Linda Ågren, alias Sjöjungfrun Athiraa, har skrivit en barnbok. Foto: Robert Johannesson

Linda Ågren: Man är så mycket mer än en författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förra sommaren släppte Linda Ågren sin debutbok, som handlar om hennes egen ”mersona”. Så hur fungerar det att signera böcker iklädd sjöjungfrufena?

Linda Ågren är frilansande sjöjungfru. Ja, du läste rätt. Hon är Sveriges första professionella sjöjungfru och är aktiv inom mermaiding, en konstform som är en slags blandning mellan cosplay och modell. Det går ut på att klä ut sig till sjöjungfru, simma med fena och medverka på olika event. Linda har hållit på med det i tio års tid, och 2017 representerade hon Sverige i den internationella tävlingen Miss Mermaid International.


ANNONS


År 2021 kom hennes första barnbok, Sjöjungfruns äventyr i Östersjön, som handlar om hennes egen sjöjungfrupersona Athiraa och tar upp olika miljöproblem kopplade till havet.

– För att hålla magin vid liv för mina unga läsare har jag än så länge, utan undantag, haft fena på under mina signeringar och evenemang så att barnen får chansen att träffa huvudpersonen i boken: ingen mindre än en livs levande sjöjungfru, säger Linda Ågren.

– Det bottnar i att jag själv som 4-åring absolut hade älskat att få uppleva en sådan sak. Vi behöver alla lite magi i vardagen som väger upp allt det dystra, det främjar vår kreativitet och förmåga att tänka utanför boxen. Dessutom har inte alla småbarnsfamiljer råd att åka till Disneyland och då får magin komma till dem.

Linda Ågren under en signering av hennes bok Sjöjungfruns äventyr i Östersjön. Foto: Privat

Hon säger att hon har svårt att föreställa sig det på något annat sätt. Om hon sitter där som en människa som alla andra, vem är hon då? Är hon sjöjungfrun i människoform tack vare sitt magiska halsband? Skulle barnen verkligen köpa det? Eller en dykare som dokumenterat hur sjöjungfrur lever och värnar om havet?

ANNONS

– Att vara sjöjungfrun Athiraa känns så naturligt för mig, min ”mersona”, då det är den bästa versionen av Linda – när jag känner mig som mest vacker, elegant och kraftfull. Barnen blir dessutom mer engagerade i miljöfrågan, klart de vill hjälpa sjöjungfrun att rädda sitt hem. Man är så mycket mer än en författare – även om de inte köper en bok med sig hem så har de i alla fall fått träffa en sjöjungfru och fått ett magiskt minne för livet.

En annan bonus är att det tillåter henne att signera i okonventionella miljöer för en författare: såsom vid hajakvariet på Tropikariet, Dykmässan eller Tosselilla, som är perfekta för en sjöjungfru och även ger möjlighet till simning med barnen.

Udda logistiska utmaningar

Fast logistiskt sett är det såklart inte alltid det mest praktiska att medverka på evenemang i sjöjungfrufena. Genom åren har Linda fått ha kreativa lösningar till sin entré och exit: bland annat rullstol, att en Securitasvakt bär henne eller helt enkelt att smita ut bakvägen så att barnen inte ser henne ta av fenan.

– Numera underlättar min pojkvän Tammi mitt liv när han har möjlighet, min kära ”mertender”, då kan han enkelt bära mig in och ut från evenemanget, säger Linda.

Hur påverkades din verksamhet av pandemin?
– Pandemin var tuff att ta sig igenom, min sjöjungfrukarriär fick sig en ofrivillig paus då alla sociala event och barnkalas ställdes in. Jag är inte den som lägger mig ner och ger upp, jag måste ständigt vara igång med någonting och kanalisera min kreativa drivkraft. Så jag använde all den extra fritiden som blev över till att äntligen skriva och illustrera min första bok.

Lagom till bokens debut i augusti 2021 började restriktionerna släppa så smått och innan året var slut hade hon hunnit med 24 boksigneringar som sjöjungfru där hon fick sprida budskapet att värna om våra hav, inklusive sagostunder på bibliotek och skolor.

– I år ser jag fram emot desto fler! Förra året missade jag sommaren precis, som ju är ”sjöjungfrusäsong” med tanke på pool, bad och hav, så i år ser jag fram emot flera sommarevent. Dessutom blir det premiär för mig på litterära event såsom Bok & Hav i Karlskrona, Bokmässan i Göteborg och Barnkulturfestivalen på Öland, säger Linda.


ANNONS


Läs mer om Linda Ågren på svensksjöjungfru.nu

Linda i rollen sjöjungfrun Athiraa med sin bok. Foto: Eimi Thorén

Två böcker om sjöjungfrur – Linda Ågren tipsar

”I min stora sjöjungfrusamling och bokhylla finns såklart HC Andersens Den lilla sjöjungfrun som startade alltihop.”

”En av mina favoriter är A survival guide for landlocked mermaids av Margot Datz som varvar utsökta illustrationer med goda levnadstips.”

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön

Sjöjungfruns äventyr i Östersjön

  • Förlag: Visto förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-12
  • ISBN: 9789178855179
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.