ANNONS

Späckat schema på Förlags- och författarlördag i Lund 23 november 2019

Göran Blohm och Helen Halldorsdottir från föreningen Litteraturrundan som knyter samman skånska författare. Foto: Privat

Den 23 november kl 11-15 vankas det bokmässa på stadsbiblioteket i Lund. Lokala bokförlag ställer ut och skånska författare får fem minuter var i rampljuset.

En endagsbokmässa för lokala förlag och författare, det kan Lundaborna se fram emot om ett par veckor. Bakom initiativet står föreningen Litteraturrundan, som vi tidigare skrivit om bland annat i samband med den årliga litteraturrundan som äger rum första helgen i maj.

– Vi har alltid två evenemang varje år. Litteraturrundan är vår stora grej, och i många år har vi haft Författarnas bokaffär på hösten. Då har vi åkt runt med våra författare, som har fått tid på scen och möjlighet att sälja böcker. Men i år fick vår verksamhetsledare Helen Halldorsdottir idén att vi skulle testa att ordna en bokmässa istället, säger Göran Blohm, ordförande för föreningen Litteraturrundan.

Föreningen kontaktade Lunds stadsbibliotek, som nappade. Lokala förlag från Lundatrakten bjöds in och intresset var stort.

ANNONS

Under dagen i Lund rullar ett fullspäckat schema med författarpresentationer på scen i bibliotekets Atriumgård. Alla författare som medverkar är medlemmar i Litteraturrundan, och intresset från författarna har varit större än vad tiden och utrymmet medger.

– Biblioteket satte en spärr för antal bord som fick plats ur säkerhetssynpunkt och så vidare. Bokmässan ska heller inte kollidera med den normala verksamheten, säger Göran.

Ett 30-tal författare ska få sin beskärda del av rampljuset under bokmässans fyra timmar. Moderator för scenprogrammet är översättaren Thomas Grundberg, som får det ädla uppdraget att hålla koll på att alla författare håller sig inom sina fem minuter.

Fem minuter per person låter lite tight, hur resonerade ni där?
– Det är en oerhört berättigad fråga! Visst är det så att om du ger en författare micken så tystnar hen aldrig … Allt ligger på moderatorn, det blir hans ansvar att de håller tiden. Det ska bli spännande att se, säger Göran och tillägger:

– Visa av erfarenhet har vi dock satt storprataren Björn Ranelid sist i programmet.

Under Förlags- och författarlördagen kommer det också finnas en barnhörna, där två barnboksförfattare håller till och presenterar sina barnböcker.

– Det gäller ju att barnen får det litterära intresse tidigt, skämtar Göran.

Vad är dina förväntningar på evenemanget?
– Att vi får publik. Vi har ungefär 70-80 medlemmar, och de flesta är baserade utanför tätorterna. Det är viktigt att landsortsförfattarna får komma fram. Nu får de möjlighet att prata direkt med en Lundapublik, det är den kontakten vi eftersöker.

Läs hela programmet här.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se