fbpx

Han bytte till ett danskt namn och gjorde succé i Europa – möt Chris Paton

Ibland krävs det bara att man tänker till ett varv extra, eller får ett gott tips på vad som kan fungera. Titta bara på Chris Paton, som nu lyckats som författare efter att han bytt namn och genre, allt enligt dr.dk.

För att lyckas i den svåra bokbranschen krävs ibland lite tur. Och kanske också att man tar en lite okonventionell väg för att nå publiken. Ta Chris Paton, som exempel. Han arbetade som lärare på en skola i Padborg, och beslöt sig för att börja skriva. Det gick sådär, med försäljningen och han kände sig väl inte direkt uppmuntrad av företaget. Så fick han en idé och bytte istället författarnamn till Christoffer Petersen, ett danskt namn. 

– Mina föräldrar visade mig ett avsnitt av den danska serien Borgen, som jag faktiskt hade missat. Och så slog det mig att engelsmännen är galna i danska deckare. 

ANNONS

Han började skriva nordisk krim, något som visade sig passa honom utmärkt, särskilt eftersom han sedan många år var gift med en danska, hade bott i Danmark och på Grönland under flera år. Med ett nytt namn och en ny genre började det plötsligt röra på sig. 

Redan i januari 2017 kom hans roman The Ice Star, som handlar om en kvinnlig polis i Siriuspatrullen på Grönland. Nästan genast fick han känslan av att ha träffat på guld. 

– Du kan förhands-sälja dina böcker under tre månader innan de släpps på Amazon, och jag hade sålt 138 böcker innan The Ice Star släpptes, säger Chris Paton, som själv inte är ett stort fan av kriminalgenren. 

Idag känns det som om han lever sin dröm, och plötsligt säljer han 1000 böcker i månaden, hittills har det sålts 25.000 stycken. Intäkten blir densamma som när han arbetade som lärare, deltid. Men det kräver fortfarande mycket av honom och han får själv sköta marknadsföring och design av böckerna, samtidigt som han håller koll på försäljningen. 

– Som ”indie-författare” är det viktigt att hålla ner sina omkostnader. Jag använder mindre än tusen (danska) kronor om året på fasta kostnader, säger Chris, som också sparar pengar på att använda sitt nätverk. 

Varje bok tar ungefär en månad att skriva och han försöker hålla sig runt 300 sidor. Varje bok får många kapitel, för att göra läsningen enklare. 

Fördelen med arbetssättet som egenutgivare är att han slipper vänta på redaktörer och förlag och kan göra allt i sin egen takt. Det passar honom utmärkt. 

Till sist har han också uppmärksammats av ett franskt förlag och skaffat en dansk agent som har sålt in böckerna. På den vägen är det, och även länder som Spanien, Portugal och Tjeckien kan snart läsa om den danska polisen. 

Han är nöjd med vad han åstadkommit, Chris Paton, och ser ljust på framtiden. 

– Om jag fortsätter i den här takten, så hoppas jag ha kommit upp i en stabil inkomst till slutet av året.

Men han drömmer också om en annan sak:

– Det ekonomiska är en sak, men jag drömmer om att man ska filmatisera någon av böckerna. Det vore fantastiskt att sitta i en biosalong och få se sin egen film. 
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny