fbpx

TEST 2019: Hur bra är Bookbeat vs andra tjänster för ljudböcker?

Vilken ljudbokstjänst är bäst?

Ja, vilken ljudbokstjänst ska du egentligen välja? Den här gången har vi testat Bookbeat för se över deras app och utbud. Detta är en del av ett stort test där även Storytel, Nextory, Bokus Play och Audible ingår. 

Ljudböcker är verkligen något att njuta av. De finns med dig i telefonen och på läsplattan. Du kan lyssna på väg hem från jobbet, när du ska sova och under semestern. Du ligger på stranden eller sjunker ner solstolen där hemma och i telefonen har du laddat upp med senaste romanen du längtat efter.

Nu är det så klart inte enkelt att välja. Det kan verkligen vara svårt att se vilken leverantör av ljudbokstjänster som är bäst. Det där kan vi hjälpa dig med.

Här är en genomgång av Bookbeat, med både för- och nackdelar. Allt för att göra det enklare för dig. Detta test avser mobilversionen av Bookbeat (som även kan användas i en surfplatta exempelvis Ipad eller någon Android-tablet).

Prova BookBeat gratis i 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Registrering och abonnemang i Bookbeat

Du registrerar dig på Bookbeats hemsida. Där väljer du ett abonnemang, och sedan laddar du ner appen via Google Play eller Appstore i Iphone. Själva appen tar bara lite plats i din enhet, och numera är det så blygsamt att du helt kan bortse ifrån det.

Hos Bookbeat får du 14 dagars provperiod. Sedan kan du fortsätta enligt betalplan eller säga upp ditt abonnemang utan kostnad.

En del av ljudboksleverantörerna har strulat lite när vi försökt registrera oss med vissa kort, men här går det enkelt och vi är snart inne i systemet. Du har att välja på ett helt vanligt abonnemang för 149 kr/månad och ett familjeabonnemang. Det senare kostar dig 49 kr/månad per extra medlem, och du kan teckna upp till fyra personer utöver grundabonnemanget.

Efter testperioden på 14 dagar löper abonnemanget över från provabonnemang till ett vanligt utan att du behöver göra någonting. Smidigt och bra.

I priset du betalar ingår allt och du debiteras en gång var 30:e dag. Men du – tänk på att du debiteras i förskott.

Som hos Storytel finns här också ett barnläge, som gör att enbart barnlitteratur strömmas på en specifik enhet.

Prova BookBeat gratis i 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Gränssnittet & användning

När du öppnar appen är det enkelt att se hur den ska användas. På första sidan får du en direkt länk till böcker och inspiration, och där syns även din egen bokhylla. Föredömligt snyggt och lätthanterligt – tack för det, Bookbeat.

Under sektionen Boktips kan du hitta en mängd kategorier, som Trendar just nu eller Spännande nyheter, och i dessa kan du enkelt leta dig vidare. Smart är att du i överkanten också kan bläddra vidare inom olika segment, som Serier och Barnböcker, och då ändras också kategorierna på sidan. Se bild, för förklaring.

När du ser något som verkar intressant kan du välja att trycka på plustecknet, eller börja lyssna på en gång. Klokt är att du kan klicka direkt på författarnamnet och komma vidare till dennes samlade katalog. Det är också tydligt angivet vilket språk boken är på, och när den kommit ut, samt vilken kategori den tillhör.

Du kan också ladda ner en bok, för att lyssna offline.

Men det finns också begränsningar. Tyvärr kan du inte skapa flera olika listor och ge dem egna namn, något som hade gjort mig glad. När en lista får många titlar blir den svårnavigerad och det blir mycket scrollande.

Du når hela tiden huvudmenyn längst ner i bild, där du har valen Hem, Inspiration, Kategorier, Sök och Profil.

Sökfunktionen är snabb och enkel, och du hittar titlar på både engelska och svenska när du söker på författaren.

