Bok och hav har gjort sig ett namn på bara två år

Gudrun Gardarsdottir Foto: Ateljé Halewijn

Höga ambitioner och tron på att det går – med den inställningen har Bok och hav på kort tid blivit ett känt namn bland bokfestivalerna. 

En gång ingen gång, två gånger en vana, tre gånger en tradition. Bok och hav – Karlskronas internationella litteraturfestival, nu inne på sitt tredje år, fördjupas och utvecklas ytterligare 2019. Intentionen är att skapa en tillfällig landningsbana där människor för en stund kan mötas, andas och hämta energi från litteraturen innan de far vidare.

— Man kan metaforiskt säga att festivalen är lite som när tranorna kommer till Hornborgasjön, säger projektledaren Guðrún Garðarsdóttir. Man samlas för en stund på vårkanten och är tillsammans innan man flyger igen på starka vingar.

Att Bok och hav kom till var från början författaren Katarina Mazettis idé. Hon hade i sin tur inspirerats av den bretagnska bokfestivalen Livre et Mer och tog med sig den saltstänkta tanken tillbaka till Karlskrona, där hon är sommarbo i skärgården. Platsen vid havet har en alldeles speciell roll för arrangemanget. Förra året beslöt festivalens ledning att fördjupa sig i litteratur från länderna runt Östersjön och i år dyker de ännu djupare i de vattnen.

— Vi vill vara en internationell, litterär mötesplats vid Östersjön, säger Guðrún. Eftersom det är en ideell förening som står bakom Bok och hav kan vi välja hur vi förhåller oss till det kommersiella och drivs av allmännytta och bildningssträvanden snarare än att försöka sälja produkter.

På tre år har festivalen utvecklats med förgreningar åt flera håll. Över 40 medverkande från tolv länder och fyra kontinenter finns representerade bland de cirka 50 programpunkterna på Bok och hav 2019 – något arrangörerna är nöjda med. Ett av stegen för att leva upp till de egna förväntningarna på internationell standard är att utveckla samarbeten med bokfestivaler och bokcentra i andra länder. Det är förstås krävande, men ibland är det inte svårare än en inspirerande tillfällighet.

— Jag har just kommit hem från Gdansk Book Fair – Karlskronas närmaste miljonstad – där Island var hedersland med fem författare, varav en som deltog på Bok och hav 2018 och en som kommer att delta vid årets festival, berättar Guðrún.

Tack vare samarbetet mellan Gdansk Book Fair och Bok och hav kommer Filip Springer till årets version av Bok och hav. Han är enligt Guðrún ett starkt författarnamn och en kändis i Polen, som dessutom kommer ut i augusti med en bok om Jantelagen.

– Det är verkligen en nordisk angelägenhet eftersom Jantelagen är välkänd i alla nordiska länder.

Den isländske författaren och de isländska sagornas mästare Einar Kárason kommer också till årets Bok och hav, tack vare samarbetet mellan det isländska litteraturcentret, översättaren John Swedenmark och bokförlaget Thorén och Lindskog.

— Att få etablera samarbeten och utbyte med ännu fler festivaler utomlands i framtiden är något vi ser mycket fram emot och tror är viktigt för att förverkliga vår vision om vad vi vill vara.

I fjol gjorde Bok och hav en guidad naturvandring med fågelsång tillsammans med både ornitologer och kända författare. I år utvecklas kopplingen mellan litteratur och natur ytterligare när The Guardians journalist och författare, tillika fjärilsexpert Patrick Barkham kommer att leda årets två utflykter. Tillsammans med författaren och biologen Fredrik Sjöberg både pratar han om insekter och tar med sig litteratur- och naturälskare ut för att leta småkryp ett par tidiga helgmorgnar under festivalen.

— Man får stiga upp tidigt om man ska följa med! Det var väldigt populärt förra året så det tror vi att folk är med på. Dessutom helt gratis.

Vidare innehåller det breda programmet bland annat ett samarbete med finlandssvenska Förlaget och Moomin Characters om programmet ”Tove och havet” med musik och samtal om den finlandssvenska författaren och konstnären Tove Janssons böcker och musik samt kreativa verkstäder för familjer. Flera författare medverkar, bland annat Kristoffer Leandoer.

Festivalen har ett fortsatt fokus på Europa och demokrati med rubriken ”Europa – vagga eller grav?”. Perspektiv på demokratins, världskrigens och tillflyktens kontinent genom ett två timmar långt samtal som leds av Jens Liljestrand och Niklas Törnlund med Per Svensson, politisk redaktör Dagens Nyheter, och författarna Lena Einhorn, Nora Szentivanyi, Julie Lindahl, Sami Said, Klaus-Jürgen Liedtke samt Jens Christian Grøndahl.

Miljöengagerade kommer också att samlas till samtal kring miljöfrågorna, bland annat Bodil Jönsson kommer att sätta sig i soffan hos miljöjournalisten Pär Nord. Bok och hav tar ett eget ansvar genom ett utökat fokus på miljö för ett starkare hållbarhetskoncept.

De höga ambitionerna och den positiva inställningen arrangörerna hyser för sin festival har gett avtryck i besöksantalet. Det verkar vara ett vinnande koncept och Bok och hav är redan välkänd för många trots att festivalen fortfarande är ung:

— Blekinge och Karlskrona ligger geografiskt sett bortom allfarvägarna. I vår monter på Bokmässan i Göteborg i höstas passade vi på att fråga besökarna vad de kände till om landskapet, dess residensstad och Unescos världsarvsstad Örlogsstaden Karlskrona. Förutom det vanliga och uppenbara – naturen, lövskogarna och skärgården – svarade många Bok och hav vilket är fantastiskt roligt, säger Guðrún och fortsätter:

– Vi tycker att världen behöver fler mötesplatser och om vi ska fungera som en hållbar del i globaliseringen måste vi hjälpas åt att skapa platser dit folk kan komma och pusta ut för en stund och samla nya krafter med litteraturens och samtalets magi. Vi vill förstås se så många besökare som möjligt, så kom till Karlskrona 10-12 maj!

Info: Bok och hav arrangeras den 10–12 maj 2019. Arrangemangen under Bok och hav kommer äga rum på flera platser runtom i Karlskrona, bland annat Marinmuseum, Kungl. Örlogsmannasällskapet och Sparresalen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL