Författaren Daniel Åberg har gjort succé med serien Virus på Storytel Original. Foto: Sara Arnald.

Daniel Åberg: Om Bonniers vill höja royaltyn borde inte Bookbeat priskriga

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ljudboksförfattaren Daniel Åberg tycker att om Bonniers vill skapa bättre ersättning till författarna (och förlagen) borde de inte låta sin egen streamingtjänst Bookbeat kriga med lägre priser.

Vi intervjuade en Bonnierförfattare, Mariette Lindstein, vars bok släpps nästa vecka på alla streamingtjänster utom Storytel (eftersom Bonnierförlagen valt att stoppa alla nyheter till Storytel). Hennes agent Maria Enberg menar att det är bra att Bonniers tar strid för högre ersättning till förlagen och i slutändan författarna gentemot Storytel.

Daniel Åberg är en av de författare som skrivit mest direkt för ljud och gett ut flera ljudboksserier via Storytel Original. Böcker som därmed inte finns hos andra ljudbokstjänster. Han håller med om att ersättningarna borde höjas, däremot tycker han inte att Bonniers är riktigt ärliga i sin beskrivning.

– Jag tycker absolut att ersättningarna borde höjas för alla förlag och författare, men det är ju lite konstigt att Bonniers säger att de tar strid för detta, när de samtidigt i fjol sänkte månadspriset på sin egen ljudbokstjänst Bookbeat till 149 kronor i månaden, jämfört med de 169 som de tidigare hade och som Storytel och Nextory båda har. Där känns det ju som att de genom att börja konkurrera med pris sett till så att marginalerna snarare sänkts än höjts, säger Daniel Åberg.

Storytel var under många år ensamma på marknaden och de satte en nivå som de trodde att folk var beredda att betala. Frågar man förlag så är det alldeles för billigt och att det borde kosta som en inbunden bok minst varje månad, frågar man kunder (i alla fall de som inte lyssnar så mycket varje månad) så jämför en del med Spotify eller Netflix och tycker att ljudboksabonnemang är rätt dyrt.

– Något verkar ju vara skevt i priset som vi abonnenter betalar, i och med att ersättningarna blir så pass låga. Jag gick tillbaka och kollade i min fakturahistorik hos Storytel, och ända sedan jag började prenumerera på deras tjänst hösten 2010 har priset legat still på 169 kronor i månaden, säger Daniel Åberg och fortsätter:

– Det är ju så klart toppen för mig som konsument, men som författare kan jag ju tycka att prissättningen kanske borde följa med den allmänna prisutvecklingen i samhället – så att jag kan få skäligt betalt för mitt arbete, säger Daniel Åberg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Konflikten eller avtalsförhandlingarna mellan Storytel och Bonniers är inte svart eller vit, den är komplex eftersom det handlar om både ersättningsnivåer och affärsmodeller. Dessutom en förhandling mellan två aktörer som sitter på dubbla stolar som ägare av både streamingtjänster och förlag.

Mittemellan sitter sedan författare som vill ha betalt för sitt jobb och läsare/lyssnare som inte vill betala för mycket för tillgång till böcker.

– Nu vet jag visserligen inte om Storytel skulle vilja höja sina priser, men i och med att Bookbeat lagt sig så lågt, tror jag att det är en akademisk fråga, för skulle prisskillnaden mellan tjänsterna bli större än 20 kronor i månaden tror jag folk skulle börja dra öronen åt sig, säger Daniel Åberg.

I sommar ska de tre streamingtjänsterna för övrigt ta ett beslut som handlar om mer än hundra miljoner. Nämligen hur den sänkta eboksmomsen från 25 procent till 6 procent ska användas. Sänkta priser för konsumenterna eller höjda ersättningar till förlag och författare – eller bättre marginal för streamingtjänsterna.

