Almajuryns ordförande Boel Westin tillkännager att årets Almapris går till den flamländske författaren Bart Moeyaert. Arkivbild. Noella Johansson/TT

Almapriset 2019 går till Bart Moeyaert

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets Almapris på fem miljoner kronor går till den flamländske författaren Bart Moeyaert. Valet synliggör ”ett självlysande författarskap”, skriver juryn i sin motivering.

Bart Moeyaert debuterade redan som 19-åring som författare med romanen ”Duet met valse noten”. Sedan dess har denne produktive författare skrivit mer än 50 böcker – allt från bilderböcker till poesi. Han skriver också tv-manus och pjäser och undervisar i kreativt skrivande.


ANNONS


”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare”, skriver juryn i sin motivering.

Årets Almapristagare är inte ute efter att gestalta idyller, eller klichébilden av den rena, oskuldsfulla barndomen, konstaterar juryn. I en av de få böcker som finns utgiven på svenska, ”Kärleken man inte förstår”, skildras en trasig familj i upplösning – sedd genom en 15-årings ögon.

ANNONS

Moeyaerts passionerade intresse för musik avspeglas på olika sätt i hans författarskap. Flera av hans böcker har inspirerats av genrer eller låtar, bland annat Nancy Sinatras ”These boots are made for walking” (”De melkweg” som kom 2011).

Efter 18 år har Almapriset nått internationell ryktbarhet, åtminstone bland barn- och ungdomsförfattarna och deras förlag. Numera brukar pristagarna känna till att de funnits på listan över de nominerade, i år 246 kandidater från 54 länder.

Två av Moeyaerts böcker är utgivna på svenska: Afrika bakom staketet (1995, Bonnier Carlsen, med illustrationer av Anna Höglund) och Kärleken man inte förstår (2001, Rabén & Sjögren).

Fjolårets pristagare, amerikanska Jacqueline Woodson, har några råd att ge sin efterföljare. Bland annat att tänka ut ett bra svar på frågan om vad han vill göra för prissumman, fem miljoner kronor. Själv valde hon att köpa mark och starta ett residens för svarta konstnärer – Baldwin for the Arts – norr om New York. Nästa år ska de första författarna bo och arbeta där.

– På det sättet bidrar Alma till att förändra hur vi ser på kultur i USA och världen, säger Jacqueline Woodson i en kort intervju på Almaprisets hemsida.

Bart Moeyaert tar emot priset vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 29 maj i år.

Erika Josefsson/TT
Sara Ullberg/TT

Bart Moeyaert. Foto: Joost Joossen

Fakta: Bart Moeyaert


ANNONS


Flamländske Bart Moeyaert debuterade 1983, blott 19 år gammal, med ”Duet met valse noten”. Han har översatts till mer än 20 språk. En av få böcker som finns utgivna på svenska är ”Het is de liefde die we niet begrijpen”, ”Kärleken man inte förstår”.

Dramat ”Blote handen” från 1995 har belönats med Deutscher Jugendliteraturpreis och självbiografiske ”Broere” har tilldelats Woutertje Pieterse Prijs.

Sedan 1995 är Bart Moeyaert författare på heltid. Han skriver tv-manus och pjäser och har översatt flera romaner. Han är bosatt i Antwerpen i Belgien.

Moeyaert har nominerats till Almapriset varje år sedan 2002.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL