TEST 2019: Hur bra är Storytel vs andra tjänster för ljudböcker?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bästa ljudbokstjänsten? Vi har provat Storytel för att bedöma deras app och utbud, hur det är att lyssna och hitta ljudböcker samt läsa eböcker. Detta är en del av ett stort test där även Bookbeat, Nextory, Bokus Play och Audible ingår. 

Ljudböcker är fantastiska eftersom de alltid finns med dig i telefonen eller på läsplattan (Storytel har numera en egen läsplatta kallad Storytel Reader, läs vårt test av den här). Lyssna på väg hem från jobbet, innan du ska sova och kanske framförallt under semestern. Du ligger i trädgården under ett parasoll eller sjunker ner i solstolen på stranden och i telefonen har du laddat upp med senaste romanen du längtat efter.

LÄS ÄVEN: Stort test 2020: vi jämför Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play – bästa appen för e-böcker och ljudböcker i mobilen.

Men … vi vet förstås också att det kan vara svårt att välja bland alla dessa leverantörer av ljudbokstjänster. Det vill vi hjälpa dig med.

Här är en genomgång av Storytels tjänst, med både för- och nackdelar. Allt för att göra det enklare för dig. Detta test avser mobilversionen av Storytel (som även kan användas i en surfplatta exempelvis Ipad eller någon Android-tablet).

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Registrering och abonnemang i Storytel

Du registrerar dig på Storytels hemsida, där du tecknar ditt abonnemang, och sedan laddar du ner appen via Google Play eller Appstore i Iphone. Själva appen tar inte stor plats på din telefon, och ligger oftast på under 30 megabyte.

Hos Storytel får du 14 dagars provperiod, efter vilken du kan fortsätta enligt betalplan eller säga upp ditt abonnemang utan kostnad. Under registreringen hade vi vissa problem med ett av korten, som fungerat bra både innan och efter. Så här kan det vara på många sajter, så det kan vara bra att prova ytterligare ett kort om det skulle behövas. Anledningen till att det ibland blir problem är oftast av godo, då det beror på att sajterna och bankerna hela tiden uppgraderar säkerheten, vilket ibland slår fel.

I övrigt gick registreringen hur enkelt som helst, och var föredömligt snabb och lättförståelig. Efter provperioden på 14 dagar går din plan över automatiskt till det abonnemang du valt vid registreringen.

Du har att välja på Storytel Unlimited-abonnemanget, som kostar 169 kr/mån, och deras Family-abonnemang för 209 kr/mån, alternativt den utökade plus-varianten för 259 kr/månaden. I det vanliga Family kan två personer strömma böcker samtidigt, och vill du utöka det kan du gå på deras Family plus, där tre personer kan strömma hur mycket de vill ur både barn- och vuxenkatalogen.

I priserna ingår allting och du debiteras en gång var 30:e dag – tänk på att du debiteras i förskott.

Samtliga av de här abonnemangen har den nya funktionen Kids Mode, som gör att enbart barnlitteratur strömmas på en specifik enhet. Bra, så klart, om du har unga lyssnare som vill kunna använda appen helt på egen hand utan att råka lyssna på något olämpligt.

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Gränssnittet och användning

Första gången du öppnar appen får du en mycket tydlig guidning genom de olika funktionerna, och är du uppmärksam där kan du betrakta dig som fullärd. Enkelheten hör till ljudbokstjänsterna – varenda människa kan hänga med i turerna. Bra jobbat, Storytel.

När du sedan ska använda appen i telefonen möts du på första sidan av böcker som redaktionen valt ut, och som går under rubriker som VECKANS UTVALDA eller BÖCKER VI SER FRAM EMOT. Här kan du se vad som är populärt just nu, eller vad som släppts i dagarna. Vill du sortera upp böckerna mer noggrant kan du välja ur Kategorier där du får en mängd mer noggranna sorteringar.

Hittar du något som du tycker verkar bra sparar du boken direkt till din bokhylla, där du sedan kan starta den precis när du vill. Listan går att sortera efter en mängd olika variabler, som Senast lästa, Titel A-Ö, och så vidare. På samma sätt kan du filtrera böckerna i din Bokhylla, så att bara vissa böcker visas, och de som lästs tillfälligt döljs.