I inställningar kan du välja att ställa in vilka böcker som ska synas, alltså vilka språk som är aktuella. Hos Bookbeat kan du välja på svenska, engelska, finska, tyska, spanska och italienska. Det ger ett bra utbud, och du lär inte sakna något här.

Det finns också en sektion under Profil (där du gör dina inställningar), som innehåller frågor och svar, och där du kan kontakta leverantören och ge feedback.

Prova BookBeat gratis i 3 veckor >> (rabattkod: boktugg21)

Uppspelning i Bookbeat

När du har valt bok kan du välja att strömma den direkt via ditt telefonabonnemang, eller att ladda ner den så att du får den offline. Via fönstret för uppspelning kan du också styra en sömntimer, och hur fort du vill spela upp läsningen. Du kan välja från 0,5 gånger, till 2,0 gånger hastighet.

En del böcker är uppdelade i kapitel (spår) och ger dig då möjligheten att välja var du vill hoppa in i boken. Du kan också välja att sätta egen spolningslängd, för att styra hur fort den hoppar framåt när du väljer det.

Boken pausas där du gör ett avbrott och du kan hoppa över till en annan roman om du vill det, och sedan återgå till verket som du pausat. Det gör det enkelt att provlyssna på flera olika böcker och sedan välja vilken du vill gå vidare med.

Observera att du inte kan sätta egna bokmärken hos Bookbeat, något som hade varit bra.

Lyssnar du precis innan du ska sova, så kan du välja insomnings-timern, som är mycket flexibel och ger dig flera olika val. Det här är bra för dig som är rädd att somna ifrån boken och vill slippa behöva leta bakåt i handlingen. Något som är enerverande och jobbigt när man är mitt uppe i spännande partier.

Utbudet av ljudböcker och eböcker

Det är billigt, när man ser till vad man får för pengarna. Betänk språkvalet som du får hos Bookbeat, och alla dessa tusentals och åter tusentals böcker som bara väntar på dig. Hos Bookbeat får du också möjligheten att både läsa och lyssna på böckerna, vilket ger dig en fantastisk möjlighet att välja vad du är sugen på i just den stunden.

Vill du läsa, så gör du det direkt i appen, vilket gör att du i praktiken alltid har en bok med dig även om du inte är ett stort fan av ljudböcker.

Och du får som sagt i katalogen tillgång till böcker på flera olika språk. Det gör att du har ett enormt utbud att välja på. Vi saknade ingenting under testperioden.

Sammanfattning

Alla tjänster i Sverige fungerar bra. Så också Bookbeat, som är otroligt prisvärd som tjänst. Betänk att du får både ljudböcker och eböcker i en och samma app, och kan välja om du vill läsa eller lyssna på romanen. Appen är snabb och enkel och du kommer snabbt in i den, och vi upplevde inte några problem alls.

Det man kan önska sig är att kunna göra egna listor. Vi som lyssnar mycket hade haft en stor fördel om vi kunde kategorisera egna listor och ge dem olika namn. När man hela tiden letar och vill spara på kommande lyssning blir det svårt med bara en lista.

För summan du betalar varje månad får du så många ljudböcker du hinner lyssna på (eller eböcker att läsa), vilket kan bli en bra affär om du lyssnar mycket. Lyssnar du sällan blir det ju onödiga utgifter, så se till att använda ditt abonnemang.

Smidigt också att varje familjemedlem kan få ett eget konto för 49 kronor extra i månaden.

Bookbeat är en mycket trevlig upplevelse och vi upptäckte att vi gärna återvände till appen flera gånger om dagen under hela testperioden. Här finns allt du behöver.

Ett gott betyg från oss, med andra ord.

Prova Bookbeat i 21 dagar utan kostnad (Rabattkod: boktugg21)

LÄS ÄVEN: Stora testet av ljudbokstjänster sommaren 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

solve@dahlgren.net

Stäng meny