ANNONS

Mariette Lindstein och Maria Enberg: Författarnas ersättning för ljudböcker är för låg

Författaren Mariette Lindstein och hennes nya bok som just nu inte är tillgänglig på Storytel. Foto: Adde, Halmstad.

Författaren Mariette Lindstein och hennes agent Maria Enberg anser båda att ersättningen för ljudböcker är för låg. ”Vi uppskattar att Bonniers tar strid”, säger Maria Enberg till Boktugg.

Mariette Lindstein är en av författarna vars titlar stoppas av Bonnierförlagen från streaming på Storytel tills vidare. Hennes nya bok Sprickor i jorden, uppföljaren till Vit krypta och kom ut förra våren, verkar i nuläget inte bli släppt på Storytel.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, men jag vet att mina trogna läsare kommer att hitta ett sätt att lyssna på Sprickor i jorden ändå, säger Mariette Lindstein till Boktugg. Det är fantastiska Julia Dufvenius som läser in den och jag önskar av hela mitt hjärta att mina läsare ska få ta del av den upplevelsen.

Mariette Lindsteins böcker säljer bra i ljudform, men hon tycker att ersättningen hon får per lyssnad bok är väldigt låg. Då är hon ändå utgiven på Bonnierförlagen, som fram tills nu har haft en högre ersättningsnivå hos Storytel än andra förlag.

Det finns dock inget ekonomiskt motiv bakom hennes val av förlag.

– Det som betyder mest för mig är att ha en bra förläggare och redaktör. Jag hittade verkligen rätt personer på Forum som sedan dess har känts som ett andra hem för mig, säger Mariette.

ANNONS

Maria Enberg är litterär agent och representerar bland annat Mariette Lindstein. Hon anser att diskussionen kring nivåer för ersättningen av ljudböcker är helt nödvändig.

– Det smärtar att det drabbar flera nya bokreleaser, bland dem vår nya bok med Mariette Lindstein, Sprickor i jorden. Det är olyckligt, men jag är också helt övertygad om att Storytels abonnemangserbjudande och ersättningsnivåer måste justeras, säger Maria.

Som många har konstaterat är Bonniers det enda förlag som har muskler nog att verkligen ta diskussionen, och som vi skrev i en krönika tycker säkert många mindre förlag att det är bra att Bonnierförlagen nu säger ifrån på skarpen. Samtidigt kan man fråga sig om Bonniers förhandlingar med Storytel kommer att leda till bättre ersättningsnivåer för alla, eller om det återigen kommer att sluta med någon form av gräddfil för Bonniers – vilket upprörde både författare och förlag i höstas efter att Svensk Bokhandel avslöjat hur det låg till.

– Det är för låga ersättningar per bok idag, hävdar Maria Enberg. Det är för bra för att vara sant att vi ska kunna ha den här tillgången till nästan all litteratur för 2 000 kronor om året. Ersättningarna som författarna får är skrämmande låga och i längden undrar man: Vem vill skriva böcker om det inte betalar sig?

Maria poängterar att vi på kort tid har sett hur ljudboksförsäljningen ökar, och att den nu kan stå för så mycket som 80 procent av intäkterna. Så för vissa av författarna är ljud nu det största formatet – vilket gör diskussionen om ersättningsnivåer alltmer aktuell.

– Vi uppskattar att Bonniers tar strid. Jag som själv är kund med abonnemang och storkonsument av ljudböcker är beredd att betala mer. Det är förstås viktigt att författarnas böcker finns att tillgå hos alla återförsäljare, och jag har uppfattat det som att Storytel inte gett Bonniertitlar samma synlighet som andra förlags titlar, säger Maria och tillägger att hon hoppas att det går att finna en lösning snabbt där författarna kan få en skälig ersättning oavsett vilket förlag de tillhör.

Läs också: Här är Bonniertitlarna som Storytel går miste om


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se