Dmitry Glukhovsky släpper en ny bok i år, specialskriven för ljud i samarbete med Storytel. Dessutom kommer han till Bokmässan i höst. Foto: Jorg Schulz

Dmitry Glukhovsky skriver originalberättelse för Storytel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den bästsäljande ryska författaren Dmitry Glukhovsky är Storytel Originals senaste tillskott. The Outpost, specialskriven för ljud, släpps på Storytel under 2019.

Dmitry Glukhovsky är mest känd för sin dystopitrilogi Metro som har översatts till närmare 40 språk. På svenska gavs böckerna Metro 2033, Metro 2034 och Metro 2035 ut av Ersatz/Coltso (samt Pocketförlaget) och har sålt i över 150 000 exemplar. (I svenska sammanhang har hans  namn ofta stavats Dmitrij Gluchovskij.)


ANNONS


The Outpost återvänder författaren till sitt unika postapokalyptiska landskap från Metro-serien för sista gången. Storytel presenterar boken så här: ”Efter ett förödande krig, där förbjudna vapen använts, är Ryssland bara en spillra av det land det en gång var. Gränsen till ’Moskvas Imperium’ ligger bara en kort bit ifrån huvudstaden, längs med floden Volga, nu förgiftad av kriget. Ingen har någonsin korsat bron från andra sidan floden på flera år. Inte förrän nu …”

– I mitt arbete har jag alltid letat lika mycket efter nya idéer kring intrig och story, som efter nya sätt att nå ut till en publik som mer än någonsin är distraherade från böcker genom konkurrerande media – tv-serier, gaming, sociala medier etc, säger Dmitry Glukhovsky i ett pressmeddelande.

– Jag publicerade min första roman som ett gratisläsarprojekt på webben 2002 och använde då bloggar och sociala medier som publiceringsplattform. Nu när streamingtjänsterna för ljud kastar oss tillbaka till det muntliga berättandet under Homeros tid, är jag mån om att använda tillfället att berätta en historia som jag har arbetat på i många år och som lämpar sig allra bäst för ljud – The Outpost.

Storytel släpper The Outpost som ljudbok på ryska (i Ryssland och Bulgarien) i maj, därefter på engelska i juni och på svenska i september. Författaren kommer att gästa Bokmässan i Göteborg till hösten.

ANNONS

– Vi har flera lokalt välkända författare som skrivit för Storytel Original, som till exempel Carmen Domingo i Spanien, Marcin Ciszewski i Polen och Martina Montelius i Sverige, men det här är tveklöst den författare som hittills har störst global läsekrets, säger Rickard Henley, Head of Storytel Publishing.

– Det är väldigt roligt förstås och förutom att det är en fantastisk serie Glukhovsky har skrivit – och den sista som kretsar i den dystopiska värld som han skapade med Metro-serien – så är det en mycket bra möjlighet att nå helt nya läsare.

Jobbar ni aktivt för att hitta bästsäljande författare att samarbeta med för originalproduktioner på alla era marknader?
– Vi kommer att släppa fler profilerade produktioner framöver, ibland kommer det att vara välkända författarnamn, ibland kommer det att vara andra saker som väcker uppmärksamhet. En berättelse som skrivs direkt för ljud har ju många delar som bygger helheten, berättelsen i sig förstås, men också uppläsaren och själva produktionen. Storytel Original-serierna växer fram genom en kollaborativ process där våra skickliga förläggare och redaktörer jobbar tätt tillsammans med författare, uppläsare och ibland showrunners, man kan säga att processen påminner mer om hur man skapar en tv-serie än en bok, berättar Rickard Henley.

Storytel lanserade sin streamingtjänst i Ryssland för nästan exakt två år sedan, i maj 2017. Enligt Rickard Henley har de en god tillväxt i Ryssland som är helt enligt plan.

– Vi tror dessutom att den här produktionen kommer att profilera den ryska verksamheten ytterligare, och vara oerhört viktig för kundtillströmningen, så hatten av för våra ryska kollegor som inledde samtalen med Dimitry Glukhovsky och rodde samarbetet i hamn.

Finns planer på att släppa The Outpost även som tryckt bok?
– Ja. Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi för diskussioner med intresserade förlag i flera olika länder just nu, säger Rickard Henley.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.