Litteraturfestivalen Bok och hav återkommer i nytt format i år

Ett av inslagen på årets Bok och Hav är en skräckkväll.

Bok och hav, Karlskronas litteraturfestival, återkommer efter två års pandemiuppehåll, nu i ett mer intimt och nedskalat format. Till helgen är det dags, och barnen har i år fått en egen bokfest.

Efter två års uppehåll, med stiltje i festivalplaneringen, kommer Bok och hav tillbaka, men i en ny form. Pandemiuppehållet är en anledning, men också de problem kring finansiering som uppmärksammades under hösten 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Nu blir det en nystart för Bok och hav, inte bara vad gäller storlek. Hela styrelsen är ny, med Matilda Norén som ordförande.

– Vi är ett gäng bokälskare, vi ville fortsätta med Bok och hav men visste inte i vilken skepnad, säger hon.

Den nya styrelsen tog chansen att undersöka vad presumtiva besökare önskar och har planerat därefter. Kända författare och evenemang för barnen har varit återkommande önskemål.

– Det är lite mer av en bokfest med författare för de bredare läsargrupperna och barnen har fått en egen bokmässa i bokmässan.

Bok och hav inleds på fredag 13 maj med det passande temat skräck. Besökare kan mingla med skräckförfattare som Kristina Ohlsson, Johannes Pinter, Caroline Grimwalker, Frida Andersson Johansson och Helena Dahlgren.

Lördagen erbjuder bokmässa, seminarier och samtal med författare och årets nya evenemang, Barnens Bok och hav. På barnens önskan träffas här Kristina Ohlsson, Dan Höjer och Helena Dahlgren. På tal om barn finns det på bokmässan också möjlighet att träffa sjöjungfrun Linda och barnboksförfattaren Lena Wall.

Litteraturfestivalen avslutas med en stadsvandring genom Nils Holgerssons underbara resa i Karlskrona, och eftersom det visat sig att Selma Lagerlöfs bok är lika stor i Ukraina som i Sverige kommer avsnitt ur boken att läsas av studenter på både svenska och ukrainska.

Ytterligare en nyhet är det nyinstiftade journalistpriset Laureliapriset som delas ut till den journalist i Blekinge som har skrivit de senaste tolv månadernas mest välskrivna tidningstext. De nominerade texterna har valts ut av chefredaktörerna på Blekinge läns tidning, Sydöstran och Blekingeposten. Därefter bedöms de av en jury som har utsetts av Bok och hav.

Namnet kommer från Brita Christina Laurelia som levde mellan 1712 och 1784 och var författare, boktryckare och tidningsutgivare. Hon gav ut Carlskrona weckoblad och drev under flera år sin verksamhet som ensamstående småbarnsmamma. Syftet med priset är att främja litterära former och stilistiska finesser i Blekinges tryckta medier och är tänkt att bli ett årligen återkommande pris.

– Vi har försökt få med hennes tryckeri på stadsvandringen, men det var innan stadsbranden och det har varit svårt att hitta rätt plats. Men nu tror vi att vi hittat rätt, och det här är så märkligt, men det är på den platsen som BLT, Sydöstran och Blekingeposten ligger idag, säger Matilda Norén.

Hur många besökare som väntas har hon svårt att uppskatta.

– Vi ser ju efter pandemin att det kan bli hur som helst. Å ena sidan är det många event som blivit inställda tidigare och många som är sugna på att göra något, å andra sidan är det mycket konkurrens om evenemangen, säger Matilda Norén.

Festivalen kräver biljetter, men alla barnaktiviteter är gratis. Bok och hav vill också fokusera på studenter som får 50 procents rabatt.

Förhoppningen med färre deltagande författare och programpunkter är att den nya versionen av Bok och hav på det här sättet kan börja i en lagom kostym för att växa till nästa år. Just nu finns ingen anställd utan styrelsen arbetar med litteraturfestivalen vid sidan av sina ordinarie jobb och har volontärer som hjälper till.

Mer information och program finns på Bok och havs hemsida.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.