fbpx

Regeringen: Ny kraftig höjning av biblioteksersättningen

Läsande pojke på bibliotek. Foto: iStock.

Författare, illustratörer och fotografer vars verk lånas ut på bibliotek får högre ersättning när biblioteksersättningen nu höjs med 12 öre 2020 och ytterligare 4 öre 2021.

– Våra bibliotek är otroligt viktiga för demokratin, yttrandefriheten och kulturen i hela Sverige och för mig är det självklart att författare, illustratörer och fotografer ska få rimlig ersättning när deras verk lånas ut. Därför gör regeringen återigen en kraftig höjning av ersättningen, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind i samma pressmeddelande.

Biblioteksersättningen höjs med 5,7 miljoner kronor 2020 och ytterligare 3,8 miljoner kronor 2021, motsvarande en höjning med 5,5 procent jämfört med 2019. Detta är en följd av att regeringen höjer biblioteksersättningens grundbelopp med 12 öre per utlån för 2020, och med ytterligare 4 öre för 2021.

ANNONS

Boktugg har tidigare skrivit om hur biblioteksersättningen fungerar. För utlåning under 2018 (som betalas ut hösten 2019) är ersättningen till författaren 106 öre av den totala grundersättningen på 176 öre per utlån. (För översatta verk 88 öre totalt varav 52,8 öre till översättare.) Det är 60 procent av grundersättningen som går till författaren och resten till Författarfonden (där den fördelas till utvalda författare via stipendier).

– En stark biblioteksersättning skapar också möjligheter för konstnärlig utveckling och förnyelse. Det här är en viktig pusselbit för att stärka författares och konstnärers villkor, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Beslutet gäller för avtalsperioden 2020-2021 och bygger på en överenskommelse mellan Kulturdepartementet och upphovsmännens organisationer.

Biblioteksersättningen betalas årligen ut av staten till Sveriges författarfond som kompensation för att författares, illustratörers och fotografers verk får lånas ut avgiftsfritt från folk- och skolbibliotek. I överenskommelsen fastställs ett grundbelopp för hur stor ersättningen per utlån ska vara.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny