Rekord: 350 författare deltar i Litteraturrundan 2019

Göran Blohm Foto: Privat

Trots att Region Skåne har dragit in det ekonomiska stödet växer Litteraturrundan så det knakar. I helgen medverkar 350 författare på olika platser runtom i Skåne.

I helgen är det dags för årets Litteraturrunda i Skåne. Från Höganäs till Kågeröd, Dalby, Ystad och Kivik och flera andra orter kan litteraturälskare åka runt för att möta både litteratur och författarna som står bakom den. Aldrig förr har antalet deltagande författare varit så stort som 2019. Hela 350 författare deltar under helgen (jämfört med 225 stycken i fjol) och många av dem bekostar sina evenemang helt själva.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

I år drogs nämligen det ekonomiska stödet från Region Skåne in och det har fått effekten att Litteraturrundan tömt sin spargris och tvingats be medlemmarna att betala själv. Ett surt besked när det kom, men den stora tillväxten av deltagare blir ett kvitto på att pengar inte är det viktigaste:

— Beslutet från Region Skåne innebar att vi inte kunde sponsra medlemmarna som vi vill, säger Göran Blohm, Litteraturrundans ordförande. Trots det växer Litteraturrundan och det bevisar att intresset för rundan är starkt eftersom medlemmarna väljer att finansiera ur egen ficka. Motiveringen från politikerna var att pengarna som sparats in på kulturen går in i sjukvården och det har vi självklart respekt för. När vi fick beskedet tog vi istället saken i egna händer – som författare är man luttrad och van vid att få ordna saker själv.

Även om tyngdpunkten i programmet fortfarande ligger på de klassiska prosaförfattarna har det fyllts på från sidorna främst med barn- och ungdomsförfattare, litteratur skriven om djur och poeter. Påföljden blir att Litteraturrundan nu kan erbjuda besökarna ett mycket bredare urval att välja från och själva får ett större utbyte av varandra.

Vad är det som gör att ni växer så fort?
— Nätverkandet, säger Göran. Författande är ett ensamyrke och vi för ihop författare från olika kategorier. Det är roligt att få komma ut och möta nya människor och få nya influenser. Sedan har vi också en ny general, Helen Halldorsdottir, som är känd i bokvärlden och tidigare varit ordförande i Författarcentrum Syd. Hon är en eldsjäl som syns mycket i sociala medier och det ska inte förringas. De digitala forumen är viktiga i dessa kretsar.

Förra året drog Litteraturrundan mellan 1500 och 2000 besökare. I år hoppas man på omkring 4000 baserat på att publikantalet står i relation till antalet deltagande författare.

— Vi för statistik över det där och ber deltagarna att räkna sina besökare, säger Göran och fortsätter: Allting på rundan är gratis att besöka förutom Hasse och Tagemuséet som tar inträde som går till att driva verksamheten. Flera författare har gått samman och centrerat sig till biblioteken som ställer upp och lånar ut lokaler gratis. Eller så kan besökarna möta författarna över en kopp kaffe under körsbärsträden på landet och lyssna på en uppläsning långt bort från stadens stress och hets. Det är helt enkelt ett fantastiskt evenemang.

Litteraturrundan har funnits i sju år och de skånska förlagen har nu så sakteliga börjat få upp ögonen för evenemanget, vilket föreningen märker av. Förhoppningen är att det i förlängningen innebär att Litteraturrundan får sponsorer från annat håll än myndigheter och andra ideella organisationer.

— Det är en spännande utveckling, säger Göran. Vi kommer att diskutera frågan kring vad förlagshusens intresse för Litteraturrundan betyder under Lunds Bokmässa i höst – kanske skulle de kunna gå in och sponsra i framtiden. Ett av våra syften är att promota våra författare in i förlagsvärlden och skulle det lyckas vore det en fjäder i hatten för oss. Det har tagit en stund att nå hit men tiden talar för oss.

Se hela årets program här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.