ANNONS

Grethe Rottböll, omvald till ordförande för Författarförbundet vid stämman 2019. Foto: Kristina Svensson.

Bibliotek och yttrandefrihet i andra länder engagerade under Författarförbundets årsstämma

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Borde bibliotek betala för att få läsa högt ur böcker? Det tyckte en motionär vid Författarförbundets årsstämma där Grethe Rottböll omvaldes som ordförande och Gui Minhai valdes in som hedersmedlem.

När Sveriges Författarförbunds medlemmar lördagen den 25 maj samlades i Stockholm för årsstämma var bibliotek och yttrandefrihet de ämnen som engagerade mest och ledde till längst diskussioner. Överhuvudtaget var 2019 års upplaga en av de mer debattintensiva stämmorna som undertecknad deltagit i. Det berodde bland annat på att medlemmar skickat in åtta motioner till mötet, plus två propositioner från styrelsen.


ANNONS


På förhand handlade debatten mest om inramningen av mötet. Förbundet har 3 000 medlemmar spridda över hela landet och tidigare år har det utgått bidrag för både resa och logi för de som bor utanför Stockholm. På grund av förbundets bistra ekonomiska läge var logibidraget slopat i år. Det var även den buffémiddag som i några år avrundat stämman. Middagen var ersatt med ett kortare mingel. Lovvärt, men det var inte samma sak att mingla i en trång lokal, som på en vacker terrass med utsikt över Stockholm.

Författarförbundets årsstämma 2019. Foto: Kristina Svensson.

Bibliotek ligger många författare varmt om hjärtat

Bibliotek är ett ämne som återkom flera gånger under stämman. Biblioteksrådets Madeleine Hjort redogjorde för deprimerande siffror när det gäller antal bibliotek och antalet utlån. Hälften av Sveriges skolelever har inte tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Debatten tog fart med de nedskärningar som sker i Stockholm. Bland annat så bantas det internationella biblioteket kraftigt och flyttas. Politikernas argument är att det internationella biblioteket haft få besökare.

Trenden att många landsting nöjer sig med att köpa in ett exemplar av en titel till hela landstinget, istället för ett eller flera exemplar till varje bibliotek, påverkar många författares ekonomi negativt. Flera talare var inne på att alla som ser bibliotek som en viktig funktion i samhället bör agera lokalt på sin ort.

Bibliotek återkom senare under dagen i en motion att upphovsrättspersonerna ska få ersättning när bibliotekarier läser högt ur böcker, exempelvis under sagostunder.

Många punkter på dagordningen vid Författarförbundets årsstämma 2019. Foto: Kristina Svensson.

Värna yttrandefrihet internationellt

Dagens andra stora debatt tog avstamp i en motion att förbundet bör återbesätta tjänsten som internationell sekreterare. Denna person ska bygga upp ett kontaktnät för att vara redo att agera för att värna yttrandefrihet internationellt. Läget i världen är hemskt, som någon uttryckte det.

Detta är en fråga som engagerade många av de närvarande medlemmarna. Ingen av de som yttrade sig var emot att förbundet ökar sitt engagemang i internationella frågor, debatten gällde hur högt detta ska prioriteras i förhållande till annan verksamhet. Vad ska slopas för att finansiera en tjänst som internationell sekreterare? Styrelsens förslag att deras tvååriga satsning på internationella frågor ska utvärderas först, innan man diskuterar en tjänst, vann.

Författarförbundets årsstämma 2019 ägde rum i Stockholm. Foto: Kristina Svensson.

Gui Minhai invald som hedersmedlem

Engagemanget för skrivande kollegor i andra länder manifesteras också i att dagens varmaste applåd var när Gui Minhai valdes in som hedersmedlem.

Två andra punkter med varma applåder var avtackningen av Lisa Bjurwald och omvalet av Grethe Röttboll. Lisa Bjurwald tackades av för sin tid som redaktör på tidningen Författaren.

Författarförbundets styrelse: Grethe Rottböll (ordförande, omvald 1 år), Patrik Lundberg (vice ordförande, 1 år kvar), Annelie Bränström-Öhman (1 år kvar), Per Wirtén (1 år kvar) och Carl-Axel Gyllenram.

Ordinarie ledamöter fram till årsstämman 2021: Niclas Hval (omval 2 år), Jörgen Gassilewski (omval 2 år), Maria Fagerberg (nyval 2 år), Ansiur Rahman (nyval 2 år). Suppleanter: Mara Lee (fyllnadsval 1 år), Alva Dahl (nyval 2 år).

Ordförande Grethe Rottböll talade i sitt inledningsanförande om vikten att förbundet är en organisation för alla författare, både de som bojkottar Bokmässan och de som deltar. Hon nämnde också förbundets roll i den svenska kulturpolitiken.

Ett ämne jag saknade på stämman var hur förbundet ska stötta svenska författare att leva på sitt skapande i en digitaliserad värld, där hela bokbranschen ser annorlunda ut än den gjort tidigare. Å andra sidan är det fritt fram för mig, och alla medlemmar, att väcka denna fråga genom en motion till nästa årsstämma.

Text: Kristina Svensson


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL