Tomas Alfredson gör en ny sorts film av Alfons Åberg-klassiker. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall/TT.

Tomas Alfredson gör film av Alfons Åberg på nytt sätt – bokfilmer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gunilla Bergströms älskade klassiker om Alfons Åberg håller som bäst på att bli bokfilmer, ett nytt koncept, i regi av Tomas Alfredson.

Regissören beskriver dem som ”inte animerade filmer, inte bokuppläsningar” – utan just bokfilmer med Jonas Karlssons inläsningar och ny musik av Adam Nordén.

”Jag funderade på vad som skulle hända om jag tog med mig filmfotografen Simon Rudholm och kröp in i en Alfonsbok och filmade av vad vi såg och sedan gjorde en liten film av det hela? Tillsammans med några vänner byggde vi upp scenerna som i en miniatyrteater, släpade in en pyttekamera på den lilla scenen och gjorde åkningar, ljussättningar och enklare trix”, säger Tomas Alfredson i ett pressmeddelande.

Ett titt ur bokfilmen ”Aja baja, Alfons Åberg” kommer att förhandsvisas under Göteborg Film Festival Prisma, 27 oktober – 1 november.

Ordinarie premiär för bokfilmerna blir det under Alfons Åbergs jubileumsår 2022, då det var 50 år sedan den första berättelsen gavs ut.

Gunilla Bergström avled i sitt hem efter en tids sjukdom i slutet av augusti. Hon blev 79 år.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.