Där har i alla fall Storytel ett bra argument för revenue share-modellen, mer pengar in ska delas med förlagen. Ja, förutom då för Bonniers som har fast avgift i sitt avtal. Det är som sagt komplicerat.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Över 80 titlar på svenska denna dag! Ett axplock: Lätta fakta om sengångare av James Maclaine, Naturlagen : om naturens rättigheter och människans möjligheter av Henrik Hallgren och Pella Thiel, Inre rikedom av Deepak Chopra och Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs.

🎂 Födelsedagar: Alfred Döblin (1878-1957) föddes den 10 augusti och var en tysk modernistisk författare av judisk härkomst. Hans kanske mest kända bok är Berlin Alexanderplatz som utspelar sig i de fattiga judiska kvarteren i 1920-talets Berlin. Födelsedag idag har Sandra Beijer (född 1984) som är bloggare, krönikör och författare till bland annat Mellan oss och Allt som blir kvar (som även låg till grund för tv-serien med samma namn).

🦁 Den 10 augusti firar vi Lejondagen och Kalligrafidagen för att nämna två som det är hyggligt lätt att leta boktips på. Alltifrån den moderna klassikern Lejonkungen till Minifakta om lejon av Per Straarup Söndergaard. Och för den som vill skriva vackrare finns Kalligrafi – lär dig på 15 minuter av William Paterson, Konsten att kalligrafera – steg för steg av Kelly Klapstein och Kreativ kalligrafi : hitta din egen unika stil av Judy Broad.🔥 Brännuppföljare. Skriv och bränn (Burn After Writing) fick stort genomslag på TikTok (vilket är lite ironiskt eftersom böckerna har beskrivits som en motpol till sociala medier) och har sålt över en miljon exemplar världen över. Sharon Jones följer nu upp framgången med en ny bok – Bekänn och bränn som släpps på svenska 31 augusti (Bazar förlag). 

🎦 Bio driver bok. Filmen baserad på Delia Owens Där kräftorna sjunger har haft biopremiär. Det innebar att boken rusade upp till förstaplatsen på brittiska topp 50-listan samma vecka, den låg kvar där även andra veckan innan den nu föll till – andra plats nedknuffad av en kokbok av Jane Dunn (okänd i Sverige). Trean är dock välkänd även för svenska bokhandlare: Det slutar med oss av Colleen Hoover. Förresten: den svenska pocketutgåvan med filmomslag gick redan i juli in på 16:e plats på topp 100-listan för pocketböcker.

💰 Stipendium. Svenska Akademien utlyser tre stipendier om 30 000 kr för två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästvåningar i Paris. Våningarna är belägna i en 1500-talsbyggnad i Marais-kvarteren mitt i Paris och stipendiet är avsett för hyra, resa och omkostnader. Författare, översättare, kulturskribenter och forskare är välkomna att söka, senast 20 september 2022.

Liv Livmor får mensen är den norska titeln på barnboken Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling. Foto: Pressbild.

📕 Mensbokexport. En barnbok om mens, behövs det verkligen? Frågar du Anna Samuelsson och Maja Meurling är svaret ett självklart ja. Hösten 2019 kom Liv Livmoder får mens ut i Sverige och nu har det blivit dags för Norge – den 31 augusti är det dags för releasefest i Oslo för norska utgåvan Liv Livmor får mensen. Satsningen har fått ekonomiskt stöd från Kulturrådet (som genom Nordiska ministerrådet uppmuntrar översättningar mellan de nordiska språken). Den ges ut på författarnas eget förlag Good Blood Company.

Två produktiva författare: Christina Erikson (foto: Pressbild, King Street PR) och Jan Mårtenson (Arkivbild: Ola Torkelsson/TT).

💻 Produktiva författare. En författare som publicerade en bok om året ansågs tidigare vara en snabbskrivare av stora mått. Men de senaste åren har allt fler börjat ge ut böcker i en allt snabbare takt. Författare som Leffe och Caroline Grimwalker och Sofia Rutbäck Eriksson finns bland dem som publicerar sig mer ofta än brukligt – och Christina Erikson sällar sig snart till skaran. Idag tittar vi på fenomenet i en artikel om produktiva författare.


Uppdateras under dagen …