Arne Wickander vann Selmapriset 2019 med punkbok

Författaren Arne Wickander vann Selmapriset 2019 för sin bok den tredje punkarn.

Vinnaren av Selmapriset 2019, för Sveriges bästa egenutgivna bok förra året, är utsedd. Författaren Arne Wickander får priset för boken den tredje punkarn.

den tredje punkarn vinner Selmapriset. Det var som fan. Det kunde jag inte drömma om när jag satte mej och började misshandla språket i min berättelse om stockholmsförorten Bollmora på sjuttiotalet. Skitkul att en hyllning till punkarna, miljonprogrammets galnaste gäng, får pris, säger Arne Wickander i ett pressmeddelande.

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och det blev genast omtalat. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media. Priset delas ut av Vulkan som, enligt egen uppgift, är Nordens största aktör inom egenutgivning.

Vinnare Selmapriset 2019: den tredje punkarn av Arne Wickander.

Juryns motivering: “Medryckande och med en unik och uppfriskande berättarröst följer läsaren storyn om en grupp unga punkare och deras spontana vansinnesfärder genom tillvaron. Förutom att den tredje punkarn är ett färgsprakande porträtt över den ungdomskult som växte fram på 70-talet med punken — är boken en humoristisk skildring när den är som allra bäst: intelligent, rak och verklighetsbaserad. Var man ung under denna period kommer att känna igen sig i många dråpligheter.”

– Det finns böcker som är tidlösa och som generation efter generation vill och kan ta till sig. Med sin bok den tredje punkarn har Arne Wickander tvivelsutan skapat en modern klassiker som kommer att stå rakryggad långt in i framtiden, säger Magnus Utvik, juryordförande.

Vi har tidigare skrivit om alla de nominerade till Selmapriset 2019.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.