ANNONS

7 sätt att frigöra tid till att lyssna på mer ljudböcker – och få mer gjort

Diska och lyssna på ljudbok är en perfekt kombination. Släng ut diskmaskinen och se till att det blir mycket disk när du lagar mat. Foto: iStock.

Hur ska jag få tid att lyssna på fler ljudböcker? Boktugg har hittat sju sätt att frigöra mer tid för att lyssna på ljudböcker i hörlurarna.

Det finns de som lyssnar på ljudböcker varje dag. I vissa fall i flera timmar. Hur hittar man den tiden? Boktugg bestämde sig för att fråga runt och sammanställa en lista. Den är högst ovetenskaplig och får sägas bygga mer på anekdotisk bevisning än empiriska studier.

1. Släng ut diskmaskinen

Diskmaskinerna har sparat oss enormt mycket tid genom att vi snabbt kan ställa ner smutsiga tallrikar och glas och starta den och sedan kunna gå och göra något annat. Men så här års åker många till sommarstugor som saknar bekvämlighet och inser vilken tillgång det är att inte ha diskmaskin. Disken skapar nämligen snabbt en halvtimme eller mer varje dag när man kan lyssna på en ljudbok med Bookbeat-appen i mobilen samtidigt som man diskar.

Tips: Skippa papperstallrikar och använd riktiga. Det är bättre för miljön och samtidigt ger det dig mer tid för ljudbokslyssning.

2. Ha en stor gräsmatta

En riktigt stor gräsmatta tar snabbt flera timmar i veckan i anspråk under sommarmånaderna, i alla fall om det inte blir torka. Har du dessutom en gammal motorgräsklippare behövs hörselskydd – eller varför inte ett par nya trådlösa brusreducerande hörlurar. Ingen behöver ana att du är djupt försjunken i att lyssna på en ny ljudbok på Storytel, det är bara att starta appen.

Tips: Man kan förstås skaffa en robotgräsklippare, då kan man med fördel plocka fram solstolen för att övervaka klipparens arbete. Då blir det dessutom möjligt att läsa en ebok, vilket ljudbokstjänsterna också erbjuder.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

3. Skaffa en stor trädgård

Trädgårdsarbete går alldeles utmärkt att kombinera med ljudbokslyssnande. Rensa ogräs blir plötsligt uthärdligt och nästan roligt, i alla fall om man samtidigt har exempelvis Backmans nya som strömmar i Nextory-appen. Ju större trädgård desto fler timmars ljudboksnjutning. Dessutom funkar det i alla väder, bara man har rätt kläder. Och kanske rätt bok.

4. Gå ut och promenera

Du vet väl att man rekommenderar oss att ta åtminstone 10 000 steg varje dag? Hur mycket man än vardagsmotionerar genom att välja trappan istället för hissen så är det svårt att ta så många tusen steg. Det krävs nästan att man tar en promenad på en timme eller två. Gång är dessutom en aktivitet som de allra flesta klarar av att göra samtidigt som man lyssnar på en ljudbok. Ja, det kan till och med fungera att springa för den som verkligen vill motionera.

Varning: Se upp med var du går, och framför allt se dig omkring när du befinner dig på trafikerade vägar. Säkraste platsen sommartid är längs stranden.

ANNONS

5. Kör bil – långt och ensam

Det här är förstås inte klimatvänligt, men för att få lyssna på ljudböcker är det oslagbart att köra bil långa sträckor själv. Om man nu inte kan få hela familjen att acceptera just den bok du valt? På semestern finns det dock en hel del barn- och ungdomsböcker som är lika kul för vuxna som för barn att lyssna på. I alla fall första gången.

Varning: Använd inte hörlurar när du lyssnar på ljudbok i bilen. Det är inte alls trafiksäkert. I de flesta moderna bilar kan man istället ansluta mobilen till bilens högtalarsystem via Bluetooth så att man ändå hör trafiken utanför ljudbokens magiska värld exempelvis via Bokus Play-appen.

6. Åk kollektivt – gärna långt

Ännu bättre än att ta bilen är kanske att ta bussen eller tåget. Bara se till att ha med mobilladdare och/eller ett powerpack. Samt ladda eventuellt trådlösa hörlurar innan du kliver ombord. Med en bra ljudbok i lurarna blir eventuella förseningar bara en positiv överraskning som gör att du hinner lyssna lite mer på din bok.

7. Städa och andra hemsysslor

Dammsugning är förmodligen bland det tråkigaste man kan göra. I konkurrens med att sortera eller vika tvätt. Men det går alldeles utmärkt att kombinera med en bra ljudbok. Precis som med gräsklippning kan ett par bra hörlurar bli ett utmärkt substitut för hörselskydd om man har en dammsugare med störande stark ljudnivå. Mer kvalificerad städning där man behöver tänka (som exempelvis att rensa ut gamla böcker eller papper) lämpar sig mindre bra för att kombinera med ljudböcker.

Det som inte ska kombineras med ljudböcker

Så när ska man inte lyssna på ljudböcker? Ja, att göra det samtidigt som man messar, kollar Facebook, Instagram eller Twitter är en dålig idé. Liksom att titta på tv. Eller när det finns människor runtomkring dig som vill kunna kommunicera med dig. Att laga mat ensam med en ljudbok är exempelvis perfekt, men om familjen är i köket kommer de förmodligen att tycka att du är lite i din egen värld då du inte svarar på tilltal.

Vilken ljudbokstjänst är bäst just nu?

Om det finns många ljudböcker att välja mellan så finns det även en handfull olika streamingtjänster eller ljudboksappar på marknaden. Boktugg har gjort ett stort test av de fyra största tjänsterna för ljudböcker i Sverige: Storytel, Nextory, Bookbeat och Bokus Play så att du lättare ska kunna jämföra och välja rätt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL