fbpx

Amazon sålde böcker för 34 Mkr i Sverige 2018

Amazon på väg in i Sverige. Men faktum är att de redan säljer böcker för tiotals miljoner varje år till svenska kunder. Foto: iStock.

Även om Amazon inte kommit till Sverige ännu så säljer de redan böcker här. Enligt en uträkning som sajten ehandel.se gjort sålde Amazon böcker för minst 34 Mkr under 2018.

Eftersom Amazons siffror för ehandeln i Sverige inte är officiella så har ehandel.se granskat momsredovisningen från ehandelsjätten och därifrån räknat baklänges.

Det är just böckerna (med 6 procents moms) som gör att försäljningen blir osäker. ”Omsättningen för helåret hamnar någonstans mellan 143,5 miljoner kronor och 598 miljoner kronor, beroende på hur stor andel som är böcker med 6 procent moms”, skriver ehandel.se i veckans nyhetsbrev.

Tidigare har Amazon räknat med att 24 procent av försäljningen utgörs av böcker, numera har den siffran sjunkit ett par procent.

ANNONS

”Räknar vi med 20 procent böcker, vilket bör vara mer i linje med verkligheten, blir dock omsättningen ännu lägre och hamnar på 169 miljoner kronor för helåret 2018”, skriver ehandel.se.

Och när Boktugg räknar därifrån så hamnar alltså försäljningen av böcker på 33,8 Mkr. Men man ska komma ihåg att en hel del av Amazons försäljning faktiskt är eböcker – med 25 procents moms. Vilket gör hela ekvationen än svårare. Dessutom finns det många svenskar som handlar direkt på den amerikanska Amazonsajten för ytterligare ett antal miljoner i bokköp, framför allt digitala, som inte ingår i siffrorna.

”Sverige stod alltså för runt 20 miljoner dollar. I Tyskland omsätter Amazon som referens nära 20 000 miljoner dollar och i Storbritannien runt 14 500 miljoner dollar, dessa siffror inkluderar dock alla Amazons tjänster (exempelvis AWS). Hur du än räknar så är Sverige pyttelitet på Amazons globala e-handelsarena”, summerar ehandel.se.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny