ANNONS

TEST 2019: Hur bra är Nextory vs andra tjänster för ljudböcker?

Marknaden för ljudböcker växer och det kommer allt fler leverantörer. Bra för dig som konsument, så klart. Men hur ska man veta vilken leverantör man ska välja? Här ger vi dig korta och koncisa test av ljudbokstjänsterna – idag blir det Nextory. Detta är en del av ett stort test där även Storytel, Bookbeat, Bokus Play och Audible ingår. 

Sommaren är den bästa tiden för ljudböcker. Du har semester och gott om tid att sjunka ner i dina favoritböcker, och du kan i praktiken låta böckerna avlösa varandra. Och det bästa av allt är att ljudböcker och eböcker alltid finns med dig i telefonen.

De passar lika bra under ett träd i skuggan, som på stranden, eller när du sitter på tåget på väg ut i världen. Semestern är verkligen ljudbokens bästa tid.

Men nej, det är så klart inte enkelt att välja. Det där kan vi hjälpa dig med.

Här är en genomgång av Nextory, med för- och nackdelar. Allt för att göra det enklare för dig. Detta test avser mobilversionen av Nextory (som även kan användas i en surfplatta exempelvis Ipad eller någon Android-tablet).

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Registrering och abonnemang i Nextory

I vanlig ordning registrerar du dig på Nextorys hemsida och väljer där ett abonnemang. När du är klar med det laddar du ner appen via Google Play eller Appstore i Iphone. Nedladdningen går på ett par sekunder och efter det är du i praktiken igång.

Hos Nextory får du precis som hos de andra 14 dagars provperiod. När den tiden är över kan du välja att låta det gå över i ett vanligt automatiskt abonnemang eller säga upp det innan sista datumet.

Hos Nextory kan du välja mellan ett flertal abonnemang, men det gäller att läsa in sig ordentligt för att se vad man får för pengarna. Det billigaste kostar 139 kr/månaden, men där får du inte tillgång till de senaste böckerna. Du kan lyssna så mycket du vill, bara inte på det allra senaste materialet. Väljer du istället Guld, får tillgång till hela katalogen och betalar för det 169 kr i månaden. Här ingår ett konto, som är personligt.

Är ni flera i familjen som ska lyssna så måste du välja Familj, och där börjar priset på 199 kr i månaden, för två personer. Vill du ha fler konton kopplade till abonnemanget så kostar det 40 kr per person, upp till fyra stycken för 279 kr/månaden.

Du debiteras en gång var 30:e dag, och alltid i förskott.

Precis som hos Storytel finns här ett barnläge, som gör att barnlitteratur strömmas på en specifik enhet. Mycket bra för att kunna kontrollera innehållet för de yngre läsarna.

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Gränssnittet & användning

Det mesta är sig snarlikt mellan de olika leverantörerna och Nextory är inget undantag. När appen går igång får du både inspiration, som kategoriserats på olika sätt, och förslag som baseras på din tidigare läsning.

Går du vidare är det mesta uppdelat i kategorier, som Deckare, Spänning, Populära serier och Barnböcker. Ja, och så vidare. Det är enkelt att navigera och det är inga som helst problem att hitta vad man letar efter. Överst har du dessutom i den här avdelningen en smidig sökruta som gör att du snabbt kan söka på titel eller författare, och direkt få upp resultatet.

När du hittar en bok som verkar intressant så trycker du på Läs, eller lägger till den i din lista över böcker som du ska läsa vid ett senare tillfälle. Trycker du på att du vill läsa boken på en gång så laddas den ner i appen, vilket tar högst ett par sekunder med en bra uppkoppling.

Men precis som hos alla de övriga leverantörerna finns det också begränsningar. Tyvärr kan du inte skapa flera olika listor och ge dem egna namn, något jag har undrat över i flera år nu. När en lista får många titlar blir den svårnavigerad och det blir mycket scrollande. Att själv kunna kategorisera och ge listorna olika namn hade varit guld värt.

I inställningar, som här heter Kontakt av någon anledning, kan du välja om både ljudböcker och eböcker ska synas, och i samma del kan du se hur många lästimmar du har hittills och hur många minuter du snittar om dagen. Här finns också en lista över samtliga böcker du läst.

I profilens inställningar kan du också nå kundservice och ställa in ett barnkonto, och byta profil om du vill det. Det är rent och enkelt, något färre funktioner än hos vissa av de andra leverantörerna.

      

Prova Nextory gratis i 14 dagar

Uppspelning i Nextory

När du har valt bok att läsa laddas den som sagt ner direkt. I fönstret för uppspelning får du sedan en mängd valmöjligheter, förutom att bara lyssna på boken.

En bra funktion är att du kan sätta separata bokmärken här, vilket gör att du kan hoppa tillbaka till en specifik plats i romanen, och så att säga kan skapa flera hållplatser i en och samma bok. Något som inte alla leverantörer låter dig göra.

Du kan hoppa framåt och bakåt med intervaller om femton sekunder, och sätta din egen uppläsningshastighet, mellan 0.75x till 2x hastigheten. Du har också i sedvanlig ordning en sömnfunktion som automatiskt stänger av boken efter ett visst antal minuter, om du skulle råka somna mitt i lyssnandet. Som vid sängdags.

Nextory har också en mycket snygg grafisk tidslinje över boken, som låter dig rulla smidigt framåt och bakåt, och du kan alltid se exakt hur mycket av boken som återstår. Omslaget är stort och tydligt, med fin skärpa och om du vill tipsa någon annan om boken kan du göra det via en enkel knapptryckning.

Trycker du på paus, så stannas boken och du kan lyssna vidare i en annan roman om du vill det, och sedan fortsätta där du var.

Utbudet av ljudböcker och eböcker

I Sverige får du mycket för vad du betalar, oavsett för vilket abonnemang du väljer. Hos Nextory finns bara en begränsning och det är i det minsta Silver-abonnemanget. Och då rör det sig bara om de senaste böckerna. Kan du leva utan dem, är det inga problem.

Betalar du för de andra abonnemangen får du hela kakan, och det är inte lite som ingår. Du får en katalog på både svenska och engelska, och böcker som inte är översatta går alltså ändå att få tag på i viss mån. Det är en bra deal.

Vill du läsa böckerna, så gör du det direkt i appen på telefon eller läsplatta, vilket gör att du i praktiken alltid har en bok med dig även om du inte är ett stort fan av ljudböcker.

Den enda större katalogen finns hos Bookbeat, som har flera språk, och hos Storytel.

Sammanfattning

Nextorys abonnemang är utan tvekan prisvärda. Här finns både ljudböcker och eböcker i samma applikation och du kommer aldrig någonsin att sakna något att läsa.

Appen är dessutom enkel att ha och göra med och du kommer snabbt in i den.

Jag upprepar än en gång: det man kan önska sig är att kunna göra egna listor. Lyssnar du mycket är det fint att kunna kategorisera egna listor och ge dem olika benämningar.

Smidigt också att varje familjemedlem kan få ett eget konto, mot visst tillägg.

Nextory var en behaglig upplevelse och jag använde appen flera gånger om dagen under hela testperioden. Hemma, på bussen, när jag var ute och gick.

Jag tror nog inte jag kan leva utan ljudböcker igen – ett betyg så gott som något.

Prova Nextory gratis i 14 dagar

LÄS ÄVEN: Stora testet av ljudbokstjänster sommaren 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se