Späckat schema på Förlags- och författarlördag i Lund 23 november 2019

Göran Blohm och Helen Halldorsdottir från föreningen Litteraturrundan som knyter samman skånska författare. Foto: Privat

Den 23 november kl 11-15 vankas det bokmässa på stadsbiblioteket i Lund. Lokala bokförlag ställer ut och skånska författare får fem minuter var i rampljuset.

En endagsbokmässa för lokala förlag och författare, det kan Lundaborna se fram emot om ett par veckor. Bakom initiativet står föreningen Litteraturrundan, som vi tidigare skrivit om bland annat i samband med den årliga litteraturrundan som äger rum första helgen i maj.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi har alltid två evenemang varje år. Litteraturrundan är vår stora grej, och i många år har vi haft Författarnas bokaffär på hösten. Då har vi åkt runt med våra författare, som har fått tid på scen och möjlighet att sälja böcker. Men i år fick vår verksamhetsledare Helen Halldorsdottir idén att vi skulle testa att ordna en bokmässa istället, säger Göran Blohm, ordförande för föreningen Litteraturrundan.

Föreningen kontaktade Lunds stadsbibliotek, som nappade. Lokala förlag från Lundatrakten bjöds in och intresset var stort.

Under dagen i Lund rullar ett fullspäckat schema med författarpresentationer på scen i bibliotekets Atriumgård. Alla författare som medverkar är medlemmar i Litteraturrundan, och intresset från författarna har varit större än vad tiden och utrymmet medger.

– Biblioteket satte en spärr för antal bord som fick plats ur säkerhetssynpunkt och så vidare. Bokmässan ska heller inte kollidera med den normala verksamheten, säger Göran.

Ett 30-tal författare ska få sin beskärda del av rampljuset under bokmässans fyra timmar. Moderator för scenprogrammet är översättaren Thomas Grundberg, som får det ädla uppdraget att hålla koll på att alla författare håller sig inom sina fem minuter.

Fem minuter per person låter lite tight, hur resonerade ni där?
– Det är en oerhört berättigad fråga! Visst är det så att om du ger en författare micken så tystnar hen aldrig … Allt ligger på moderatorn, det blir hans ansvar att de håller tiden. Det ska bli spännande att se, säger Göran och tillägger:

– Visa av erfarenhet har vi dock satt storprataren Björn Ranelid sist i programmet.

Under Förlags- och författarlördagen kommer det också finnas en barnhörna, där två barnboksförfattare håller till och presenterar sina barnböcker.

– Det gäller ju att barnen får det litterära intresse tidigt, skämtar Göran.

Vad är dina förväntningar på evenemanget?
– Att vi får publik. Vi har ungefär 70-80 medlemmar, och de flesta är baserade utanför tätorterna. Det är viktigt att landsortsförfattarna får komma fram. Nu får de möjlighet att prata direkt med en Lundapublik, det är den kontakten vi eftersöker.

Läs hela programmet här.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.