Den lilla bokhandeln i Malmö som är ett stort passionsprojekt

Bokhandeln - Malmös minsta bokhandel. Foto: Fredrik Green

Malmös minsta bokhandel är ett hjärtebarn med samtalet om böcker i centrum där det personliga mötet går före ekonomiska intressen. 

På en hörna av St Knuts torg i Malmö, i närheten av Folkets Park, ligger Bokhandel: – en pytteliten boklåda om mindre än femton kvadratmeter. Den öppnades sommaren 2018 av vännerna Fredrik Green och Måns Sörensson som nu driver Bokhandel som ett passionsprojekt nära hjärtat. Hyllorna i butiken har de fyllt med litteratur de själva tycker om och på en skylt i fönstret kan man läsa öppettiderna som ändras lite från vecka till vecka men med stående öppet på lördagar. Och det är gott så.

Hela idén med Bokhandel: är att vara som det lokala bageriet på hörnet fast man skaffar sig en dos litteratur där istället för att köpa bullar. Långt från kommersiella högborgar och butikskedjor är bokhandeln helt enkelt en mötesplats med samtalet om böcker i centrum. Och för att ha något att ömsesidigt kunna snacka om, består sortimentet förutom av Måns och Fredriks favoriter också av kundernas önskemål och kompisars tips.

Det hela började med att Måns och Fredrik efter några år som anställda på Akademibokhandeln i Malmö fick en idé om att göra den bokhandel de själva ville ha. Det skulle vara en som inte var beroende av att tjäna pengar på samma sätt som de stora kedjorna.

Bokhandelns få kvadratmeter rymmer stor omtanke om både böcker och kunder.
Foto: Fredrik Green

— Från arbetet på Akademibokhandeln tog vi mest med oss känslan av hur vi skulle vilja ha en bokhandel, säger Fredrik. Vi vill vara den lokala bokhandeln dit folk kan komma, ta en kopp kaffe och snacka böcker, en bokhandel med böcker som vi har förkunskaper om så att vi kan ge riktiga, gedigna tips. Därför har vi valt att ha ett sortiment med sådant vi själva gillar. I gengäld ska kunderna själva kunna ge oss bra tips och så tar vi in de böckerna också. Det viktigaste för oss är inte att gå med ekonomisk vinst – vi gör detta för att det är roligt även om vi tar det på allvar och gärna skulle växa. Men vi vill inte kompromissa för mycket med idén om det vi vill vara.

Samtida lyrik, klassiker och lokala alster, i framtiden kanske även några fackböcker. Det som väcker deras eget gillande kompletteras med sådant kunder och kompisar tipsar om. Och det funkar. Folk kommer och kommer åter och trots att affären bara är ett halvår ung så har det redan vuxit fram en stammiskrets.

Fredrik Green på trottoaren utanför Bokhandel: som är det enkla namnet.
Foto: Privat

— Allt har gått över förväntan, säger Fredrik. Folk tittar in och på varje arbetspass känner man alltid igen någon, det är jätteroligt. Vi ligger på Amiralsgatan och det är en ganska stor väg så många passerar och kikar in genom fönstret. Runt St Knuts torg bor mycket barnfamiljer och det verkar som att många här helt enkelt gillar böcker.

Både Måns och Fredrik har andra arbeten vid sidan av och måste anpassa Bokhandels öppettider efter det. Varje söndag hörs de av och spikar tiderna för den kommande veckan, sedan slussar de ut informationen på Facebook och ändrar den lilla lappen i fönstret så att den stämmer.

Öppet efter hur livet ser ut vecka för vecka.
Foto: Fredrik Green

— Det funkar bra, men vi försöker ha lite kontinuitet och alltid ha öppet på lördagar, säger Fredrik. Jag har en känsla av att de flesta kunderna bor här runt omkring. I början kom folk lite mer överallt ifrån – det blir väl så med nyhetens behag. Men vi hoppas så klart att vetskapen om oss ska spridas över Malmö. Folkets Park ligger i närheten och det drar mycket folk som även passerar oss.

Han tillägger:

— En av anledningarna till att det går så bra är att bokhandeln är väldigt liten och hyran inte är skyhög samtidigt som utrymmet passar vårt lilla sortiment. Vi hade tur som hittade lokalen.

Runt St Knuts torg ligger lite olika ställen som matchar tanken om Bokhandel:s atmosfär och stämning. Det är både caféer och ett antikvariat och verksamheterna drar varandra. Fredrik berättar att Bokhandel: snabbt blev en del av området och redan i augusti, en dryg månad efter att de öppnade, deltog de i St Knuts-festivalen som hölls på torget.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

När värmen och ljuset återvänt till våren vill de kunna öppna butiksdörren och arrangera egna event:

Likväl som att köpa en bok ska kunderna kunna hänga en stund, snacka böcker och ta en kopp kaffe i Bokhandeln.
Foto: Fredrik Green

— Kretsen av människor som bor här uppskattar att ha något lokalt och det är ett bra ställe för en bokhandel, konstaterar Fredrik och fortsätter:

— Vi har pratat om att vi skulle ha uppläsningar och kanske någon akustisk musikspelning till våren. Inget är helt bestämt men om någon hör av sig till oss med en idé är vi alltid mottagliga, det är bara att skriva ett meddelande till oss och berätta.

Än så länge ligger vintermörkret tätt runt Malmö. Julhandeln är över men kommersen på den stora gågatan några hundra meter bort märktes av ända in i Fredriks och Måns lilla butik där efterfrågan på bra presenter ökade.

— Vi köpte in två rullar presentpapper och de tog faktiskt slut så det var bra, skrattar Fredrik.

Inför nästa år är planen att fortsätta finnas till – den förverkligade drömmen om att starta en egen bokhandel är tillräckligt vild för att både Fredrik och Måns ska titta med tillförsikt på andra sidan årsskiftet:

— Vi tuffar på så får vi se vad som händer, säger Fredrik. Vi har ett extra öga på ny litteratur vi tror kommer att bli bra och som både stammisar och vänner vill läsa. Att fortsätta ha öppet känns roligt nog för att se fram emot nästa år och det är väldigt kul att bara få finnas till.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.