Tyvärr kan du inte skapa flera olika listor med eget namn, något som hade gjort de riktiga bokälskarna glada. När en lista får för många titlar så blir den lite svårnavigerad och för med sig mycket scrollande.

Högst upp till vänster har du en infälld meny, som ger dig flera olika valmöjligheter. Härifrån kan du gå direkt till olika delar av tjänsten, så som Serier, Kategorier, Sök, Din bokhylla och inställningar.

Sökfunktionen är både snabb och enkel, och hittar titlar på både engelska och svenska när du söker på författaren.

I inställningar kan du välja att aktivera Kids Mode och hålla den inställd där via en vald PIN-kod, som förhindrar att appen går över i vuxet läge. Du ser när appen är i Kids Mode genom att färgen på den infällda menyn ändras till orange.

Under sektionen Inställningar kan du också välja att bli tillfrågad om böckerna ska laddas ner offline eller inte med mobildata.

Sammanfattningsvis har Storytel en slimmad och stilren design som är ett rent nöje att navigera igenom.

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

Uppspelning i Storytel

När du har valt din bok, så kan du välja att strömma den direkt via ditt telefonabonnemang, eller att ladda ner den så att du har den offline på din mobil. Numera är uppkopplingen via telefonerna så pass bra att det oftast inte spelar någon roll, men om du vet med dig att du ska ut i ödemarken där täckningen är sämre kan det vara en god idé att förbereda sig.

Bra att valet finns. Ha dock i åtanke att böckerna kan belasta utrymmet på telefonen, då det kan röra sig om många megabyte.

Naturligtvis pausas boken där du slutar och du kan hoppa över till en annan roman om du vill det, och sedan återgå till boken du pausat. Det här gör det enkelt att provlyssna på flera olika böcker och sedan välja vilken du vill gå vidare med.

Under uppspelningen kan du i det fönstret också välja att sätta egna bokmärken och göra små anteckningar via den funktionen. Bra för dig som kanske pluggar eller behöver minnas vad de sagt, och var de sa det.

Lyssnar du sent på kvällen kan du välja insomnings-timern, som är flexibel och ger dig flera olika val. Perfekt för dig som är rädd att somna ifrån boken och vill slippa behöva leta bakåt i handlingen.

Till sist kan du också styra uppspelningshastigheten, mellan 1x upp till 2.0x. För den som vill vara säker på att hinna med finns också möjligheten att sänka hastigheten till 0.75x.

Utbudet av ljudböcker och eböcker

Jag tycker att den svenska modellen för att tillhandahålla den här typen av tjänster är billig, även om man bara tittar på ljudböckerna. Räknar man sedan in att många av de nya böckerna (och ibland även av de äldre) bjuder på e-boken, så är dealen än mer förmånlig.

Storytel erbjuder möjligheten att läsa eböcker i appen och i de flesta fall klarar den även att synka var du befinner dig i boken ifall du vill växla mellan att läsa och lyssna på boken. Modernt, och lite fantastiskt. Exempelvis ifall du lyssnar på den i mobilen på väg hem från jobbet och sedan vill lägga dig i soffan och forsätta läsa när du kommit hem.

Storytel har en egen läsplatta som ingen av de andra erbjuder, vi gjorde ett stort test även av Storytel Reader nyligen.

Du får i katalogen tillgång till både svenska och engelska böcker, vilket gör att du har ett enormt utbud att välja på. Här saknas mycket lite.

Sammanfattning

Av de tjänster som finns på den svenska marknaden är Storytel utan tvekan den största, och deras app är en fröjd att använda. Enkelt, snyggt, funktionellt. För priset som du betalar varje månad får du så många ljudböcker du hinner lyssna på (eller eböcker att läsa), vilket kan visa sig vara både billigt och dyrt. Men använder du abonnemanget åtminstone någon dag i veckan så har du gjort en bra affär, och särskilt då när det kommer till sommarens långa lata dagar i skuggan av en palm (eller ett parasoll).

Storytel får utan tvekan en god rekommendation från oss. Att alltid ha en ljudbok nära till hands är en av den framåtskridande teknikens verkliga guldklimpar.

Prova Storytel utan kostnad i 14 dagar >>

LÄS ÄVEN: Stora testet av ljudbokstjänster sommaren 2019

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.