Ett av inslagen på årets Bok och Hav är en skräckkväll.

Litteraturfestivalen Bok och hav återkommer i nytt format i år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bok och hav, Karlskronas litteraturfestival, återkommer efter två års pandemiuppehåll, nu i ett mer intimt och nedskalat format. Till helgen är det dags, och barnen har i år fått en egen bokfest.

Efter två års uppehåll, med stiltje i festivalplaneringen, kommer Bok och hav tillbaka, men i en ny form. Pandemiuppehållet är en anledning, men också de problem kring finansiering som uppmärksammades under hösten 2021.


ANNONS


Nu blir det en nystart för Bok och hav, inte bara vad gäller storlek. Hela styrelsen är ny, med Matilda Norén som ordförande.

– Vi är ett gäng bokälskare, vi ville fortsätta med Bok och hav men visste inte i vilken skepnad, säger hon.

Den nya styrelsen tog chansen att undersöka vad presumtiva besökare önskar och har planerat därefter. Kända författare och evenemang för barnen har varit återkommande önskemål.

– Det är lite mer av en bokfest med författare för de bredare läsargrupperna och barnen har fått en egen bokmässa i bokmässan.

ANNONS

Bok och hav inleds på fredag 13 maj med det passande temat skräck. Besökare kan mingla med skräckförfattare som Kristina Ohlsson, Johannes Pinter, Caroline Grimwalker, Frida Andersson Johansson och Helena Dahlgren.

Lördagen erbjuder bokmässa, seminarier och samtal med författare och årets nya evenemang, Barnens Bok och hav. På barnens önskan träffas här Kristina Ohlsson, Dan Höjer och Helena Dahlgren. På tal om barn finns det på bokmässan också möjlighet att träffa sjöjungfrun Linda och barnboksförfattaren Lena Wall.

Litteraturfestivalen avslutas med en stadsvandring genom Nils Holgerssons underbara resa i Karlskrona, och eftersom det visat sig att Selma Lagerlöfs bok är lika stor i Ukraina som i Sverige kommer avsnitt ur boken att läsas av studenter på både svenska och ukrainska.

Ytterligare en nyhet är det nyinstiftade journalistpriset Laureliapriset som delas ut till den journalist i Blekinge som har skrivit de senaste tolv månadernas mest välskrivna tidningstext. De nominerade texterna har valts ut av chefredaktörerna på Blekinge läns tidning, Sydöstran och Blekingeposten. Därefter bedöms de av en jury som har utsetts av Bok och hav.

Namnet kommer från Brita Christina Laurelia som levde mellan 1712 och 1784 och var författare, boktryckare och tidningsutgivare. Hon gav ut Carlskrona weckoblad och drev under flera år sin verksamhet som ensamstående småbarnsmamma. Syftet med priset är att främja litterära former och stilistiska finesser i Blekinges tryckta medier och är tänkt att bli ett årligen återkommande pris.

– Vi har försökt få med hennes tryckeri på stadsvandringen, men det var innan stadsbranden och det har varit svårt att hitta rätt plats. Men nu tror vi att vi hittat rätt, och det här är så märkligt, men det är på den platsen som BLT, Sydöstran och Blekingeposten ligger idag, säger Matilda Norén.

Hur många besökare som väntas har hon svårt att uppskatta.


ANNONS


– Vi ser ju efter pandemin att det kan bli hur som helst. Å ena sidan är det många event som blivit inställda tidigare och många som är sugna på att göra något, å andra sidan är det mycket konkurrens om evenemangen, säger Matilda Norén.

Festivalen kräver biljetter, men alla barnaktiviteter är gratis. Bok och hav vill också fokusera på studenter som får 50 procents rabatt.

Förhoppningen med färre deltagande författare och programpunkter är att den nya versionen av Bok och hav på det här sättet kan börja i en lagom kostym för att växa till nästa år. Just nu finns ingen anställd utan styrelsen arbetar med litteraturfestivalen vid sidan av sina ordinarie jobb och har volontärer som hjälper till.

Mer information och program finns på Bok och havs hemsida.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.