Storytel arrangerar novelltävling tillsammans med Kamratposten

Kamratposten och Storytel anordnar en gemensam novelltävling för barn och unga på temat mod. Foto: Istock

Skrivsugna barn har nu chans att få sin novell publicerad i KP och inläst som ljudbok. I samband med tävlingen tar Storytel fram en skrivarskola med Johanna Thydell.

– För oss på Storytel är berättelser allt och vi vill att alla, oavsett ålder, ska få uppleva hur det känns att vara helt uppslukad av en bra historia. Det är en himla lyx att få leva sig in i en annan persons liv och att få se saker ur ett nytt perspektiv, och på köpet ger det oss en större förståelse för andra människor. Det säger sig självt att det därför är viktigt att det finns en bredd av olika slags berättelser, och genom att tidigt ge människor de verktyg som behövs för att uttrycka sig kommer vi också att få höra fler historier, säger Lisa Ragvals, förläggare på Storytel Kids och projektledare för tävlingen.

Novelltävlingen är ett samarbete mellan Storytel och Kamratposten och vänder sig till barn i åldern 7–15 år. Temat är Mod.

– Mod kan vara så mycket! En person kanske förknippar mod med superhjältar medan en annan tycker att det modigaste som finns är att våga ställa sig bakom en person man gillar i kön till matsalen. Mod kan vara att säga ifrån när någon är jobbig, att räcka upp handen i klassrummet eller att skicka det där messet. Vi människor växer när vi är modiga och modiga behöver vi alla vara ibland. Det är helt enkelt ett tema som väcker både känslor och idéer, säger Lisa Ragvals.

Vinnaren av novelltävlingen får sin novell publicerad i Kamratposten och inläst och utgiven som ljudbok på Storytel (vinnaren får själv vara med och önska inläsare). I vinsten ingår också tre månaders fri lyssning på Storytel.

– Kamratposten har ett barnperspektiv i allt de gör och står osvikligt på barnens sida. Alla vi som jobbar på Storytel Kids har lång erfarenhet av att jobba med barn- och ungdomsböcker men vi kan inte jämföra oss med Kamratposten, som ju kommunicerar med barn hela tiden. Genom att samarbeta med Kamratposten når vi rätt målgrupp för novelltävlingen, säger Lisa, och tillägger att Kamratposten i vanliga fall brukar få in nära 500 bidrag till sina novelltävlingar – det finns med andra ord massor av barn som drömmer om att nå ut med sina berättelser.

Johanna Thydell lär barn och unga att skriva berättelser i Storytels skrivarskola. Foto: Pressbild/Storytel

Som hjälp på traven kan de unga novellförfattarna ta del av en inläst skrivarskola, Operation Skriva, med barn- och ungdomsboksförfattaren Johanna Thydell. Under tio avsnitt lär hon läsaren att skriva en berättelse.

– Vanligtvis är vårt originalmaterial låst i tjänsten men just Operation Skriva kommer under tävlingsperioden också att ligga ute för fri lyssning på KPwebben, berättar Lisa. Med vår skrivarskola vill vi att fler unga ska förstå vilken superstyrka det är att ha rik fantasi och de ska bli uppmuntrade att fortsätta drömma, men också intresserade att fånga sina tankar på papper.

Johanna Thydell debuterade som författare när hon var 22 år och hon har sedan dess skrivit en lång rad kritikerrosade barn- och ungdomsböcker, däribland Augustprisbelönade I taket lyser stjärnorna och Det är en gris på dagis. Hon hade tidigt en skrivarskola på Youtube och nu när fler och fler unga lyssnar på ljudböcker kändes det självklart med en skrivarskola även hos Storytel, menar Lisa Ragvals.

– Det är förresten en himla ynnest att få jobba med Johanna, som har skrivit både ungdomsböcker och bilderböcker och som själv är en otrolig berättare. Och speciellt kul är det att hon fortsätter att skriva fakta för oss (nästa bok heter Världens värsta skurkar och skriven för 9-12 år).

Gör Storytel andra insatser eller aktiviteter för att främja ungas skrivande?
– Den 9 april kommer Johanna Thydell att prata om ”Att skriva för unga & att få unga att skriva” på Litteralund, tillsammans med en annan Augustprisad författare, Jessica Schiefauer. Och lagom till Läslovet i höst släpper vi på Storytel Kids ytterligare en skrivarskola för barn, den gången med fokus på hur man gör när man skriver en rap, berättar Lisa.

I novelltävlingens jury sitter Johanna Thydell och Kamratpostens och Storytel Kids redaktioner. Juryn kommer att leta efter en engagerande novell som fungerar bra både i text och ljud. Mer information om novelltävlingen kommer man att kunna hitta i nästa nummer av Kamratposten, som släpps den 4 april, och på KPwebben.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL