Linnés klassiska skrivstol gör comeback – gratis ritning finns

Årets nygamla möbel?

Hur stor roll spelar dina möbler? Rätt stor, skulle jag vilja säga. Och kanske är det dags att låta den här klassikern pryda kontoret i år – för att verkligen känna historiens vindar svepa in över kreativiteten.

Det blir alltid lite speciellt om man verkligen älskar platsen där man sitter och skriver. Tänk bara på Carl von Linné, till exempel, som lät tillverka sin egen läs- och skrivpulpet redan 1741. Han hade enligt sidan plugghasten.se inspirerats av biblioteksstolar, som han sett på utländska kloster och universitetsbiblioteket i Leiden.

Varför? På den tiden vägde litteraturen mer än idag och behövde stabila möbler, när man jobbade med böcker. Sagt och gjort byggde han därför en helt egen variant av ett skrivbord, som för den tiden var ovanligt ergonomiskt och bekvämt. Han tänkte på sin skapelse som en skrivstol, och något som han kunde använda som studiestol. Kanske som kateder vid föreläsningar?

Snart började studenter kalla den för Linnés plugghäst. Och den är en riktig klassiker, faktiskt. Vi tänkte att du kanske kan vara sugen på att bygga dig en egen variant? Det finns numera här på Boktugg en gratis ritning att ta del av, som annars kostar 300 kronor.

Den bjuder vi och www.plugghasten.se på.

För dem av oss som är otekniska finns färdigmonterad variant att köpa. Då byggd utav Linnévirke som gallrats ut från Linnéträdgården i Uppsala och sparats på en gård under flera år. Snacka om skrivlyx!

Måste ju bli årets skrivtillbehör, tänker jag, och funderar på hur långt mina tekniska kunskaper sträcker sig. Klarar jag att sätta ihop den? Har jag råd att köpa en helt färdig istället? Åh, dessa svåra frågor!

Mer information på www.plugghasten.se

Ritningen kan du ladda ner här.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL