinebok och ett kassettband med två låtar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Bakom Sävligheten står Felix Sjöblom, en postpunkande malmöit som tror på att avdramatisera processen kring att ge ut något, oavsett om det är musik eller böcker.

— Det behöver inte vara så svårt och det måste inte backas av ett stort bolag eller förlag, säger Felix. Tack vare digitaliseringen har musikbranschen kommit längre i det tänket men det verkar svårare bland de som gör böcker. Sävligheten hoppas jag ska kunna vara en del av förändringen kring inställningen till bokutgivning. För det finns så mycket bra texter där ute som aldrig får chansen.

Idén till Sävligheten föddes för ett år sedan när Felix gick på Skurup Folkhögskolas skrivarlinje. Dittills hade han haft en bild av att människor betraktar musik och böcker som något ganska enhetligt. Men under författarutbildningen märkte han att länken mellan musik och böcker inte alls var så självklar för alla. I samma veva gick Felix på både litteraturevenemang och konserter och funderade ofta över hur enkelt man hade kunnat arrangera en spelning och en läsning på samma kväll. Möjligheterna att kombinera de båda uttrycken var till synes många men Felix kunde inte hitta någon som gjorde det.

— Jag kände inte till någon som gav ut både musik och böcker tillsammans och tänkte att där fanns ett tomrum som behövde fyllas, säger Felix. Jag spelar gitarr i postpunkbandet Sekel och just inom punken finns något i grejen med ”att fixa det själv”. Spela in själv, göra egna kassetter, göra egna saker och det påminner om min tanke med Sävligheten. Jag kommer till exempel att göra inlagorna till de små fanzineböckerna själv och för egen hand spela in musiken på kassettband efter att ljudfilerna mastrats.

Enkelheten i Sävlighetens utgivning har en charm menar Felix och den kräver inte heller något stort kapital för att få ut de ungefär 50 upplagorna per nummer som han tänker sig till en början. Att inlagorna är handgjorda, sydda med nål och tråd hemma i lägenheten i Malmö gör dem helt unika.

— Det tar tid att trycka och vika själv men det kräver inte ekonomisk backning, säger Felix och fortsätter:

— Både fanzineböckerna och kassettbanden blir något fysiskt för folk att hålla i handen. Det tror jag är något människor har saknat. Jag har märkt att intresset för kassettbandsspelare hos folk ökar igen och att det efterfrågas mer och mer, så jag tror att kassettbandet är på väg tillbaka.

Felix vill, åtminstone till en början, arbeta med lokala musiker och författare. Han är född och uppvuxen i Malmö, engagerad i kulturhuset Stapeln och känner till många verksamma kreatörer i staden.

— Det finns så mycket litteratur och musik här som jag vill hjälpa till att få ut, säger han. Med Sävligheten kan jag välja sådant jag själv tycker förtjänar uppmärksamhet och föra fram det. Hade jag gjort detta för att tjäna pengar kanske jag skulle tvingas rucka på min grundidé och det vill jag inte.

Musiken och texten till varje nummer skapas separat. Felix har funderat länge på om musiken skulle vara ett soundtrack till berättelsen men kommit fram till att det inte nödvändigtvis måste vara så.

— Jag tror att när de kombineras så kommer de upplevas som enhetliga även om de är skapade var för sig, säger han. Jag kommer inte styra in Sävligheten i något hörn utan alla genrer är välkomna även om jag gillar det som är experimentellt.

Första släppet är beräknat till i början av sommaren, sedan är drömmen fyra släpp om året. Till det första har duon Lilium gjort musiken och författaren Mandus Ridefelt innehållet i boken. Förutom releasefest kommer musik- och bokpaketet kunna köpas i skivbutiken Rundgången i Malmö och Bokhandel: vid St Knuts torg som Boktugg skrev om tidigare i år.

— Jag kommer ta kontakt med konsthallen och några andra ställen i Malmö också, säger Felix. Och så ska den gå att köpa på nätet. Paketen väger inget och är inte så stora så de blir lätta att skicka vart än läsaren eller lyssnaren bor. Nu börjar jag med det första och ser hur det går men drömmen är fyra släpp om året.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.