Amazon sålde böcker för 34 Mkr i Sverige 2018

Amazon på väg in i Sverige. Men faktum är att de redan säljer böcker för tiotals miljoner varje år till svenska kunder. Foto: iStock.

Även om Amazon inte kommit till Sverige ännu så säljer de redan böcker här. Enligt en uträkning som sajten ehandel.se gjort sålde Amazon böcker för minst 34 Mkr under 2018.

Eftersom Amazons siffror för ehandeln i Sverige inte är officiella så har ehandel.se granskat momsredovisningen från ehandelsjätten och därifrån räknat baklänges.

Det är just böckerna (med 6 procents moms) som gör att försäljningen blir osäker. ”Omsättningen för helåret hamnar någonstans mellan 143,5 miljoner kronor och 598 miljoner kronor, beroende på hur stor andel som är böcker med 6 procent moms”, skriver ehandel.se i veckans nyhetsbrev.

Tidigare har Amazon räknat med att 24 procent av försäljningen utgörs av böcker, numera har den siffran sjunkit ett par procent.

”Räknar vi med 20 procent böcker, vilket bör vara mer i linje med verkligheten, blir dock omsättningen ännu lägre och hamnar på 169 miljoner kronor för helåret 2018”, skriver ehandel.se.

Och när Boktugg räknar därifrån så hamnar alltså försäljningen av böcker på 33,8 Mkr. Men man ska komma ihåg att en hel del av Amazons försäljning faktiskt är eböcker – med 25 procents moms. Vilket gör hela ekvationen än svårare. Dessutom finns det många svenskar som handlar direkt på den amerikanska Amazonsajten för ytterligare ett antal miljoner i bokköp, framför allt digitala, som inte ingår i siffrorna.

”Sverige stod alltså för runt 20 miljoner dollar. I Tyskland omsätter Amazon som referens nära 20 000 miljoner dollar och i Storbritannien runt 14 500 miljoner dollar, dessa siffror inkluderar dock alla Amazons tjänster (exempelvis AWS). Hur du än räknar så är Sverige pyttelitet på Amazons globala e-handelsarena”, summerar ehandel.se.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL