ANNONS

Gunilla Bergström: ”Mina pappor sammansmälte till Alfonspappan”

"När jag hade skrivit fem, sex berättelser om Alfons tänkte jag 'nu börjar det bli tjatigt'. Men då var det en berättelse som passade så bra, med en pojke och en pappa. Jag tänkte 'jag ska bara...' göra en bok till om honom", säger Gunilla Bergström om sin älskade figur Alfons. Pressbilder: Jörn H Moen.

Hon hade aldrig tänkt skriva så många böcker om Alfons Åberg. ”Jag ska bara …” tänkte Gunilla Bergström – och fortsatte berätta om den lille killen som numera är en världskändis. Nu porträtteras hon själv i en första stor biografi.

– Kan du tänka ut fem frågor du verkligen vill ha svar på. Annars pratar jag för mycket, säger Gunilla Bergström på telefon, och lägger vänligt till:
– Nu tycker du nog att jag är krånglig. Det är jag.

Hennes böcker är kända över hela världen, ändå har Gunilla Bergström aldrig tagit särskilt stor plats i offentligheten. Men i Klas Gustafsons Bakom Alfons är hon för första gången huvudperson själv. Och fem frågor blir snart femton, vilket inte orsakar något problem: Gunilla Bergström är full av engagemang för sin livsgärning.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag har länge förstått att det här inte är något yrke, det är en livsform. Jag kan inte säga att jag ska sluta, för det pågår i huvudet hela tiden, säger hon.

Barn över hela världen känner till Alfons vänliga lilla nuna. Det var tecknandet som lockade Gunilla Bergström att göra en bok om honom. Hon arbetade som journalist när hon skapade Godnatt, Alfons Åberg, som hon var noga med att inte göra för söt.

Själv har hon aldrig tyckt att just figuren Alfons var viktig.

– Det viktiga är vad han råkar ut för. Jag är väldigt road av finliret mellan människor. Mina böcker är tråkiga, men det roar mig att försöka få fram ett psykologiskt läge. Hur fan ska jag rita detta, tänker jag då. Det är inte enkelt att få fram spelet mellan människor, säger Gunilla Bergström.

ANNONS

Alfonsböckerna präglas av knepiga situationer i vardagen och det lågmälda samspelet mellan barn och förälder. Där finns både fniss och allvar vilket också utmärker Gunilla Bergström. Hon är egentligen ganska vemodigt lagd – och vill inte väja för det svåra.

– Jag vill inte göra en gulligare värld än den vi har. Men vi behöver skratta.

Att Gunilla Bergström har skyggat för offentligheten beror delvis på tidsbrist. Som framgångsrik författare måste hon till slut skaffa medarbetare.

– Jag har kånkat på mitt bolag från 1985 till 2011, och då var jag dödstrött på pensionsavtal, moms och juridik. Det har tagit mycket kraft. Men jag är en sådan där ordentlig flicka som vill sköta allting snyggt, säger hon.

I boken berättar Gunilla Bergström också om flera omvälvande händelser, hon fick dottern Boel som föddes med en funktionsvariation och hon gifte sig med Mame från Gambia, som efter åtta år insjuknade och gick bort i cancer.

– Det är stora omvälvningar. Men jag har haft nytta av att se världen från fler håll än från bara lilla Sverige.

ANNONS

Även i Gambia fick hon uppleva hur små barn drogs till Alfons. En gång bläddrade snickarens son i en av hennes böcker.

– Och på varenda sida sade han: ”This is me!” Han brydde sig inte alls om att det var en vit kille. Det var gulligt. Då blev jag rent ut sagt jättemallig.

Det dubbla perspektivet har Gunilla Bergström med sig från barndomen. Hennes föräldrar skilde sig tidigt, och träffade nya respektive som hade olika sätt att leva på.

– Det var konventionellt vardagsliv hos mamma, och så min pappa som var mer konstnärlig och vild och sade: ”Ös på ungar! Lek!”, minns Gunilla.

Redan då lärde hon sig att en familj kan se ut på olika sätt, vilket präglar Alfonsböckerna. En av de vanligaste frågorna Gunilla Bergstöm får är ”men var är Alfons mamma?”. Hon brukar inte svara. Hennes egen mamma, som var lärare, hade alltid fullt upp.

– Mamma hade inte tid med mig eller de andra syskonen. Som yrkeskvinna på 50-talet med sju barn gällde det bara att få tvätten manglad, säger hon.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

TT: Men bär Alfons pappa kanske spår av din egen far?
– Jag har inte tänkt på det där förrän nu på gamla dagar men bägge mina pappor, så olika som de var – en präktig lärare och en galenpannabohem – de sammansmälte nog till någon trygg person som Alfonspappan blev. För han kan ju vara lite stollig också.

Det är dock inte Alfons som ligger Gunilla Bergström varmast om hjärtat. Viktigast blev böckerna om Bill och Bolla, ömsinta rim om hennes egen dotter. Innan dess hade hon lovat sig själv att aldrig använda sina barn i någon bok.

– Men då kunde jag ta mig upp till ett läge där man kunde skratta åt en så delikat fråga som handikapp. Det var en befrielse. Det är över huvud taget väldigt viktigt att skratta, det saknas skratt i samhället nu – trots att det finns så många dönickar att skratta åt!

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta om Gunilla Bergström

Född: 1942 i Göteborg.
Bakgrund: I början av karriären arbetade hon som journalist, på bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet. Hon debuterade 1971 med Mias pappa flyttar. Fyra år senare blev hon författare på heltid. Hon har skrivit cirka 25 Alfonsböcker men också rim- och berättelseböcker som Ramsor och tramsor, om Bill och Bolla och Tokigt och klokigt – mera rim om Bill och Bolla.
Hon har också skrivit vistexter och libretto för en barnmusikal.
Gunilla Bergström har fått en lång rad utmärkelser, bland annat regeringens medalj år 2012, Illis quorum, i guld av åttonde storleken “för sin nydanande gärning som barnboksförfattare och bilderbokskonstnär med osvikligt barnperspektiv”.

Böckerna om Alfons Åberg

God natt, Alfons Åberg (1972), Aja baja, Alfons Åberg (1973), Raska på, Alfons Åberg (1975), Alfons och hemlige Mållgan (1976), Vem räddar Alfons Åberg? (1976), Listigt, Alfons Åberg (1977), Alfons och odjuret (1978), Är du feg, Alfons Åberg? (1981), Var är bus-Alfons? (1982), Vem spökar, Alfons Åberg? (1983), Lycklige Alfons Åberg (1984), Alfons och Milla (1985), Kalas, Alfons Åberg! (1986), Hokus pokus, Alfons Åberg! (1987), Bara knyt, Alfons! (1988), Vad sa pappa Åberg? (1989), Där går Tjuv-Alfons! (1991), Mera monster, Alfons! (1992), Hurra för pappa Åberg! (1993), Näpp! sa Alfons Åberg (1994), Flyg! sa Alfons Åberg (1997), Osynligt med Alfons (1998), Hur långt når Alfons? (2002), Alfons och soldatpappan (2006), Alfons med styrkesäcken (2010), Skratta lagom! sa pappa Åberg (2012).

Aktuella utgåvor av Alfons Åberg-böckerna


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se