fbpx

Så fungerar biblioteksersättningen – siffror för 2016

Librarian replacing books that have been borrowed

Varje år i mitten av oktober betalas biblioteksersättning ut till svenska författare, översättare, tecknare och fotografer. Även om beloppet per lån kan tyckas lågt (knappt en krona) så innebär den totala ersättningen en betydande summa för många. Sveriges författarfond ansvarar för att beräkna och fördela biblioteksersättningen. 

Biblioteksersättningen är precis vad den låter som: en ersättning som baseras på biblioteksutlåning, både i folk- och skolbibliotek. Ämnet är högst aktuellt just nu eftersom det är i mitten av oktober som utbetalningarna sker, och det är även nu som topplistan på mest utlånade författare släpps. Sveriges författarfond har den stora uppgiften att se till att ersättningen beräknas rätt och fördelas.

– Vårt uppdrag är att fördela den statliga biblioteksersättningen till upphovsmän till litterära verk: författare, översättare, tecknare och fotografer. Dels fördelas den som individuell ersättning, baserat på antal hemlån (och referensexemplar), och det är den ersättningen vi är i färd med att betala ut just i dagarna, säger Jesper Söderström, direktör.

ANNONS

Inom den kollektiva biblioteksersättningen ryms också en stipendiefond, ur vilken verksamma författare med flera kan söka stipendier och bidrag. Författarfonden har dessutom i uppdrag att fördela en del statliga stipendier till bland annat dramatiker och kulturjournalister.

Biblioteksersättningen för i år grundas på beloppet 91 öre per lån för ett originalverk, och hälften för översättning. Totalt betalar Sveriges författarfond i år ut nästan 55 miljoner kronor till 4 198 personer.

Varifrån kommer egentligen pengarna?
– Biblioteksersättningen betalas av staten (trots att det är ju är kommunerna som är huvudmän för biblioteken). Men storleken på ersättningen bestäms inte som ett vanligt statlig anslag, utan upphovsmännen får förhandla med regeringen om ersättningens storlek per utlån. Hur mycket det blir totalt beror alltså på hur det går i förhandlingarna och hur biblioteksutlåningen utvecklas.

ANNONS

Ersättningen baseras på antal hemlån av tryckt bok och ljudbok. För att Sveriges författarfond ska kunna beräkna rätt biblioteksersättning krävs därför en omfattande undersökning av lånestatistik. Hela året pågår arbetet med att samla in och analysera den bibliografiska informationen från bibliotekens katalogposter för varje enskilt verk. Med tiden har Sveriges författarfond byggt upp en stor databas som innehåller uppgifter så att de kan bearbeta en stor del av materialet automatiskt. Databasen växer för varje år, men det tillkommer hela tiden nya böcker som de måste analysera en första gång. Jesper Söderström berättar:

– Vi samlar varje år in information om utlåningen av böcker i samtliga datoriserade bibliotek i hela landet. Sedan måste vi bearbeta och analysera det materialet för att kunna fastställa vem eller vilka som är berättigade till ersättning: vilken av alla Ulf Nilsson i vårt register exempelvis, har skrivit den och den boken – och är det en så rikt illustrerad bilderbok att illustratören ska dela på ersättning med författaren?

Alla upphovsmän vars verk finns på bibliotek får ta del av den statliga biblioteksersättningen. Finns det flera upphovsmän till ett verk, till exempel två författare eller en bilderbok med författare och illustratör, delas ersättningen alltid lika. Är det fler än tre upphovsmän till ett verk, betalas ingen individuell ersättning ut.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Det finns också kriterier för när ersättning ska betalas ut. För att få sin biblioteksersättning utbetald måste ersättningen överstiga motsvarande 2 000 lån för ett originalverk. Det innebär att miniminivån för 2016 är 1 820 kronor. Istället för att bli utdelade till upphovsmännen går de här pengarna till stipendier, som kan sökas av bl a verksamma författare, översättare, fotografer och tecknare.

Utlån av e-böcker ingår inte i biblioteksersättningen. Varför?
– Det beror på att e-utlån/nedladdning rättsligt fungerar lite annorlunda och kräver en särskild affärslösning. I dessa fall måste biblioteken själva betala, och en del av betalningen går via e-boksdistributör och förlag till författaren i form av royalty. Åtminstone har rättsinnehavaren möjlighet att själv avgöra om e-böcker ska spridas via biblioteken. Till skillnad mot när det gäller vanliga böcker, då författaren helt enkelt får acceptera att biblioteken fritt lånar ut deras verk.

Fakta om biblioteksersättningen
 • Ersättningen för 2016 är 91 öre per lån för originalverk, och 45,5 öre per lån för översättning.
 • Den totala summan som betalas ut i år är nästan 55 miljoner kronor.
 • Miniminivån för att få sin ersättning utbetald är 1 820 kronor.
 • I år får 4 198 personer individuell biblioteksersättning.
 • De lån som räknas är alla tryckta format, och ljudbok. Även omlån räknas.
 • Martin Widmark har legat överst på topplistan över utlånade författare sedan 2008.
 • Ersättningen är skattepliktig och upphovsmännen ska även betala sociala avgifter på beloppet.
 • Övergripande regler för ersättningen bestäms av regering och riksdag i en särskild förordning.

 

Besök Sveriges författarfonds hemsida och läs mer om biblioteksersättningen här.

Läs hela den färska topplistan över de mest utlånade författarna 2015 här!

Topp 25 mest utlånade i Sverige 2015:

1 Martin Widmark    1 884 943
2 Helena Willis     1 196 375 
3 Helena Bross     1 053 450 
4 Astrid Lindgren     884 622 
5 Margareta Nordqvist  820 563 
6 Gunilla Bergström    741 916 
7 Anders Jacobsson     672 424 
8 Lin Hallberg      671 819 
9 Sören Olsson      664 442 
10 Sven Nordqvist     628 514 
11 Jeff Kinney      504 170 
12 Jørn Jensen      475 604 
13 Arne Norlin      464 150 
14 Eva Eriksson      414 732 
15 Stina Wirsén     396 404 
16 Jo Salmson       383 623 
17 Christina Alvner    378 444 
18 Catarina Kruusval    372 754 
19 Jonas Burman      360 352 
20 Barbro Lindgren    359 187 
21 Jujja Wieslander    354 637 
22 Dan Höjer       353 820 
23 Mats Wänblad      353 464 
24 Mats Vänehem      346 904 
25 Jens Ahlbom      339 047

Listan grundar sig på författarfondens undersökning av utlåningen i folk- och skolbibliotek under utlåningsåret 2015. För varje upphovsman redovisas det totala antalet lån oavsett om han/hon
skrivit boken ensam eller tillsammans med ytterligare en eller två upphovsmän. Listan kan inte
användas för beräkningen av de ersättningar som utgår ur författarfonden till de enskilda
upphovsmännen. Med författare i denna redovisning avses även illustratör av bilderböcker.

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.