ANNONS

TEST 2019: Hur bra är Bokus Play vs andra tjänster för ljudböcker?

Ja, vilken är den bästa ljudbokstjänsten? Vi har nu provat Bokus Play för att se hur deras app och utbud står sig i konkurrensen. Detta är en del av ett stort test där även Bookbeat, Nextory, Storytel och Audible ingår. 
[Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus Play]

Uppdaterat: Nu finns ett nytt stort aktuellt test av Bokus Play och de andra ljudbokstjänsterna.

Ljudbokens stora styrka är att den alltid finns med oss. Du kan enkelt ta upp telefonen och lyssna på vägen hem från jobbet, innan du ska sova och kanske framförallt under solsemestern. Du ligger på en strand och bara njuter av vädret och kan lyssna på favoritförfattarna samtidigt.

Fast visst är det svårt att välja leverantör? Det vill vi hjälpa dig med.

Här är en genomgång av Bokus Plays tjänst, med för- och nackdelar. Allt för att göra det enklare för dig att välja. Detta test avser mobilversionen av Bokus Play (som även kan användas i en surfplatta exempelvis Ipad eller någon Android-tablet).

Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>

Registrering och abonnemang Bokus Play

Du registrerar dig snabbt och enkelt på Bokus Plays hemsida online, där du tecknar ett abonnemang, och sedan laddar du ner appen via Google Play eller Appstore i Iphone. Appen tar inte stor plats på din telefon.

När du registrerar dig får du välja mellan två olika abonnemang, och har först två veckors fri testperiod. Det minsta abonnemanget Play Bas kostar 89 kr per månad, men då får du också bara lyssna på en enda bok. Går du upp ett steg till Play Premium kostar det i skrivande stund 139 kr/månad, och då har du obegränsad lyssning hela månaden. Med det priset är det vår billigaste kandidat i hela testet, vilket är värt att notera.

Efter provperioden på 14 dagar går din plan över automatiskt till det abonnemang du valt vid registreringen.

I priserna ingår allting och du debiteras en gång var 30:e dag – tänk på att du debiteras i förskott.

Till skillnad från övriga leverantörer ingår det inget barnabonnemang och du kan inte bygga ut kontot med flera användare. Vill du dela med andra i familjen får du alltså välja en annan tjänst.

Men som grundtjänst fungerar den lika bra som de övriga.

Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>

Gränssnittet och användning

När du öppnar appen på telefonen är den enkel att förstå sig på, och det mesta är logiskt uppbyggt.

I appen kan du sedan välja från en mängd olika sektioner på första sidan – ofta sådant som ligger på topplistan, eller sådant som redaktionen valt ut. Du får rubriker som exempelvis Romanerna som det pratas om just nu eller Fängslande berättelser. Du ser enkelt vad som är populärt just nu, eller vad som släppts i dagarna. Vill du sortera böckerna mer noggrant kan du välja ur Kategorier på söksidan, där du får en mängd mer noggranna sorteringar.

När det dyker upp något som du gillar, lägger du enkelt till den på någon av dina egna listor. Och ja, hurra ropar vi på redaktionen, för äntligen har någon lyssnat på det vi sagt under flera år. Hos Bokus Play kan du skapa egna listor, till skillnad från hos de övriga där du måste lägga allt i en och samma lista.

Bra med egna listor!

Under sidan Bokhylla kan du sedan se exakt vad du har läst, och vad du håller på med, men också dina egna listor, som snyggt och prydligt syns längre ner. Det underlättar verkligen för alla oss som lyssnar på många ljudböcker och vill ha koll.

Du har hela tiden menyn längst ner, där du kan välja mellan Utforska, Sök, Play, Bokhylla och Profil.

Under Profil hittar du inställningar.  Du ser också vilket abonnemang du just nu har, och kan ställa in ett läge som heter Offline, då du slipper vara uppkopplad för att lyssna. Du kan också välja att visa ljudvågen, på de böcker som har den funktionen inställd. Det finns också en sektion som svarar på dina vanligaste frågor.

Sammanfattningsvis har Bokus Play en enkel och tilltalande design som gör vad den ska och är enkel att navigera igenom.

Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>

Uppspelning i Bokus Play

Välj bok och strömma den sedan via ditt telefonabonnemang, eller ladda ner den så att du har den offline. Du kan spola framåt och bakåt, samt ställa in uppspelningshastigheten. En sovtimer finns också, som automatiskt stänger av när det har gått en viss tid.

Om du pausar boken fortsätter den nästa gång precis där du har slutat. Du kan alltså läsa en annan bok emellan och sedan återvända, utan några problem. Det här gör det enkelt att testa flera olika böcker och sedan välja en att gå vidare med.

Utbudet hos Bokus Play

Som vanligt tycker vi att den svenska modellen för att tillhandahålla den här typen av tjänster är billig. Så också här, men du ska komma ihåg att Bokus Play inte tillhandahåller några eböcker på det sätt som övriga gör. Du får alltså inte per automatik eboken för läsning på telefon eller padda.

I övrigt hittar du det mesta i katalogen och får tillgång till både svenska och engelska böcker, vilket gör att du har ett enormt utbud att välja bland. Här saknas mycket lite.

Sammanfattning

Just Bokus Play skiljer sig lite från resten av aktörerna på den svenska marknaden. De är de enda som inte har någon funktion för barn, alltså ett barnläge, och de ger inte heller dig tillgång till eboken. Däremot är de lite billigare än de andra och du får möjlighet att skapa egna listor, vilket gör att de ändå hamnar i nivå med de andra.

Bokus Play får klart godkänt och vi sätter genast igång att skapa egna listor med sommarens böcker.

Prova Bokus Play fritt i 14 dagar >>

LÄS ÄVEN: Stora testet av ljudbokstjänster 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL