Marie Kondo slänger böcker – och ger ut nya

Marie Kondo är författaren och städgurun som fått en egen tv-serie på Netflix. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktuggg.

Städningens guru Marie Kondo har av vissa anklagats för att vara böckernas fiende. Men nu har hon skrivit kontrakt på två nya böcker.

Innan hon blev tv-stjärna med en egen serie på Netflix så skrev Marie Kondo faktiskt en bästsäljande bok om städning – utgiven på svenska av Pagina förlag: Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem.

Men i sina tv-program och även boken uppmanar hon sina klienter att rensa friskt i bokhyllorna och göra sig av med alla böcker som inte ger en känsla av lycka när man håller i dem. Ingen nostalgi där inte. Hon har bland annat sagt att hon själv aldrig har mer än 30 böcker i sin bokhylla vilket missuppfattades som att hon uppmanade alla att göra detsamma.

Om det är motsägelsefullt att läsa i The Bookseller att Marie Kondo nu skrivit kontrakt med förlaget Pan Macmillan om två nya böcker överlåter vi till läsaren.

Vad böckerna handlar om? Ja, de är inspirerade av Marie Kondos städmetoder. Den ena är en tecknad seriebok med titeln The Life-Changing Manga of Tidying Up (okt 2019) och handlar om en ung kvinna som driver ut onda andar från tidigare pojkvänner, organiserar sin bostad och hittar sin passion genom städsessioner med Marie Kondo.

Den andra är en … barnbok. Det gäller att börja i tid med städning. KIKI & JAX: The Life-Changing Magic of Friendship (nov 2019) ska vara en bilderbok om två flickor – en samlare och en sorterare – som försöker hitta ett sätt att skapa plats för det som alltid har gett dem en lyckokänsla – deras vänskap. Får vi gissa att städning blir vägen dit?

Återstår att se ifall de båda böckerna ger så stor lyckokänsla att de klarar sig undan läsarnas regelbundna städvanor. För att inte tala om bokhandlarnas returstädning.

Marie Kondo kommer förresten också med en ny vanlig bok nästa år, Joy at work som är skriven tillsammans med Scott Sonenshein.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,