ANNONS

Här är alla vinnarna i Storytel Awards 2019

Tara Moshizi var konferencier och ledde Storytel Awards-galan den 4 april 2019 när Årets bästa ljudböcker belönades inför 350 inbjudna gäster. Foto: Storytel.

Under torsdagskvällen korades vinnarna av Storytel Awards: Niklas Natt och Dags debutroman 1793, Lars Keplers Lazarus, populära barnboken Handbok för superhjältar samt ungdomsfavoriten Finns det björkar i Sarajevo?.

– Vi är väldigt glada att få arrangera hela Sveriges ljudboksgala som nu för tionde året i rad hyllar Sveriges bästa ljudböcker och hela lyssnarupplevelsen. I år får vi dessutom dela ut Hederspriset till två personer som lagt grunden till den bransch vi verkar i idag, det är vi tacksamma för, säger Jonas Tellander, medgrundare och vd på Storytel, i ett pressmeddelande.

Årets upplaga av Storytel Awards, tidigare Stora Ljudbokspriset, gick av stapeln med gala och prisutdelning på Riksarkivet i Stockholm på torsdagskvällen där både författare och inläsare tilldelades pris för årets bästa ljudbok inför runt 350 inbjudna gäster. Tara Moshizi var konferencier och ledde galan.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Vinnaren i romankategorin är Niklas Natt och Dags debutroman, den historiska deckaren 1793 som är inläst av Martin Wallström. Romanen utspelar sig i 1700-talets Stockholm och skildrar denna både mörka så väl som guldglimmande tid ur fyra olika berättarperspektiv. ”Varje mening luktar, låter och larmar. De olika berättarperspektiven gestaltas och hålls skickligt samman av författaren”, lyder motiveringen.

ANNONS

I spänningsklassen går priset till Lazarus av Lars Kepler som är den sjunde deckaren i den hyllade serien om polisen Joona Linna. Inläsare är Jonas Malmsjö som enligt juryns motivering med sin objektiva och trygga röst lyckas balansera den skrämmande historien och bokens höga tempo.

Ungdomsfavoriten Finns det björkar i Saravejo? av Christina Lindström vinner priset i ungdomskategorin. Den är inläst av Martin Wallström och handlar om hur det är att växa upp som andra generationens invandrare i Sverige. Det är enligt juryn en vågad historia om etnicitet, funktionshinder, en kärleksfull men krävande syskonrelation och Göteborg.

Den populära barnboken Handbok för superhjältar Del 1 av Elias och Agnes Våhlund vinner bästa ljudbok i barnkategorin. Inläsare är skådespelerskan Frida Hallgren och berättelsen handlar om Lisa och hennes resa mot att bli superhjälte. Boken inspirerar lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv och är en klassisk historia som berättas på ett nytt sätt, menar juryn i sin motivering.

Hederspriset delas ut av Synskadades stiftelse, som varit med och utvecklat ljudboksformatet sedan 50-talet, till ”en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning”. I år mottar Christina Andersson och Jan Holmegaard det prestigefyllda priset.

ANNONS

Korta fakta om ljudboken:

  • Under 2018 har svenskarna lyssnat på ljudböcker 163 miljoner timmar bara på Storytel, som står för 80 % av marknaden.
  • Digitala böcker (varav majoriteten ljudböcker) stod för 23 procent av den totala försäljningen under 2018.
  • Under 2018 lyssnade 669 000 svenskar på Storytel minst en gång per kvartal.

Alla vinnare Storytel Awards 2019 med motivering:

Årets vinnare i romanklassen:
1793 av Niklas Natt och Dag, inläst av Martin Wallström:

”Varje mening luktar, låter och larmar. De olika berättarperspektiven gestaltas och hålls skickligt samman av författaren. Texten, med sin rikedom på detaljer och iakttagelser, fyller våra sinnen så att vi upplever livet och kivet i längesedan svunna miljöer. Och framför allt skräcken under en bestialisk persons välde. Inläsarens dova stämma leder oss rakt in i våra mardrömmars stad.”

Årets vinnare i spänningsklassen:
Lazarus av Lars Kepler, inläst av Jonas Malmsjö

”Med dramaturgisk elegans drivs historien fram av suggestiva miljöer och obehagliga stämningar. Och mörkret till trots lyckas alla fängslande karaktärer mejslas fram, även de perifera får liv. Den skrämmande historien och bokens höga tempo balanseras fint av inläsarens objektiva och trygga röst. En röst som med en säker tonkänsla framhäver den välskrivna texten.”

Årets vinnare i barnklassen:
Handbok för superhjältar del 1 av Elias och Agnes Våhlund, inläst av Frida Hallgren

”I den här ljudboken inspireras lyssnaren till att överkomma rädslor och tro på sig själv. En klassisk historia som berättas på ett nytt sätt. En ljudbild som låter serietidning och inläsarens fenomenala gestaltande tolkning får lyssnaren att flyga fram.”

Årets vinnare i ungdomsklassen:
Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström, inläst av Martin Wallström

”En vågad historia som bryter ny mark, om etnicitet, funktionshinder, en kärleksfull men krävande syskonrelation och Göteborg som smälter samman till en fullkomlig berättelse i tiden. En klockren kombination av berättelse och ton, där inläsaren håller den psykologiska spänningen vid liv.”

Årets hederspris från Synskadades stiftelse: Christina Andersson och Jan Holmegaard
”För att de drog igång ljudboksverksamheten i Sverige i ett av synskaderörelsens bolag, Kassettbok AB, och utvecklade både produkten och marknaden. De startade det första ljudboksförlaget 1986 och skapade dessutom en egen marknad för alla som älskade att lyssna på berättelser: en kassettbokklubb. Genom sitt initiativ och sin uthållighet la de grunden till Lyssnarklubben och den framgångssaga ljudboken är i dag.”

Fakta om priset
Vinnarna i Storytel Awards utses i en gedigen process där både läsare och experter tyckt till. Inledningsvis röstar allmänheten på de populäraste ljudböckerna från 2018, i år slog omröstningen rekord med ca 20 000 röster. De fem ljudböcker som får flest röster i varje kategori går vidare till jurygrupperna som utser en vinnare. Priset består av en statyett formgiven av konstnären Ludvig Löfberg och en prispeng på 10 000 kr.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL