fbpx

Mariette Lindstein och Maria Enberg: Författarnas ersättning för ljudböcker är för låg

Författaren Mariette Lindstein och hennes nya bok som just nu inte är tillgänglig på Storytel. Foto: Adde, Halmstad.

Författaren Mariette Lindstein och hennes agent Maria Enberg anser båda att ersättningen för ljudböcker är för låg. ”Vi uppskattar att Bonniers tar strid”, säger Maria Enberg till Boktugg.

Mariette Lindstein är en av författarna vars titlar stoppas av Bonnierförlagen från streaming på Storytel tills vidare. Hennes nya bok Sprickor i jorden, uppföljaren till Vit krypta och kom ut förra våren, verkar i nuläget inte bli släppt på Storytel.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, men jag vet att mina trogna läsare kommer att hitta ett sätt att lyssna på Sprickor i jorden ändå, säger Mariette Lindstein till Boktugg. Det är fantastiska Julia Dufvenius som läser in den och jag önskar av hela mitt hjärta att mina läsare ska få ta del av den upplevelsen.

ANNONS

Mariette Lindsteins böcker säljer bra i ljudform, men hon tycker att ersättningen hon får per lyssnad bok är väldigt låg. Då är hon ändå utgiven på Bonnierförlagen, som fram tills nu har haft en högre ersättningsnivå hos Storytel än andra förlag.

Det finns dock inget ekonomiskt motiv bakom hennes val av förlag.

– Det som betyder mest för mig är att ha en bra förläggare och redaktör. Jag hittade verkligen rätt personer på Forum som sedan dess har känts som ett andra hem för mig, säger Mariette.

ANNONS

Maria Enberg är litterär agent och representerar bland annat Mariette Lindstein. Hon anser att diskussionen kring nivåer för ersättningen av ljudböcker är helt nödvändig.

– Det smärtar att det drabbar flera nya bokreleaser, bland dem vår nya bok med Mariette Lindstein, Sprickor i jorden. Det är olyckligt, men jag är också helt övertygad om att Storytels abonnemangserbjudande och ersättningsnivåer måste justeras, säger Maria.

Som många har konstaterat är Bonniers det enda förlag som har muskler nog att verkligen ta diskussionen, och som vi skrev i en krönika tycker säkert många mindre förlag att det är bra att Bonnierförlagen nu säger ifrån på skarpen. Samtidigt kan man fråga sig om Bonniers förhandlingar med Storytel kommer att leda till bättre ersättningsnivåer för alla, eller om det återigen kommer att sluta med någon form av gräddfil för Bonniers – vilket upprörde både författare och förlag i höstas efter att Svensk Bokhandel avslöjat hur det låg till.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Det är för låga ersättningar per bok idag, hävdar Maria Enberg. Det är för bra för att vara sant att vi ska kunna ha den här tillgången till nästan all litteratur för 2 000 kronor om året. Ersättningarna som författarna får är skrämmande låga och i längden undrar man: Vem vill skriva böcker om det inte betalar sig?

Maria poängterar att vi på kort tid har sett hur ljudboksförsäljningen ökar, och att den nu kan stå för så mycket som 80 procent av intäkterna. Så för vissa av författarna är ljud nu det största formatet – vilket gör diskussionen om ersättningsnivåer alltmer aktuell.

– Vi uppskattar att Bonniers tar strid. Jag som själv är kund med abonnemang och storkonsument av ljudböcker är beredd att betala mer. Det är förstås viktigt att författarnas böcker finns att tillgå hos alla återförsäljare, och jag har uppfattat det som att Storytel inte gett Bonniertitlar samma synlighet som andra förlags titlar, säger Maria och tillägger att hon hoppas att det går att finna en lösning snabbt där författarna kan få en skälig ersättning oavsett vilket förlag de tillhör.

Läs också: Här är Bonniertitlarna som Storytel går miste om

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.